Ekonomi

İstanbul Altın Rafinerisi Genel Müdürü Esen: Yastık altında yaklaşık 200 milyar dolar var

İstanbul Altın Rafinerisi Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Esen, "Yastık altındaki altın yaklaşık 200 milyar dolar ediyor. Türkiye'de bu para var ama ekonominin içerisinde değil." dedi.

İstanbul Altın Rafinerisi Genel Müdürü Esen: Yastık altında yaklaşık 200 milyar dolar var
01-04-2018 16:34

Ä°STANBUL (AA) - GÖKHAN YILDIZ - Ä°stanbul Altın Rafinerisi (Ä°AR) Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) AyÅŸen Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yastık altı altının ekonomiye kazanılmasının Türkiye'nin geliÅŸmesi ve kalkınması için çok önemli olduÄŸunu söyledi.

Esen, "Türkiye'de yastık altı 3 bin ila 5 bin ton arasında altın olduÄŸu hesap ediliyor. Yastık altındaki altın yaklaşık 200 milyar dolar ediyor. Türkiye'de bu para var ama ekonominin içerisinde deÄŸil. MüthiÅŸ bir deÄŸer." açıklamasında bulundu.

Bankalarla altın bankacılığı çalışmalarını baÅŸlattıklarını kaydeden Esen, "Åžimdi hazine ile altın tahvili çalışması yapılıyor. Altın çalışmasını baÅŸlattığımız zaman bankalarla kuyumcular ilk baÅŸta bize biraz kızdılar. Siz kuyumcuların iÅŸine engel olmaya mı çalışıyorsunuz diye. Oysa ki hiç alakası yoktu. Çünkü kuyumcu müÅŸterisinin getirdiÄŸi hurdayı satın alıyor. Yastık altında duran altını ise halkımız satmak istemiyor, altınını altın olarak korumak istiyor." diye konuÅŸtu.

Esen, bankanın yaptığı görevin altını satın almak deÄŸil saklamak olduÄŸunu, vatandaşın ise kuyumcuya altınını saklamak için deÄŸil satmak için götürdüÄŸünü belirtti.

Esen, "Kuyumcuları bu sistemin içerisine dahil edecek bir model üzerinde çalışma yapıyoruz. Biz çok ciddi yol aldık. Ciddi altyapısı ve yazılımları olan büyük bir sistem olacak. Bu sistemi kuyumculara anlatmaya baÅŸlayacağız. Onlardan gelen öneriler ile daha çok geliÅŸtireceÄŸiz. Ama 5-6 ayı geçmeyecek ÅŸekilde bu iÅŸi yapmayı düÅŸünüyoruz." ifadelerini kullandı.

11 banka ile 6 yılda 60 ton altın toplandığının altını çizen Esen, "Buna mukabil geçen yıl Hazine'nin yaptığı altın tahvili ihracında, Ekonomiden Sorumlu BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek açıkladı, sadece Ziraat Bankası aracılığı ile 1 ayda 2,5 ton altın topladı. Bu çok ciddi bir baÅŸarı." dedi.

"100 dolarlık bir yüzüÄŸü çok iyi bir tasarımla 500 dolara satabilirsiniz"

"Altın konusunda bu kadar deÄŸerli bir konumda olan Türkiye tasarımla da üstüne katma deÄŸer kattığı zaman, mücevher sektöründe üçüncü veya dördüncü olmaktan çıkıp birinci veya ikinci sıraya girecektir." diyen Esen, "Bugün Ä°talya'nın öne çıkmasının tek sebebi tasarım. Kaliteli ve iyi mal konusunda Türkiye çok daha önde ama markalaÅŸma ve tasarım çok fark ettiriyor. 100 dolarlık bir yüzüÄŸü çok iyi bir tasarımla 500 dolara satabiliyorsunuz. Türkiye'de bu konu ile ilgili atılımlar var. Türkiye'de birçok marka dünya markası olmaya baÅŸladı. Tasarım konusunda çalışmalar var, üniversitelerin takı tasarımı ile ilgili bölümleri, kuyumculukla ve iÅŸçilik ile ilgili bölümleri var. Daha da geliÅŸecektir diye düÅŸünüyorum ama biraz daha bu konuya eÄŸilmemiz lazım." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Türk halkının yüzlerce yıllık altın ile geçmiÅŸi var"

Esen, düÄŸün sezonunda her zaman 24 ayar altını tavsiye ettiÄŸini, iÅŸçiliÄŸe az fark vermeleri ve muhakkak güvenilir bir yerin altınının alınmasının önemli olduÄŸunu bu nedenle gram altını tercih etmelerini önerdiÄŸini belirtti.

Piyasada çok fazla sahte altın yapıldığını kaydeden Esen, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bu sahte altınlar, gramajı, ayarı, aÄŸrılığı düÅŸük ürünler olabiliyor. Türk halkının altın ile yüzlerce yıllık geçmiÅŸi var. Yüzlerce yıllık alışkanlıklardan kolay vazgeçilmiyor. Altına dokunmak düÄŸünlerde hanımların beÅŸibiryerde ÅŸeklinde takması bunların hepsi eski alışkanlıkların getirdiÄŸi ÅŸeyler. Ama yatırım olarak baktığınızda gün gün gram altına geçiÅŸ olacaktır. Åžu anda çeyrek altın ön sırada, gram altın geçemedi."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER