Dünya

İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu tartışması

İskoçya bölgesel yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, ülkesinin ikinci kez bağımsızlık referandumuna gitmesi halinde, bunun sorumlusunun Londra'daki merkezi hükümet olacağını belirtti. - Anadolu Ajansı

İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu tartışması
28-02-2017 18:07

LONDRA

Ä°skoçya bölgesel yönetimi BaÅŸbakanı Nicola Sturgeon, BirleÅŸik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden The Times için kaleme aldığı makalede, BirleÅŸik Krallık'ın Avrupa BirliÄŸi’nden ayrılma (Brexit) sürecinde Ä°skoçya'nın kendi konumuyla ilgili olarak merkezi hükümete önerdiÄŸi alternatiflerin dikkate alınmadığını ifade etti.

Ä°skoç hükümetinin iyi niyet göstererek "Ä°skoçya’nın Avrupa’daki Yeri" baÅŸlıklı bir "orta yol" önerisi yayınladığını hatırlatan Sturgeon, ÅŸunları kaydetti:

"Gönülsüz de olsa AB’den ayrılmayı kabul ettik ancak ya BirleÅŸik Krallık'ın ortak pazarın parçası olarak kalmasını ya da müzakere sürecinde Ä°skoçya’nın ortak pazar içinde kalmasını saÄŸlayacak bir sonuç elde edilmesini savunduk. Böylece Brexit sonrası oluÅŸacak yeni manzara içinde BirleÅŸik Krallık içinde güç dağılımını yeniden dengelemek ve Ä°skoçya’nın almak isteyeceÄŸi bazı farklı kararlara yardımcı olmak mümkün olacaktı. Ancak BirleÅŸik Krallık hükümeti bize doÄŸru bir adım atmak yerine ‘ya benim yolum ya da hiçbirisi’ yaklaşımını benimsedi."

AB kozu olmayacak

"EÄŸer ikinci bir bağımsızlık referandumu olursa bu, Ä°skoç hükümetinin kötü niyetinin deÄŸil, BirleÅŸik Krallık hükümetinin uzlaÅŸmazlığının sonucu olacak." ifadesini kullanan Sturgeon, yeni referandum sürecinde BirleÅŸik Krallık’ın parçası olarak kalmak isteyenlerin elinde AB kozunun da olmayacağını vurguladı.

Ä°skoçya’nın bağımsızlığına karşı çıkacakların yanıtlaması gereken zor soruların bulunduÄŸunu belirten Sturgeon, "Beraberinde getirdiÄŸi bütün belirsizliklerle Brexit, BirleÅŸik Krallık’ın 'güvenli bir bölge’ olarak sunulmasını imkansız hale getirecek." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

İskoçya'da yüzde 62 "AB'de kalalım" dedi

Birleşik Krallık'tan ayrılmayı 2014'te referanduma götüren ancak bağımsızlık için yeterli çoğunluğu sağlayamayan İskoçya'da hükümet, AB referandumunun ardından ikinci bir bağımsızlık referandumunu gündeme almış ve yeni bir referandum tasarısını tartışmaya açmıştı.

İngiltere ve Galler'de Brexit oyları ağırlıktayken, İskoçya'da halkın yüzde 62'si, Kuzey İrlanda'da da yüzde 55,8'i AB üyeliğinin devamı yönünde oy vermişti.

Muhabir: Tayfun Salcı

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER