CRANS - MONTANA (AA) - Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme ulaşılması hedefiyle 12 Ocak'ta Cenevre'de düzenlenen ilk oturumla baÅŸlayan Kıbrıs Konferansı'nın yeni oturumuna, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de katılacağı bildirildi.
BM Genel Sekreteri'nin Siyasi Ä°ÅŸlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman ile BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Le Regent Kongre Merkezi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i temsilen konferansa katılan Feltman, Guterres'in bu hafta sonuna doÄŸru Kıbrıs Konferansı'na katılmak üzere Crans-Montana'ya geleceÄŸi bilgisini paylaÅŸtı.
Feltman, BM Genel Sekreteri'nin konferansa katılan garantör ülkeler ve adanın her iki kesimindeki liderlere Kıbrıs Konferansı'nın "tarihi bir fırsat" olduÄŸu mesajını ilettiÄŸini söyledi.
"Garantör ülkeler, adadaki her iki kesim ve gözlemci olarak Avrupa BirliÄŸi'ni temsilen konferansa katılan Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonunun Birinci BaÅŸkan Yardımcısı Frans Timmermans ile birlikte iyi bir baÅŸlangıç yaptığımızı düÅŸünüyorum." diyen Eide ise görüÅŸmelerin yapıcı bir havada baÅŸladığını ve beklentilerinden daha iyi geçtiÄŸini vurguladı.
"Güvenlik ve Garantiler

 konusu kritik"Eide, müzakerelerin "Güvenlik ve Garantiler

" temel baÅŸlıklarının garantör ülkeler Türkiye, Ä°ngiltere ve Yunanistan'ın da masada olduÄŸu an toplantıda ele alındığını belirtti.
"Güvenlik ve Garantiler

" konusunun kritik olduÄŸunu ve konferansın temelini oluÅŸturduÄŸunun altını çizen Eide, günün ikinci toplantısında, Kıbrıslı liderler ve müzakere heyetlerinin askıda kalan diÄŸer konuları ele alacaklarını kaydetti.
Eide, gerek garantörlerle gerekse adanın her iki kesiminin yapacağı ikili görüÅŸmelerin konferans boyunca "paralel" ÅŸekilde ilerleyeceÄŸini söyledi.
Konferansın ilk gününde taraflardan duyduÄŸu mesajlardan cesaret aldığını belirten Eide, tüm tarafların Crans Montana’ya Kıbrıs sorununu çözme kararlılığıyla geldiklerini ortaya koyduklarını vurguladı.
Eide, konferansın baÅŸarıya ulaÅŸması için birebir, beÅŸli ve farklı formatlarda toplantılar düzenleneceÄŸini ifade etti.
"Konferans en büyük ÅŸans"AA muhabirinin sorusu üzerine Eide, Kıbrıs Konferansı'nın bu sabah yapılan ilk toplantısının ardından adada çözüm için hala "en büyük ÅŸans" olduÄŸunu düÅŸündüÄŸünü ifade etti.
Garantör ülkelerden Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Boris Johnson dün katıldığı akÅŸam yemeÄŸinin ardından ülkesine dönmesine de deÄŸinen Eide, Ä°ngiltere'nin sürece tam destek verdiÄŸini belirtti. Eide, Johnson'ın Crans-Montana'dan ayrılma sebebinin de Ä°ngiltere'deki iç politik geliÅŸmelerden kaynaklandığını söyledi.
Eide, konferansın 7 Temmuz'a kadar planlandığını, daha önce sona erme riski olduÄŸu gibi çözüm bulununcaya kadar uzama ÅŸansının da olduÄŸunu, bunu ilerleyen günlerdeki geliÅŸmelerin belirleyeceÄŸini vurguladı.
Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme ulaşılması hedefiyle 12 Ocak'ta Cenevre'de düzenlenen ilk oturumla baÅŸlayan Kıbrıs Konferansı'nın yeni oturumu, BM'nin ev sahipliÄŸinde, Ä°sviçre'nin Crans-Montana kentinde bu sabah yeniden baÅŸladı.
Eide, Le Regent Kongre Merkezi'nde sırasıyla Rum lideri Nikos Anastasiadis, Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonunun Birinci BaÅŸkan Yardımcısı Frans Timmermans, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı, Yunanistan DışiÅŸleri Bakanı Nikos Kotzias ve DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nu kapıda karşılamıştı.
Garantör ülkelerden Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Johnson ise dün katıldığı akÅŸam yemeÄŸinin ardından Ä°ngiltere'ye dönmüÅŸtü. Konferansta bu ülkeyi Kıbrıs Özel Temsilci Jonathan Allen'in temsil ediyor.
BM, 9 Haziran'da aldığı kararla Kıbrıs müzakerelerinin KKTC CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis'in yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Ä°ngiltere ile gözlemci olarak AB'nin katılımıyla 28 Haziran'da Cenevre'de tekrar baÅŸlayacağını duyurmuÅŸtu.
Muhabir: Bayram AltuÄŸ