Ä°STANBUL (AA) - Ä°stanbul Üniversitesi (Ä°Ü) Ä°ktisat Fakültesi’nin yürüttüÄŸü, Ä°stanbul Kalkınma Ajansının desteklediÄŸi "Mahallem Ä°stanbul Projesi"ne göre, yüksek eÄŸitime sahip beyaz yakalılar yoÄŸunlukta oldukları Kadıköy, Üsküdar, Fatih, ÅžiÅŸli, Bakırköy, BeÅŸiktaÅŸ, Beykoz ve BeyoÄŸlu gibi ilçeler yerine son yıllarda Ümraniye, Pendik, Küçükçekmece, Maltepe, Esenyurt, BaÅŸakÅŸehir, Sancaktepe ve Çekmeköy'ü tercih etmeye baÅŸladı.
Mahallem Ä°stanbul Projesi'nin sonuçlarına göre, son yıllardaki veriler incelendiÄŸinde Ä°stanbul’da nüfusu giderek artan mahallelerin başında Beylikdüzü’nden Adnan Kahveci ve Yakuplu, Küçükçekmece’den Atakent, BaÅŸakÅŸehir’den Kayabaşı, BaÅŸakÅŸehir Merkez ve BahçeÅŸehir 1. Kısım, Sancaktepe’den Fatih ve Abdurrahmangazi, Esenyurt’tan YeÅŸilkent ve Tuzla’dan Aydınlı mahalleleri geliyor.
Küçükçekmece Atakent mahallesinde son bir yıldaki nüfus artışı 7 bin kiÅŸi olarak gerçekleÅŸti. Atakent, 2016 yılında 88 bin 956 nüfusuyla yıllardır Ä°stanbul’un en kalabalık mahallesi olan Bahçelievler Zafer Mahallesi'ni geçerek Ä°stanbul'un en kalabalık mahallesi oldu.
Ä°stanbul’da nüfus azalışının en yüksek düzeyde olduÄŸu mahalleler ise Kadıköy’den Dumlupınar, Bostancı ve Merdivenköy, BaÄŸcılar’dan Evren, Esenler’den Oruçreis, Üsküdar’dan Kuleli ve Altunizade, Bahçelievler’den SiyavuÅŸpaÅŸa olarak sıralandı.
Nüfus azalışı ve artışının en yüksek düzeylerde seyrettiÄŸi mahalleler, Ä°stanbul’un nüfus hareketliliÄŸinin yoÄŸunlaÅŸtığı mahalleler olarak kabul edilirken, giderek merkezden çevre ilçelere doÄŸru bir hareketliliÄŸin gözlendiÄŸi ortaya çıktı.
Beyaz yakalıların tercihi deÄŸiÅŸiyorSon 5 yılın verileri incelendiÄŸinde, yüksek lisans ve doktora mezunu olan yüksek eÄŸitimli nüfusun en fazla arttığı ilçeler Ümraniye, Pendik, Küçükçekmece, Maltepe, Esenyurt, BaÅŸakÅŸehir, Sancaktepe ve Çekmeköy olurken, yüksek eÄŸitimli nüfusu kaybetmeye baÅŸlayan ilçelerin başında Kadıköy, Üsküdar, Fatih, ÅžiÅŸli, Bakırköy, BeÅŸiktaÅŸ, Beykoz ve BeyoÄŸlu geliyor.
Yüksek eÄŸitime sahip beyaz yakalıların, yoÄŸunlukta olduÄŸu Kadıköy, Üsküdar, Fatih, ÅžiÅŸli, Bakırköy, BeÅŸiktaÅŸ, Beykoz ve BeyoÄŸlu gibi ilçeler yerine son yıllarda Ümraniye, Pendik, Küçükçekmece, Maltepe, Esenyurt, BaÅŸakÅŸehir, Sancaktepe ve Çekmeköy’ü tercih ettiÄŸi gözleniyor.
Mahalleler açısından incelendiÄŸinde ise Maltepe’den Zümrütevler, Cevizli, Başıbüyük, Küçükçekmece’den Atakent, Beylikdüzü’den Adnan Kahveci, BaÅŸakÅŸehir’den BaÅŸakÅŸehir Merkez, Sancaktepe’den Emek ve Ümraniye’den Tatlısu yüksek eÄŸitimli nüfusun tercihinin yoÄŸunlaÅŸtığı mahalleler oldu.
Yüksek eÄŸitimli nüfusunu kaybetmeye baÅŸlayan mahallelerin başında ise Kadıköy’den Erenköy, Göztepe, Suadiye, Fenerbahçe, ÅžiÅŸli’den Fulya ve TeÅŸvikiye, BeÅŸiktaÅŸ’tan Etiler, Konaklar, Ulus, Bakırköy’den Ataköy 2-5-6. Kısım ve YeÅŸilköy, Üsküdar’dan Altunizade geliyor.
"Ä°stanbul'da merkezden çevreye doÄŸru geniÅŸleme ve hareketlilik var"Projeyi yürüten Ä°Ü Ä°ktisat Fakültesi ÖÄŸretim üyesi Doç. Dr. Murat Åžeker, Ä°stanbul’da mahalle ölçeÄŸinde geniÅŸ bir veri tabanı ve harita tabanlı bir bilgi edinme sistemi kurgulamaya baÅŸladıklarını, sisteme yakın zamanda online ve mobil ortamda tüm kullanıcıların eriÅŸebileceÄŸini söyledi.
Ä°stanbul gibi metropol bir kentte, kent içi nüfus hareketliliÄŸi ve demografik deÄŸiÅŸimin önemine dikkati çeken Åžeker, proje ekibi olarak 960 mahalleyi incelediklerini bildirdi.
Åžeker, periyodik olarak proje bulgularının kamuoyu ile paylaşılacağını ifade ederek, projenin hem Ä°stanbullulara hem yerel yönetimlere hem de yatırımcılara rehber olacağını kaydetti.
Nüfus hareketliliÄŸine genel olarak bakıldığında, Ä°stanbul’da merkezden çevre ilçe ve mahallelere doÄŸru bir geniÅŸleme ve hareketlilik olduÄŸuna iÅŸaret eden Åžeker, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Nüfus hareketliliÄŸinde artışın olduÄŸu bölgelerin daha çok yeni yerleÅŸim alanları olduÄŸu göze çarpıyor. Ä°stanbul’un yeni sayılabilecek ilçeleri olan bu bölgeler, her ne kadar ÅŸehir merkezine uzak görünse de özellikle metro, metrobüs, Marmaray hatlarının yaygınlaÅŸması ve entegrasyonuyla bu olumsuz etki nispeten ortadan kaldırılıyor. Öte yandan aynı özelliklerde bir konutun Kadıköy’deki satılık ve kiralık bedeli ile Beylikdüzü ya da Sancaktepe’deki bedeli arasında önemli farklar söz konusu. Dolayısıyla özellikle yüksek eÄŸitimli nüfus baÅŸta olmak üzere, genel olarak hem ekonomik sebepler nedeniyle hem de altyapı sorunlarının göreceli olarak daha az olduÄŸu bu yeni yerleÅŸim alanlarına raÄŸbet giderek artıyor. Ayrıca, ÅŸehir merkezi diyebileceÄŸimiz ilçelerin bir kısmında yaÅŸanan kentsel dönüÅŸüm de bu durumu tetikliyor. Ä°stanbul’daki en önemli sorun olan ulaşım alanındaki iyileÅŸtirmeler devam ettikçe ÅŸehir dışa doÄŸru geniÅŸleyecek."
Åžeker, projeyi geniÅŸ bir ekiple yürüttüklerini ve mahalle ölçeÄŸinde 100 deÄŸiÅŸkenden oluÅŸan bir veri tabanı hedeflediklerini bildirdi.
Ä°Ü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz ve Ä°Ü Ä°ktisat Fakültesi Ä°ÅŸletme Bölümü BaÅŸkanı Prof. Dr. Halim Kazan danışman olarak destek verdiÄŸi projede, Doç. Dr. Sema Akman, Yrd. Doç. Dr. Arif Saldanlı, Yrd. Doç. Dr. Hakan BektaÅŸ, Dr. Elçin ÅžiÅŸmanoÄŸlu, araÅŸtırma görevlileri YiÄŸit Yurder ve Sümeyra Uzun yer aldı.