Çevre-Hayat

İşkodra'daki medrese, öğrencilere barışçıl değerleri öğretiyor

Arnavutluk'un kuzeyindeki İşkodra şehrinde bulunan Şeyh Şamia Medresesi, çok kültürlü ve dinli yapısıyla tanınan şehirde dini, kültürel ve barışçıl değerleri öğretiyor. - Anadolu Ajansı

İşkodra'daki medrese, öğrencilere barışçıl değerleri öğretiyor
25-01-2017 15:02

İŞKODRA - Malik Hassa

Arnavutluk'un kuzeyindeki İşkodra şehrinde bulunan Şeyh Şamia Medresesi, çok kültürlü ve dinli yapısıyla tanınan şehirde dini, kültürel ve barışçıl değerleri öğretiyor.

Son dönemde, medresenin eski öğretmenlerinden birinin okulda DEAŞ propagandası yaptığına ilişkin görüntülerin yayınlanmasıyla ülke gündeminde geniş yer bulan medresenin yönetimi, bahse konu eğitim kurumuna yönelik iddiaları reddederek okulun ülkedeki en başarılı eğitim kurumları arasında yer aldığını ifade etti.

1991 yılında faaliyete başlayan Şeyh Şamia Medresesi, ülkedeki en kaliteli okullardan biri olarak gösteriliyor ve ilkokuldan liseye kadar bin 80 öğrenciye eğitim veriyor.

Sosyo-kültürel ve insani yardım etkinlikleriyle İslami değerlerin tanıtımında lokomotif görevi üstlenen Şeyh Şamia Medresesi'nin Müdürü Kujtim Dervishi, AA muhabirine, İşkodra aydınlarının girişimleriyle kurulan okulla ilgili bilgi verdi.

Okulun 25 yıllık tarihi boyunca Arnavutluk'a dini ve bilimsel anlamda büyük katkı sağladığını söyleyen Dervishi, medresenin kuruluşunun 20. yılında Arnavutluk Cumhurbaşkanlığınca "Altın Naim Frasheri Ödülü"ne layık görüldüğünü ayrıca Arnavutluk İslam Birliğince "Arnavutluk'ta İslami İlim ve Eğitimin Meşalesi" ile ödüllendirildiğini anlattı.

Okula ilginin sürekli arttığına işaret eden Dervishi, "İlk olarak 2 sınıfta altmışar öğrenciyle eğitime başlayan bu okulda bugün 44 sınıfta bin 80 öğrenci bulunuyor." dedi.

"Şehrin en mükemmel okullarından biri"

Arnavutluk Demokratik Partisi İşkodra Milletvekili İrma Kopliku da Şeyh Şamia Medresesi'nin şehrin en mükemmel okullarından biri olduğunu söyleyerek bir dönem yönetiminde de yer aldığı okulun bir parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Şeyh Şamia Medresesi'nde, diğer birçok okulda olmayan en iyi koşulların sunulduğunu ifade eden Kopliku, "Burada sadece ilim sunulmuyor. Mezun olanların bilgi sahibi ve Allah'a inanan kişiler olması, şehrine ve topluma layık bireyler haline gelmesi okulun ana hedefi." diye konuştu.

Kopliku, doktor, ekonomi uzmanı ya da öğretmen olarak gördüğü eski öğrencilerine rastladığında çok gururlandığını sözlerine ekledi.

İşkodra Şehir Konseyi Başkanı Greta Bardeli de İşkodra'nın 2 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğuna işaret ederek şehrin birçok alanda önemli isimler yetiştirdiğini söyledi.

İşkodra'nın sadece kültürel ve siyasi değerleriyle değil, eğitimdeki katkılarıyla da öne çıktığını kaydeden Bardeli, "Bu kapsamda üniversite öncesi okullar önemli rol oynamıştır. Bunlardan biri dini eğitim veren Şeyh Şamia Medresesi. Bu okul mükemmel eğitimciler çıkarttı. Bu okul bir medeniyetin değerlerini aktarmanın yanı sıra dini bir kültürü de aktarıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bardeli, İşkodra'da söz konusu okulla ilgili görüşlerin çok olumlu ve mükemmel olduğunu, okulun değerlerinin gelecek nesillere de aktarılmasını ümit ettiğini kaydetti.

Tüm çocukları medresede okudu

İşkodralı Hydajete Kraja Muçaj, üç çocuk annesi olduğunu belirterek çocuklarının tamamının bu medresede okuduğunu ifade etti.

Okulun eski öğretmenlerinden birinin yayınlanan görüntülerini ilk gördüğünde bunların şaka olduğunu düşündüğünü belirten Muçaj, bahse konu öğretmenin düşüncelerinin tamamen yanlış olduğunu vurguladı.

Medresenin İşkodra'nın vazgeçilmez değerleri arasında olduğunu söyleyen Muçaj, "Bu okulda, toplumun ilerlemesi için katkı verecek öğrencilerin eğitildiği değerler bütünleşmiştir. Üç çocuğumun da bu okuldan aldığı ilme şahit olduğum için bunu çok net söyleyebilirim. İşkodra'da binlerce insan çocuğunu bu okula gönderiyor." dedi.

Muçaj, çocuklarının medresede aldığı eğitim boyunca herhangi bir aşırıcılık belirtisi görmedini vurgulayarak "Onlar İslam'ın en iyi değerlerini kucaklayarak ve onları halkımızın geleneğiyle birleştirerek evimizi iyilik ve mutlulukla doldurmuşlardır. Yaşanan bu olay, İşkodra'daki medresenin değerlerini hiçbir şekilde azaltmadı. Sadece değerlerini meydana çıkarttı." diye konuştu.

Medresede eğitim alan çocuklarıyla gurur duyduğunu ifade eden Muçaj, çocuklarının farklı alanlarda çalıştığını ancak okulda aldıkları eğitim sayesinde çok başarılı olduklarını söyledi.

Muçaj, Şeyh Şamia Medresesi'nde eğitim alan çocuklarından birinin mühendis, diğerinin mimar olduğunu belirterek üçüncü çocuğunun da ekonomi eğitimi aldığını kaydetti.

Okulun öğrencilerinden Fatime Bajraktari de okulda şiddet içeren aşırıcılıkla ilgili dersler görmediklerini, iddiaların aksine barışçıl değerleri öğrendiklerini belirtti.

"Okulumuzda şiddet içeren aşırıcılık konuşulmuyor"

Yöneticiler ve öğretmenleri gibi kendisinin de her türlü nefret ve şiddet propagandasından uzak durduğunu söyleyen Bajraktari, okula kaliteli eğitim ve sahip olduğu değerler için geldiğini ifade etti.

Bajraktari, "Okulumuzda şiddet içeren aşırıcılık konuşulmuyor, aksine öğretmenlerimiz bize insanlığı ve barış insanı olmayı öğretiyor. İslam da zaten barış demek. Burası sadece ilahiyat alanında değil, her alanda başarılı insanlar çıkardığını ispatlamıştır. Bugün doktor, mühendis, ekonomi uzmanı birçok medreseli var." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER