Gündem

İslam İşbirliği Teşkilatı 'Müslüman Diaspora Atlası' hazırlıyor

İİT SESRIC Genel Direktörü Kulaklıkaya, birçok ülkede yaşayan Müslümanların eğitim, sosyoekonomik ve kültürel durumlarını analiz eden, o ülke yönetimleri ve halklarıyla ilişkilerini değerlendiren diaspora atlası çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı 'Müslüman Diaspora Atlası' hazırlıyor
30-11-2016 13:57

Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) bağlı kuruluşlardan SESRIC, "Müslüman Diaspora Atlası" hazırlıyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, bir toplantı için geldiği Konya'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezi Ankara'da bulunan ve 1978'de kurulan SESRIC'in, üye ülkelerin sosyoekonomik istatistiklerinin derlenmesi ve yayınlanması görevini yürüttüğünü söyledi.

Merkezin üye ülkeler arasında iş birliğinin geliştirmesine yardımcı olmak amacıyla sosyal ve ekonomik gelişmelerin araştırılıp, değerlendirilmesi ve raporlanması görevini de üstlendiğini belirten Kulaklıkaya, "Bunun yanında üye ülkelerin ihtiyaçları ve İİT'nin genel amaçları doğrultusunda seçili alanlarda eğitim programları organize edilmesi, iyi uygulama örneklerinin üye ülkeler arasında paylaşılması görevini de ifa ediyoruz. Bu sorumluluk alanlarının yanı sıra SESRIC, İİT ve Birleşmiş Milletler kuruluşları arasında teknik iş birliği faaliyet ve projeleriyle ilgili koordinasyon sağlamaktadır." diye konuştu.

İslam ülkelerinin topyekun kalkınması için kendi aralarında her alanda iş birliğinin gelişmesi gerektiğine işaret eden Kulaklıkaya, bu amaca katkı sağlaması için önemli konularda İslam ülkelerindeki gelişmeleri takip eden araştırma raporları hazırladıklarını vurguladı.

Yaşanabilir şehirleri inceleyecekler

Şu anda iki önemli konu üzerinde çalıştıklarına dikkati çeken Kulaklıkaya, şöyle devam etti:

"Birincisi, İslam dünyasında yaşanabilir şehir konusuyla ilgili çalışma başlattık. İslam medeniyeti bir anlamda şehir medeniyetidir. Geçmişte insanlığa şehircilikle ilgili güzel örnekleri sunmuş medeniyetin mensuplarıyız. Modern dünyada bu durumu devam ettirebilmemiz için mevcut konumumuzu analiz etmemiz gerekiyor. 'Yaşanabilir şehirler nasıl olmalı', bunu inceleyen bir rapor hazırlıyoruz."

"Diaspora atlası çıkarmayı hedefliyoruz"

Üzerinde çalıştıkları diğer konunun ise Müslüman diasporanın incelenmesi olduğunu vurgulayan Kulaklıkaya, şunları kaydetti:

"Dünyanın birçok ülkesinde yaşayan Müslümanların eğitim, sosyoekonomik ve kültürel durumlarını analiz eden, bu toplulukların yaşadıkları ülke yönetimleri ve halklarıyla ilişkilerini değerlendiren bir diaspora atlası çıkarmayı hedefliyoruz. ABD ve Avrupa'da yaşayan Müslümanlarla o ülkeler arasında ilişkiler hep İslamofobi perspektifinden değerlendirilmiş. Bunun yerine daha yapıcı ve iki tarafın da katılımıyla ortak bir sonuca varmaya çalışacağız. Amacımız, Müslümanları ülkelerinde misafir eden, onlara ev sahipliği yapan ülkelerin bakış açısını analiz etmek, Müslümanların da yaşadıkları ülkelerdeki devlete ve topluma yönelik görüşlerini değerlendirmektir. Öncelikle ABD ve Avrupa ülkelerini esas alan bir değerlendirme yapacağız. Daha sonra da belirli pilot ülkeler seçeceğiz."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER