Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İsrail ordusunun Gazze'ye saldırılarında son 10 günde 487 kişi canından oldu

İşgalci İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda son 10 günde 487 kişi can verdi, 1831 kişi yaralandı

İsrail ordusunun Gazze'ye saldırılarında son 10 günde 487 kişi canından oldu
14-10-2024 19:18
İstanbul/Ramallah

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, işgalci İsrail'in Gazze Şeridi'ne 374 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği saldırılarda 62 kişinin öldüğü, 220 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Buna göre işgalci İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında son 10 günde 487 kişi hayatını kaybetti, 1831 kişi de yaralandı.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda can verenlerin sayısı 42 bin 289'a, yaralı sayısı da 98 bin 684'e yükseldi.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusunun Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği baskında 2 Filistinli öldü...

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde İsrail askerlerinin kurşunuyla 2 Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, Cenin kentindeki Er-Razi Hastanesi Müdürü Fevvaz Hamad, "İsrail ordusunun Cenin kentine düzenlediği baskın sırasında 17 yaşındaki Reyyan İbrahim es-Seyyid'in vurularak hayatını kaybettiğini" aktardı.

Filistin Kızılayı da Cenin Mülteci Kampı'nda öldürülen 1 kişinin sağlık ekiplerince hastaneye getirildiğini bildirdi.

Sağlık ekiplerinin bölgede ilk müdahalesini yaptığı 4 yaralıyı da hastaneye naklettiği aktarıldı.

Ara sokaklarda yaralılar var...

Sosyal medyada, baskına eşlik eden buldozerler ile ağır yıkım araçlarının Cenin Mülteci Kampı'na girişini gösteren anların görüntüleri paylaşıldı.

Görüntülerde, kampın ara sokaklarında yaralıların olduğu dikkati çekti.

Cenin'de patlama sesleri ve İHA'lar...

Görgü tanıklarının aktardığına göre, İsrail ordusu buldozerler eşliğinde Cenin kentine ve Cenin Mülteci Kampı'na baskın düzenledi.

Kampta patlama sesleri duyulurken, İsrail ordusu kentte bazı yüksek binalara keskin nişancılar yerleştirdi.

İsrail askerlerinin bir evin etrafını kuşattığı ve o bölgeye takviye güç gönderdiği aktarıldı. Kentte, insansız hava araçlarının (İHA) yoğun şekilde uçtuğu belirtildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten beri işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda bir gazeteci canından oldu...

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, 7 Ekim 2023'ten beri İsrail ordusunun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde öldürülen gazetecilere ilişkin bilgi verildi.

İsrail işgalci güçlerinin düzenlediği saldırıda, Aksa Televizyonu için kameraman olarak çalışan gazeteci Eymen Muhammed Ruveyşid'in hayatını kaybettiği bildirilen açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Filistinlilere karşı soykırım başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana öldürülen basın mensuplarının sayısının 177'ye yükseldiği kaydedildi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde gazetecileri hedef alması kınandı ve öldürülmesinden İsrail yönetiminin sorumlu olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca uluslararası topluma ve medyayla ilgili uluslararası kuruluşlara "Filistinli gazetecileri öldürmeyi bırakması için İsrail'e caydırıcı yaptırımlar uygulanması ve işlediği suçlar nedeniyle uluslararası mahkemelerde yargılanması için harekete geçilmesi" çağrısında bulunuldu.

Gazze'deki hükümet, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki gazetecileri, "Filistinlilerin sesini susturmak, gerçekleri gizlemek, haber ve bilgilerin bölgesel ve uluslararası kamuoyuna ulaşmasını engellemek amacıyla kasten öldürdüğünü" belirtiyor.

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini: "Sivillere ya bölgeyi terk etmek ya da açlıktan ölmekten başka seçenek bırakılmamakta"

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze'nin kuzeyindeki sivillere bölgeyi terk etmek ya da açlıktan ölmek dışında seçenek tanınmadığını belirtti.

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, X sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'nin kuzeyine düzenlediği hava ve kara saldırılarının neden olduğu insani duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Lazzarini, "Sivillere ya bölgeyi terk etmek ya da açlıktan ölmekten başka seçenek bırakılmamakta." ifadesini kullandı.

İsrail güçlerinin hava ve kara saldırılarını sürdürdüğü iki hafta boyunca aralarında çocukların da bulunduğu Filistinlilerin hayatını kaybettiğini belirten Lazzarini, 400 binden fazla Filistinlinin hala bölgede mahsur kaldığını kaydetti.

Gazze'nin kuzeyinde sağlık sisteminin "neredeyse çökmüş durumda" olduğuna dikkati çeken Lazzarini, telekomünikasyon kesintileri nedeniyle sahadaki BM ekipleriyle iletişim kuramadıklarını vurguladı.

30 Eylül'den bu yana BM'nin bölgede gıda dahil hiçbir yardım sağlamasına izin verilmediğini ifade eden Lazzarini, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cibaliye kampı en çok etkilenen kamp oldu, yaklaşık 50 bin kişi kaçmak zorunda kaldı. UNRWA sağlık merkezimiz de dahil olmak üzere temel hizmetler kesintiye uğradı ya da durmak zorunda kaldı ve sadece iki su kuyusu çalışır durumda. Sivil altyapının sabote edilmesi ve kritik yardımların kasıtlı olarak engellenmesi gibi saldırılar İsrail makamları tarafından insanları kaçmaya zorlamak için bir taktik olarak kullanılmaya devam etmektedir."

Uluslararası insancıl hukukun gayet açık olduğunu belirten Lazzarini, bu doğrultuda insanların zorla yerinden edilemeyeceğini, sivillerin her zaman korunması ve temel ihtiyaçlara erişimlerinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

"Gazze'de çok fazla kırmızı çizgi aşılmıştır. Savaş suçu teşkil edebilecek eylemler hala önlenebilir." ifadesini kullanan Lazzarini, hemen ateşkes yapılması çağrısında bulundu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER