Dünya

İsrail, suikastlarla çatışmayı bölgeye yayıyor

İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan konsolosluk binasına düzenlediği saldırıyla başlayan ve son olarak Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın hedef alındığı bir dizi suikastla çatışmayı bölgeye yaydı.

İsrail, suikastlarla çatışmayı bölgeye yayıyor
28-09-2024 19:52
Ankara
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Lübnan'dan kaçan binlerce kişi, Suriye'de Esed rejiminin boşalttığı şehirlere geliyor

İsrail'in 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırılar yaklaşık 1 yıldır devam ediyor.

İsrail Beyrut'un güneyine 40'tan fazla saldırı düzenlediİsrail’in hedef aldığı bildirilen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?

Gazze'yi yerle bir eden saldırılarda en az 16 bin 795'i çocuk, 11 bin 378'i kadın olmak üzere 41 bin 586 Filistinli öldü, 96 bin 210 kişi yaralandı.

Uluslararası kamuoyu Gazze saldırılarının bölgesel bir çatışmaya dönüşebileceği uyarısında bulunurken, İsrail bunu görmezden geldi.

Uyarıların aksine İsrail yönetimi, Gazze'ye saldırıların yanı sıra bölge ülkelerinde üst düzey isimlere yönelik suikastlar başlattı.

İsrail, ilk olarak 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluğunu hedef aldı.

İsrail'in sorumluğunun üstlenmediği saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili öldü.

İsrail’in Lübnan’a saldırıları sürerken Hizbullah’ın güçlü olduğu bölgelerden onbinlerce kişi Suriye’ye yöneliyor

◼️ Aileler, Suriye'de Beşşar Esed rejimi güçlerinin halkı yerinden ettiği Humus, Halep, Şam ve Hama’ya gidiyor

◼️ Hizbullah, mensuplarının Lübnan’dan Suriye’ye… pic.twitter.com/pxhYc10f8i

— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) September 28, 2024

İsrail-İran gerilimi arttı

Şam'daki saldırının ardından Tahran ile Tel Aviv arasındaki gerilim daha da tırmandı.

İran, Şam saldırısına karşılık olarak 13 Nisan'da İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı düzenledi.

Bu karşılıktan günler sonra 19 Nisan'da, İran basını, İran Hava Kuvvetleri Üssü'ne ev sahipliği yapan İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda patlama seslerinin geldiğini duyurdu.

Saldırının arkasında İsrail olduğu aktarılan haberlerde herhangi bir can kaybı ve hasar oluşmadığı belirtildi.

İsrail basınında çıkan haberlerde, ABD'nin Tel Aviv yönetimine İran'a karşı geniş çaplı bir saldırı yapmamasını istediğini yazdı.

Tel Aviv'in Tahran'ın misillemesine geniş çaplı karşılık vermemesi nedeniyle bu gerilim son buldu.

Nasrallah'ın "sağ kolu" olarak nitelenen Şükür'e suikast

İsrail, Şam'daki konsolosluk saldırısından sonra bölgedeki tansiyonu yeniden tırmandıracak suikastlarını sürdürdü.

İsrail ordusu, 30 Temmuz'da, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir apartmana düzenlediği saldırıda Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ü hedef aldı.

İsrail'in üstlendiği suikastta, Şükür'ün yanı sıra en az 4 sivil de öldü.

Hizbullah lideri Nasrallah'ın "askeri işlerden sorumlu kıdemli danışmanı" olan Şükür, Nasrallah'ın "sağ kolu" olarak da tanımlanıyordu.

Bu suikastın ardından İsrail ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana devam eden "kontrollü gerginlik" yerini yoğun çatışmalara bıraktı.