Genel

İsrailli milletvekili Raz: İsrail, polis devletine dönüştü

İsrailli milletvekili Moshe Raz, "İsrail'in, görüşleri hükümetle uyuşmayan kişilerin alıkonulduğu, uzun saatler sorgulandığı bir polis devletine dönüştüğünü" söyledi.

İsrailli milletvekili Raz: İsrail, polis devletine dönüştü
06-08-2018 20:17

KUDÜS (AA) - Muhalefetteki sol eÄŸilimli Meretz Partisi milletvekili Raz, Ä°srail güçlerinin dün Yahudi asıllı ABD vatandaşı iki aktivisti "Filistin yanlısı faaliyetleri ve BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu'ya dair görüÅŸleri" hakkında Taba Sınır Kapısı'nda sorguya çekmesine iliÅŸkin "Haaretz" gazetesine deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Açıklamasında "Ä°srail'in, görüÅŸleri hükümetle uyuÅŸmayan kiÅŸilerin alıkonulduÄŸu, uzun saatler sorgulandığı bir polis devletine dönüÅŸtüÄŸünü" söyleyen Raz, aktivistlerin takibata maruz bırakılmasının Ä°srail'in insan hakları konusunda giderek dibe battığının bir baÅŸka delili olduÄŸunu ifade etti.

Meretz Partisi liderinden kınama

Öte yandan Meretz Partisi lideri Tamar Zandberg, sınırda yaÅŸanan olaya tepki gösterdi.

Zandberg, konuyla alakalı yine aynı gazetede yer alan açıklamasında, Taba Sınır Kapısı'ndaki aktivistlerin maruz bırakıldığı uygulamayı kınayarak, "Sınırda siyasi sorgulamaların durması gerekiyor. Ä°srail bir polis devleti deÄŸil. Åžin-Bet de BaÅŸbakan hakkında görüÅŸleri araÅŸtırmakla görevlendirilmiÅŸ bir polis gücü deÄŸil." ifadelerini kullandı.

"Haaretz" gazetesi dünkü haberinde, "Ä°srail Ä°ç Ä°stihbarat Servisi Åžin-Bet'in, Yahudi asıllı ABD vatandaşı sol eÄŸilimli insan hakları aktivisti Simone Zimmerman ile arkadaşı ABD'li Abigail Kirschbaum'u Mısır ile Ä°srail arasındaki Taba Sınır Kapısı'nda 3 saat bekleterek, Filistin yanlısı faaliyetleri ve BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu'ya dair görüÅŸleri hakkında sorguladığını" belirtilmiÅŸti.

Ä°srailli insan hakları örgütü Gisha Seyahat ÖzgürlüÄŸü Hukuk Merkezi'nde (Gisha Legal Center for Freedom of Movement) çalışan Simone Zimmerman, olayın ardından Twitter'dan yaptığı açıklamada, insan hakları kurumunda çalıştığı için ÅŸu an Ä°srail'de çalışma vizesiyle yaÅŸadığını ifade etmiÅŸ, sınırda "Ä°srail'e gelme sebebi, Yahudilerle deÄŸil de Filistinlilerle çalışması ve siyasi görüÅŸleri" hakkında sorgulandığını aktarmıştı.

Ä°srail resmi makamlarından ise konuya iliÅŸkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Daha önce de Ä°srail makamları "Filistinlilere destek verdiÄŸi" gerekçesiyle ABD vatandaşı Yahudi bazı insan hakları savunucularının ülkeye giriÅŸine izin vermemiÅŸ, aktivistleri sınır dışı etmiÅŸti.

Muhabir: Zeynep Hilal Karyağdı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER