Genel

İspanya Türkiye'deki Patriot'ların 6 ay daha kalması için karar sürecinde

İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Gonzalez-Barba "Şu anda Patriot sisteminin görev süresinin 6 ay daha uzatılmasına yönelik karar sürecindeyiz. Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz. AB'nin de bu durumdan karlı çıkacağını düşünüyoruz." dedi.

İspanya Türkiye'deki Patriot'ların 6 ay daha kalması için karar sürecinde
01-06-2019 17:09

ANKARA (AA) - Ä°spanya'nın Ankara Büyükelçisi Juan Gonzalez-Barba, Türkiye ile Ä°spanya arasındaki iliÅŸkilerin dostluk temelinde ve çok iyi ilerlediÄŸini belirterek, buna örnek olarak Türkiye'nin hava savunması için Ä°spanya'ya ait Patriot sisteminin Adana'da konuÅŸlandırılması gösterdi. Gonzalez-Barba, "Åžu anda Patriot sisteminin görev süresinin 6 ay daha uzatılmasına yönelik karar sürecindeyiz." dedi.

Gonzalez-Barba, Türkiye-Ä°spanya iliÅŸkileri hakkında AA muhabirine deÄŸerlendirmede bulundu. Ä°ki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 13 milyar avro düzeyine ulaÅŸtığını belirten Gonzalez-Barba, karşılıklı önemli yatırımların bulunduÄŸunu söyledi.

Gonzalez-Barba, Ä°spanyol ÅŸirketlerin Türkiye'de bankacılık gibi stratejik sektörlerde büyük yatırımları bulunduÄŸunu vurgulayarak, buna örnek olarak bankacılık ve finans ÅŸirketi BBVA'nın Garanti Bankası'ndaki ortaklığını, sigorta ÅŸirketi Mapfre ile Mango ve Zara gibi hazır giyim markalarını bünyesinde bulunduran Inditex grubunun Türkiye'deki faaliyetlerini gösterdi.

Askeri iliÅŸkileri de deÄŸerlendiren Gonzalez-Barba, Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine 2015'ten beri Adana'daki Ä°ncirlik Üssü'nde Ä°spanya'ya ait Patriot hava savunma sisteminin konuÅŸlu bulunduÄŸunu hatırlattı.

Gonzalez-Barba, "Åžu anda Patriot sisteminin 6 ay daha uzatılmasına yönelik karar sürecindeyiz." dedi.

Ä°zmir'deki NATO Komutanlığında bir generalin komutasında 25 Ä°spanyol askerin görev yaptığını kaydeden Gonzalez-Barba, Ä°spanyol savunma sanayi ÅŸirketlerinin Türkiye ile çalışmaları bulunduÄŸunu belirtti.

Gonzalez-Barba, Ä°spanyol mühendislik ve teknoloji ÅŸirketi Navantia'nın Türkiye'deki tersanede yapım aÅŸamasında bulunan TGC Anadolu adlı uçak gemisinin tasarımı ve inÅŸasından sorumlu olduÄŸu bilgisini paylaÅŸtı.

Türk dizileri Ä°spanya'da yayınlanacak

Kültürel iliÅŸkilere deÄŸinen Gonzalez-Barba, Medeniyetler Ä°ttifakı giriÅŸiminin 2004'te dönemin baÅŸbakanları Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Jose Luis Rodriguez Zapatero tarafından baÅŸlatıldığını hatırlattı. Büyükelçi Gonzalez-Barba ÅŸöyle devam etti:

"Spor olsun televizyon dizileri olsun popüler kültürde de etkileÅŸim fazla. La Casa De Papel'in Türkiye'de çok meÅŸhur olduÄŸunu biliyorum. Son iki yılda yayınlanan iki Türk dizisinin baÅŸarısından sonra Atresmedia adlı büyük bir Ä°spanyol medya grubunun 5 ya da 6 Türk dizisinin yayın haklarını aldığını öÄŸrendim. Sporda ise son olarak iki Türk takımı Ä°spanya'daki EuroLeague Final Four maçlarında yer aldı. Türk takımlarında oynayan Ä°spanyol oyuncular var. Arda Turan Ä°spanya'da oynayan en ünlü Türk oyunculardan. Ä°spanya kamuoyu için MuhteÅŸem Süleyman gibiydi diyebilirim. Atletico Madrid'in en iyi zamanlarında oradaydı."

Bir Akdeniz ülkesi olarak Ä°spanya halkının Türkiye'ye kendini çok yakın hissettiÄŸini belirten Gonzalez-Barba, "Osmanlı ve Ä°spanya imparatorluklarının 1782'de imzaladığı dostluk anlaÅŸmasından bu yana iliÅŸkiler dostluk temelinde ilerlemiÅŸtir. Son 25 yılda da iliÅŸkiler güçlenmiÅŸtir." diye konuÅŸtu.

Gonzalez-Barba, Ä°spanya olarak Türkiye'nin AB üyeliÄŸini de desteklediklerini hatırlatarak, "Biz sadece Türkiye'nin deÄŸil, AB'nin de bu durumdan karlı çıkacağını düÅŸünüyoruz. Türkiye'nin AB'ye sunacağı çok ÅŸey olduÄŸuna inanıyoruz." ifadesini kullandı.

DiÄŸer aday ülkelere olduÄŸu gibi Türkiye'ye de eÅŸit davranılması gerektiÄŸini düÅŸündüklerini dile getiren Büyükelçi Gonzalez-Barba, Türkiye'nin bazı kriterleri de yerine getirmesi gerektiÄŸini söyledi.

Gonzalez-Barba, "Ne zaman olur bilmiyoruz ama Türkiye'nin AB adaylığı hepimiz için baÅŸarıyla sonuçlanacaktır." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER