Irak’ın Musul kentinin geçtiğimiz yıl terör örgütü IŞİD tarafından ele geçirilmesinin ardından geçen sürede örgüt bugün ülkenin Ramadi kentine kadar ilerledi.
Bir yıl önce IŞİD, Irak Ordusu’nu dağıtarak ve dünyaya korku dolu mesajlar yayınlayarak Irak’ın
Irak’ın Musul kentinin geçtiğimiz yıl terör örgütü IŞİD tarafından ele geçirilmesinin ardından geçen sürede örgüt bugün ülkenin Ramadi kentine kadar ilerledi.
Bir yıl önce IŞİD, Irak Ordusu’nu dağıtarak ve dünyaya korku dolu mesajlar yayınlayarak Irak’ın en büyük ikinci kenti olan Musul’u ele geçirdi. ABD öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyon tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarına ve Irak ile komşusu Suriye’deki çeşitli muhaliflerin kara mücadelesine rağmen, terör örgütü IŞİD ele geçirdiği toprakları koruyarak, bölgede yaşayanlara çeşitli kurallar dayattı. IŞİD, 2014 yılının Haziran ayı başlarında Irak’ın en önemli kentlerinden biri olan Musul’a saldırı düzenlemeye başladı. Saldırılar sırasında 800 kadar militanla karşı karşıya gelen yaklaşık 30 bin asker ketten kaçarken, örgüt 1.8 milyon nüfuslu siyasi ve ekonomik merkez haline gelen kenti ve Amerikan yapımı silahları, zırhlı araçları da ele geçirdi. Ordunun zayıflaması sonucu cesaretlenen militanlar, Bağdat’a doğru ilerlemeye başlayarak birkaç gün içinde Ninova ve Selahaddin ilinin eyaletlerine ve Diyala kentinin bir kısmına yayıldı. IŞİD’in ilerlemesinin devam etmesi üzerine bölgede yaşayan yarım milyon Iraklı, evlerini terk ederek örgütün zulmünden kaçtı.
TÜRK DİPLOMATLARI REHİN ALMIŞLARDI
Kenti ele geçiren örgüt militanları Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nu basarak aralarında Türkiye’nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz ve konsolosluk çalışanlarının bulunduğu 48 kişiyi rehin aldı. Diplomatlar daha sonra başarılı bir operasyonla kurtarıldı.
Haziran ayının sonlarında ise Irak’ın batısında ve kuzeyinde bulunan kent ve kasabaları birleştiren örgüt, hilafet ilan ettiğini açıkladı. Kısa bir süre sonra örgüt tarafından sosyal medya üzerinden yayınlanan görüntülerde, IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi Musul Büyük Camisi’nde ilk kez görüntülendi.
2014 yılının Ağustos ayında ise, Musul’un Irak güçleri Peşmerge tarafından kontrol edilen kuzey ve batı bölgesine yöneldi. Örgüt kentin kilit noktalarından biri olan Musul Barajı’nı da ele geçirerek, Erbil’e doğru ilerlemeye başladı. IŞİD’in, yaşadıkları bölgelerin yakınlarına kadar ilerlemesi ve insanları öldürmesi üzerine yüzlerce Yezidi, yiyecek ve su olmadan Sincar Dağları’nda yarı yolda kaldı.
IŞİD’in Irak yapıları ve Erbil’de bulunan Amerikalıları karşısında ciddi bir tehdit olması, bunun yanı sıra Sincar Dağı’nda da insanlık krizine yol açması üzerine, ABD Başkanı Obama, yetkililere Irak’ın kuzeyine hava saldırıları düzenlenmesi çağrısında bulundu. Irak’ta bulunan IŞİD mevzilerine karşı ABD öncülüğünde hava saldırılarının başlatılmasından 11 gün sonra, terör örgütü tarafından sosyal medya üzerinden 2012 yılında Suriye’de rehin alınan Amerikalı gazeteci James Foley’in öldürülmesine dair görüntüler yayınlandı. “Amerika’ya Mesaj” başlığıyla yayınlanan görüntülerde, maskeli ve İngiliz aksanlı bir kişi ABD Başkanı Obama’ya, hava saldırılarının durdurulmaması halinde bir diğer Amerikalı gazetecinin öldürüleceği uyarısında bulundu. IŞİD’e karşı devam eden hava saldırıları sırasında yani 2014 yılının Eylül ayında Steven Sotloff adlı bir diğer Amerikalı gazetecinin infaz edildiği görüntüler yayınlandı. İki haftadan daha kısa bir sürede, ABD ve Arap müttefikleri IŞİD’in Suriye’de konumlandıkları noktalara da hava saldırısı düzenlemeye başladı.
IŞİD, REHİN ALDIĞI ÜRDÜNLÜ PİLOTU DİRİ DİRİ YAKMIŞTI
IŞİD’in, Kobani kentini ele geçirmek üzere düzenlediği saldırının ardından 200 bin kişi yaşadıkları bölgeleri terk ederek Türkiye sınırına geldi. Olaydan 3 ay sonra militanlar geri çekilmek zorunda kaldı. Aynı zamanda, devam eden hava saldırılarının başarılı olması ve Peşmerge güçleri ile Şii milis güçlerin kuzeydeki toprakları geri kazanmasıyla örgüt Irak’ta kontrolünü ele geçirdiği çeşitli bölgeleri kaybederek, Bağdat’tan çekildi ve Diyala ile Selahaddin iline kadar geriledi.
Örgüt, Aralık ayında Rakka’da jeti düşen Ürdünlü pilot Muaz El Kesasibe’yi rehin aldı. 2015 yılının Ocak ayında, terör örgütü IŞİD daha önce rehin aldığı Japonya vatandaşı Kenji Goto Jogo ve Rakka’da ele geçirdiği Ürdünlü pilot Muaz El Kesasibe’nin serbest bırakılması karşılığında, 2005 yılından bu yanda tutuklu bulunan Sacide er Risaşivi’nin kendilerine teslim edilmesini istedi. Örgüt tarafından yayınlanan videoda Rişavi’nin serbest bırakılması için 24 saat süre verilirken, Ürdün hükümeti de takasa hazır olduklarını duyurdu. Ancak takas işlemlerinin gerçekleşmemesi üzerine örgüt Japon rehinleri infaz etti, ardından da Ürdünlü pilotu bir kafes içinde canlı canlı yaktı. Pilotun yakılmasının ardından Ürdün, Irak’a karşı hava saldırıları gerçekleştiren koalisyonda yer aldığını duyurdu.
Şubat ayında ise, örgütün rehin aldığı kişilerin infazını gerçekleştiren İngiliz aksanı İngilizcesi ile görüntülerde yer alan “John”un kimliği tespit edildi. İlk olarak gazeteci James Foley’in infazını gösteren görüntülerde yer alan militanın Londra’da yaşayan Kuveyt doğumlu İngiltere vatandaşı Muhammed Emwazi olduğu açıklandı.
2015 yılının Nisan ayında, Irak hükümet güçleri, bir ay boyunca devam eden yoğun çatışmaların ardından Tikrit’i geri aldı. Bu durum IŞİD’in Musul’un dışına doğru çekilmek zorunda kaldığını gözler önüne serdi. ABD’li yetkililer, IŞİD’in Irak’ta kontrolünü ele geçirdiği bölgelerin büyük bir bölümünü kaybettiğini bildirdi. Mayıs ayında ise, IŞİD ülkenin Ramadi kentinde şiddetli saldırılara başlaması üzerine askerler geri çekilirken bölge halkı çareyi kaçmakta buldu.