SAMSUN (AA) - Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Olimpiyat Oyunları Teknoloji Direktörlüğü iş birliği ile Türk mühendisleri, Samsun'da 18-30 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'na katılacak 97 ülkeden 3 bin sporcunun sorunlarının anında çözülmesi için aplikasyon geliştirdi.
Akıllı cep telefonlarına indirilebilen "Deaflympics 2017" uygulaması sayesinde işitme engelli sporcuların her türlü sorununun kısa sürede çözüme kavuşturması hedefleniyor.
Samsun Hafif Raylı Sistem (SAMULAŞ) Tesisleri'nde hizmete giren görüntülü çağrı merkezi, oyunlar boyunca 24 saat hizmet verecek.
Bu kapsamda çağrı merkezinde işaret dilini bilen 6 görevli bulunacak. Görevliler, kendilerine iletilen sorunu konusuna göre merkezde bekleyen 112 Acil Servis veya emniyet görevlisine iletecek. Görevli de hemen sporcu ile iletişime geçerek sorunu çözecek.
"Olimpiyatlar tarihinde yapılan ilk aplikasyon"SAMULAŞ Genel Müdürü Kadir Gürkan, AA muhabirine, İşitme Engelliler Olimpiyatları tarihinde ilk kez görüntülü çağrı merkezi oluşturulduğunu söyledi.
Çağrı merkezine ulaşan işitme engelli sporcu veya misafirlerin sorunlarının hemen çözülmesi için sağlık, emniyet ve ulaşım konularında hizmet verdiklerini aktaran Gürkan, "Türk mühendislerinin geliştirdiği uygulamayı sporcular, akıllı telefonlarına indirecek ve buradan bizimle irtibata geçecek. Sporcular gezerken, spor müsabakası esnasında veya dinlendiği otelinde sıkıntısı oluştuğu anda bu uygulamadan bize ulaşacak. Biz de hemen ilgili kurumu oraya yönlendirerek sorunu çözeceğiz." dedi.
Olimpiyat Oyunları Teknoloji Direktörü Abdullah Köse de tamamen yerli ve milli bir yazılım yapıldığını vurgulayarak, "Olimpiyatlar tarihinde yapılan ilk aplikasyon olduğu için bizim için de büyük öneme sahip." ifadesini kullandı.
SAMULAŞ bünyesinde oluşturulan görüntülü çağrı merkezini gezen Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, sporculara yönelik oldukça güzel bir hizmetin yapılacağını kaydetti.
Muhabir: İlyas Gün