Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, et üreticileri ve kasapları uzlaştırmasıyla kıyma için 32 lira, kuşbaşı et için de 34 lira “tavan fiyat” belirlenmişti. Kasaplar Federasyonu, ülke genelindeki kasaplara gönderdiği genelge ile söz konusu fiyatlara uyulmasını tavsiye etmiş, perakendeciler bu sürecin dışında kalmıştı.
“YAĞ ARTARSA FİYAT DÜŞER”
Bu gelişmeler üzerine harekete geçen marketler, Tarım Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Market temsilcileri, bakanlık yönetimine, tavan fiyat sürecinin içinde bulunmamaları nedeniyle sitemlerini ileterek “Keşke biz de karar mekanizmasına dahil olsaydık. Biz de bakanlığın uygulamasında yer almak istiyoruz. Ancak bu fiyatlar bizi kurtarmıyor. Bazı etlerde buna uyabiliriz” dedi. Marketler, kıymada 35 lira, kuşbaşında 38 liralık fiyat talep ederken, “Aksi halde yağlı et satmış oluruz. Ancak yağ oranı artarsa bu fiyata satılır” görüşünü savundu.
‘MÜEYYİDEMİZ YOK’
Bakanlık yetkilileri, her işletmenin başta kira olmak üzere maliyetlerinin farklı olduğunu, bu nedenle tüm satıcıların buna uyamamasını doğal karşıladıklarını belirterek “Bizim bir müeyyidemiz yok. Bu fiyatı biz değil, üretici belirledi. Kasaplar da buna dahil olmak istedi. Bizim isteğimiz, ahır aşamasında fiyat yüksek çıkmasın. Tavan fiyat açıklama niyetimiz de yoktu. Taraflar kendisi uzlaştı. Üretici fiyatı artırmazsa, kasap da market de artırmaz” dedi.
SAKATAT DA ZAMLANDI
İthal karkas et etkisiyle, geçen yıl kilosu 5-8 TL olan dana karaciğeri 20 liraya, 8-10 TL’ye satılan kuzu karaciğeri 22-25 liraya yükseldi.
KDV DÜŞERSE FİYAT DÜŞER’
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, bakanlıkla yaptıkları görüşmeye işaret ederek, bakanlığın perakendecinin kâr marjını yüzde 5 olarak hesapladığını belirtti: “Biz bu fiyatlarla çıkamayız dedik. Bu tavan fiyatla, yağlı et satmak zorunda kalınacak. Aksi halde tüketiciyi kandırmış oluruz. Vatandaşı memnun etmek bizim için daha önemli. Bu fiyatlar kurtarmaz, zarar ettirir. Ancak KDV düşerse fiyat düşer. Tarım Bakanlığı’na vergi konusunu ilettik. Konunun farkındalar ama yetki Maliye’de” dedi.
‘KAMUNUN ETİ PİYASADAN ALINMASIN’
Altunbilek, et fiyatlarının düşmesi için yeni bir öneriyi daha gündeme getirerek “Kamunun eti piyasadan alınmasın. Asker, yurtlar, hastaneler gibi kamu kurumları, piyasadan çok yüklü miktarda et çekiyor. Bu da arz-talep dengesizliği yaratıyor. Kamu kendi etini kendisi ithal etsin. Et ve Süt Kurumu kanalıyla etini bu şekilde temin etsin. Aksi halde vatandaşın yiyeceği etin fiyatı yükseliyor” diye konuştu.
dikGAZETE