Eğitim

İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Afrika'ya eğitim atağı

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, “Bugün Türkiye’de olan 5 bine yakın Afrikalı öğrenci sayısını inşallah en kısa zamanda 50 bin, 100 binlere çıkarma hedefindeyiz. Afrika’nın öğrencisini yurt dışında okutmaya ihtiyacı var, Türkiye’

İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Afrika'ya eğitim atağı
08-12-2015 12:33

İstanbul Aydın Üniversitesi Afrika Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Afrika İş Konseyi işbirliğiyle düzenlenen “Afrika ile Eğitim Diplomasisi” konulu çalışma yemeği, Afrika ülkelerinin Ankara büyükelçilerinin katılımıyla Ankara Rixos Otel’de gerçekleştirildi.İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Aydın, program öncesi Afrika’da eğitimle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Afrika ülkelerinin son zamanlarda Türkiye’nin hedef ülkeleri haline geldiğini belirten Aydın, “Uzun zamanlar ihmal edilmiş ülkeler; hem eğitim anlamında hem ekonomik anlamda hem doğal altyapısı alanında. Türkiye son yıllarda özellikle büyük bir eğitim atağına kalktı. Bugün dünyada yaklaşık 5 milyon dolaşan öğrenci var; uluslararası diye ifade ettiğimiz. Bunların tamamının en büyük kısmı Afrika’dan dünyaya gitmektedir” ifadelerini kullandı.

“BUGÜN TÜRKİYE’DE OLAN 5 BİNE YAKIN AFRİKALI ÖĞRENCİ SAYISINI EN KISA ZAMANDA 50 BİNLERE, 100 BİNLERE ÇIKARMA HEDEFİNDEYİZ”

“Türkiye bu büyük pazardan, bu büyük eğitim ve öğrenci grubundan yeterince öğrenci alamıyor” diyen Aydın sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü biz yıllarca Afrika’yı ihmal ettik. Bugün Afrika’da onlarca noktaya Türkiye’den seferler düzenleniyor. Hemen hemen bütün başkentlerde ticaret müşavirliklerimizi açtık, büyükelçiliklerimizi açtık. Bu çalışmaları daha aktif hale getirerek, bugün Türkiye’de olan 5 bine yakın Afrikalı öğrenci sayısını, inşallah en kısa zamanda 50 bin, 100 binlere çıkarma hedefindeyiz. 

Afrika’nın öğrencisini yurt dışında okutmaya ihtiyacı var, Türkiye’nin Afrikalı öğrenciyi okutmak için imkanı var.”Son yıllarda Türkiye’nin yükseköğretimde büyük bir atak yaptığını dile getiren Aydın, “Burada hem eğitimi ön planda tutarak, eğitimin açtığı yoldan ekonomi, sanayi, diğer işbirliklerini de imarında beraberinde gitmesini öngördüğümüz bir toplantı, bir çalışma yemeği yapıyoruz. 

Yaklaşık 20 Afrika ülkesinin büyükelçiliği katılıyor, bizim Ekonomi Bakanlığımız, Yurtdışı Türkler Akraba Topluluklar, Yunus Emre, TİKA gibi kuruluşlarımızın da genel müdürleri ilgili daire başkanlarının katılacağı bir çalışma toplantısı olacak” şeklinde konuştu.

“BU DİPLOMASİYİ AFRİKA İLE BAŞLATMANIN KAÇINILMAZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Aydın, program kapsamındaki konuşmasında ise şunları kaydetti: “Bugün burada Türkiye’de bir ilke imza atmaya çalışıyoruz. Onun için bu çalışma yemeğine şöyle bir isim verdik; ‘Afrika ile Eğitim Diplomasisi.’ Ben deniz bir eğitimci olarak, eğitim olmadan hiçbir şey olmayacağına inanıyorum. Bu çalışmalar içerisinde de Afrika’nın özellikle ülkemizle olan son 10 yıldaki güçlü bağlarına baktığımız zaman bu diplomasiyi Afrika ile başlatmanın kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Bunun için de üniversitemizde Afrika Araştırmalar Merkezi adı altında çok güçlü bir merkez kurduk.”

Yapılan çalışmaların önemine değinen Aydın, “Bu çalışmanın bir başka önemi daha var. Hem yeni büyükelçilerimizi burada görüyoruz. Afrika’dan atanmış yeni büyükelçilerimiz ve aynı şekilde biz geçtiğimiz ay iş konseyi başkanlarımızı yeniden seçtik; onlarda buradalar. Şu anda dünyaya baktığımız zaman, dünyaya uluslararası öğrenci gönderen en büyük bölgenin Afrika olduğunu görüyoruz. Türkiye’deki bulunan 5 bin Afrikalı öğrencinin 500’ü İstanbul Aydın Üniversitesi’nde eğitim görüyor. Her 10 Afrikalı öğrenciden biri İstanbul Aydın Üniversitesi’nde eğitim görüyor” dedi. 

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER