KUDÜS
Tevrat’a göre, İbrani takviminin en önemli günü olan Yom Kippur (Kefaret günü), gün batımında 'Şofar' borusunun çalınmasıyla başladı.
İsrail polisi, yarın akşam sona erecek Yom Kippur nedeniyle yolları araç trafiğine kapattı. Toplu taşımanın çalışmadığı ülkedeki tek uluslararası havalimanı olan Ben Gurion da yarın saat 21.00'e kadar kapalı olacak. İsrail'de yayın yapan birçok televizyon kanalı ile haber sitesi de yayınlarını bir günlüğüne tümüyle durdurdu.
Batı ve Doğu Kudüs'ü ayıran sokak ve caddelerle Kudüs'ün surlarla çevrili eski şehir bölgesinde polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gözlendi. Gazze Şeridi’nden ve Batı Şeria’dan İsrail tarafına izin alınarak yapılan girişler de durduruldu.
Dün gece de on binlerce Yahudi, Yom Kippur'u ibadet ederek karşılamak için Kudüs'te yer alan Burak Duvarı'na (Ağlama Duvarı) akın etmişti.
Aksa'ya yönelik ihlaller artıyor
Öte yandan, Yahudi bayramlarında radikal Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınları artıyor. Bugün de yaklaşık 50 kadar Yahudi yerleşimci İsrail polisinin korumasında Aksa'nın avlusuna giriş yaptı.
Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa İmamı İkrime Sabri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Radikal Yahudiler bu günü (Yom Kippur) Mescid-i Aksa'ya baskın yapmak için fırsat addediyorlar. Dolayısıyla biz Müslümanlar olarak bu günde Aksa'yı korumak için tedbiri elden bırakmadan hazır bekliyoruz." dedi.
Yom Kippur nedir?
Yom Kippur, Yahudiler tarafından senenin en kutsal günü olarak kabul ediliyor. Bu günü Tanrı'ya dualarla geçirilen Yahudiler, güneşin battığı saatten başlayarak, ertesi günü akşamına kadar oruç tutuyor.
Bu kutsal günde Yahudiler, bazı ilginç ritüellerde de bulunuyor. Doğu ve Orta Avrupa kökenli Eşkanezi Yahudiler, Tevrat’tan okudukları dualar eşliğinde kafalarının üzerinde çevirdikleri tavukları daha sonra keserek fakirlere ikram ediyor. Böylece sembolik olarak tavuklara geçtiğine inandıkları günahlarının affedileceğini umuyorlar.
İspanya ve Portekiz kökenli Sefarad Yahudileri ise tavuk yerine başlarının üzerinde dolaştırdıkları parayı fakirlere sadaka olarak veriyor.
“Kaparot” seremonisi olarak adlandırılan kafalar üzerinde tavuk ve para gezdirilmesi, Yahudiler arasında çok eskiden beri yapıla gelen bir ibadet şekli.
Kudüs’de ağırlıklı olarak Haridim Yahudilerinin yaşadığı "Mea Şearim" bölgesinde yaygın olarak yaşatılan bu dini ritüel nedeniyle kesimhaneler önünde her Yom Kippur'da uzun kuyruklar oluşuyor.
Mısır ve Suriye’nin başlattığı 1973 yılının Yom Kippur gününe denk gelen ve İsrail'in kaybetmesiyle sonuçlanan savaş, Yahudilerin bu kutsal günü, o tarihten bu yana "hüzün günü" olarak da adlandırılıyor.
Muhabir: Eshat Fırat, Turgut Alp Boyraz
dikGAZETE.com