Özel Haber

İstanbul'da Uluslararası Balkan Forumu gerçekleşti

İstanbul’da İHH desteğiyle düzenlenen "Uluslararası Balkan Forumu"nda Balkanlar'daki Romanların sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı

İstanbul'da Uluslararası Balkan Forumu gerçekleşti
20-10-2024 20:02

HABER MERKEZİ

İstanbul’da Uluslararası Sivil Toplum Koordinasyon Derneği (USKOM) koordinatörlüğü ve İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfının desteğiyle düzenlenen "Uluslararası Balkan Forumu"nda Balkanlar'daki Romanların sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

İstanbul'da düzenlenen "Uluslararası Balkan Forumu", Balkanlar'daki 10 ülkeden temsilcileri bir araya getirdi. Fatih Belediyesi Neslişah Sultan Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinliğe, 10 farklı ülkeden 21 sivil toplum kuruluşu, siyasetçiler, akademisyenler ve Roman milletvekilleri katıldı.

Uluslararası Sivil Toplum Koordinasyon Derneği (USKOM)’un koordinatörlüğünde İstanbul'da düzenlenen "Uluslararası Balkan Forumu"na 10 farklı ülkeden 26 farklı temsilci katıldı. Gerçekleştirilen forumun konusu Balkan ve Avrupa coğrafyasındaki Romanların karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri, kültürel mirasın korunması için yapılabilecek çalışmalar, Romanların haklarının korunması için atılabilecek adımlar ile eğitim, kültür, sanat ve siyaset alanlarında iş birliği projelerinin geliştirilmesi gibi konular yer aldı.

FORUMDA BULUNAN İSİMLER…

Düzenlenen Uluslararası Balkan Forumuna 10 farklı ülkeden katılım sağlayan isimler şu şekilde; Türkiye’den: TBMM Roman Müşavı̇ri İbrahim Yasin Kırıcı, İçişleri Bakan Danışmanı Hacı Arif Davulcu, İstanbul Vali Yardımcısı Şevket Atlı, İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Atalay, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Roman Komisyon Başkanı Cüneyt Baraçlı, İstanbul Roman Vali Danışmanı Alpay Savaş, USKOM Başkanı Yusuf Ziya Dönmez, İHH Avrupa, Amerika Koordinatörü Marıglen Shehı,

Arnavutluk’tan: Arnavutluk'un Avrupa Birliği'ne Uyum Ve Entegrasyonu Partisi Rıvelıno Cuno,

Bosna Hersek’ten: Roman Topluluğu Başkanı - Aktı̇visṫ Dervo Sejdıc, Azınlık Konsey Başkanı Mujo Fafulıc, Hükümet Danışmanı Mehmed Mujıc,

Hırvatistan’dan: Hirvatı̇stan Parlamentosu Üyesı̇ / Mı̇lletvekili Veljko Kajtazi,

Kosova’dan: Kosova Post Medyadan Fadıl Pushkolli, Kosova Bakan Yardımcısı Arber Vokrri, İpek Rom Derneğı̇ Başkanı Avdyl Berısha, Rom Mı̇lletveklı̇ Erxhan Galushı, Kosova Radı̇o Televı̇zyon – Romtegra Koordı̇natörü Avdı Mısını,

Karadağ’dan: Karadağ Romenler Konsey Başkanı ve Demokrat Romen Partı̇sı̇ Başkanı Mensur Saljaj,

Makedonya’dan: Ex Gradonacalnı̇k, Poslanı̇k, Mı̇nı̇ster, Sovetnı̇k Na Premı̇er, Nezhdet Mustafa, Bürokrat Redjepalı Chupı, Şutka Beledı̇yesinden Emra Azırı, Şutka Beledı̇ye Başkanı Kurto Dudoş,

Sırbistan’dan: Sirbı̇stan Aşkalı̇lar Mı̇llı̇ Konseyı̇ Başkanı Muhamet Behramı,

Slovenya’dan: Slovenya Cumhurı̇yetı̇ Roman Topluluğu Konseyı̇ Başkanı Jozef Horvat Sandreli,

Romanya’dan: Amr – Romanya Enghin Cherım.

Bu forum dönüm noktası olsun!..

Forumun açılış konuşmasını yapan USKOM Başkanı Yusuf Ziya Dönmez konuşmasında şunları söyledi:

“Bu Forum, Roman topluluklarının sesini duyurmak ve onların karşılaştığı zorlukları ele almak için önemli bir fırsat sunmaktadır. Bu fırsatı sadece sorunları ortaya koymak için kullanmamalı aynı zamanda Roman kültürünü ve değerlerini tanıtmak, bu zengin mirası korumak için yapılması gerekenleri ifade edeceğimiz bir fırsata dönüştürmeliyiz.

Roman kültürünün zenginliği, yaşadıkları toprakların sadece geçmişini değil, geleceğini de şekillendirme gücüne sahiptir. Her birimizin sesi, dayanışma ve sevgiyle birleştiğinde, bir değişim yaratacaktır.

Bu forumun, Romanların sesini yükseltmek ve haklarını savunmak adına bir dönüm noktası olmasını diliyorum.”

Adalet, hukuk ve ahlaki sorumluluk…

Forumda, USKOM Başkanı Dönmez’in ardından konuşan İHH Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Atalay ise Roman vatandaşlarının sorunlarına değindi.

İHH temsilcisi Osman Atalay, konuşmasında şunları ifade etti:

“Günümüzde birçok Balkan ülkesinde Roman vatandaşların sosyal kültürel problemlerinin çözümü, ağır aksak işlemektedir. Bugün Avrupa ve Balkanlar’da 11 milyon genç, enerjik nüfusu ile değerli bir potansiyel olan Roman toplumunun karşılaştıkları en ciddi sorunların başında siyaset, eğitim, barınma, sağlık, istihdamda sosyal yaşamın tüm alanlarında ayrımcılık problemi yaşıyor olmalarıdır.

Sivil toplum kurumlarının insani yardım politikalarında, unutulan Roman toplumunu hatırlamaları çok önemli bir insan hakları ve ahlaki sorumluluk icap etmektedir”.

Gerçekleşen forum, katılımcılara takdim edilen hediyelerin ardından sona erdi.

Kaynak: İHH Basın

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER