ISE World Uluslararası Lise Öğrenci Değişim Programları Genel Müdürü Gökyar Karşit, "Talim Terbiye Kurulu gibi kurumlar aslında çok iyi çalışıyor. Türkiye’deki eğitim programlarının birçok ülkeye göre daha üstün olduğunu görüyoruz. Veliler olarak, müfredatlar konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’na güvenmeliyiz." ifadelerini kullandı.
Karşit, yaptığı yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından sonra şekillenecek uluslararası eğitim sistemine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Amerika’daki liselerden erken mezun olan öğrencilerin koronavirüs nedeniyle tatil olan dönemdeki eksiklerini kapatmaya çalışacaklarını belirten Karşit, bu nedenle üniversitelerin liselerden zaman içinde daha fazla kriter istemeye başlayacaklarını aktardı.
Amerika’daki üniversitelerin ayrıca öğrencilerden transkript denilen notlarının yanı sıra College Board tarafından düzenlenen, matematik ve İngilizce'den oluşan SAT sınavlarını istemeye istemeye başladıklarını bildiren Karşit, şunları kaydetti:
"Zaman içinde yine College Board tarafından yapılan SAT II dediğimiz sınavları da getirdiler. Koronavirüs salgını sonrası üniversiteler, ana okullarından liselere kadar çalışmalarını isteyecek.
Öğrenemeyen öğrenci diye bir kavramı ortadan kaldırıp, gelen notlara bakmak yerine, okullarda kurulmasını istedikleri stratejik öğrenme merkezlerinin raporlarını dikkate alacaklar. Bu öğrenme merkezleri şimdiden Amerika’nın en iyi liselerinde kurulmaya başlandı."
- "Dijital eğitim başarıyı getirecek"
Gökyar Karşit, Kanada üniversitelerinin öğrencileri lisedeki son iki yıl notlarını alarak kabul ettiklerini hatırlatarak, "Bunun en önemli sebebi tüm Kanada eyaletleri arasında eğitim seviyeleri açısından bir dalgalanma olmamasıydı.
Örneğin British Columbia eyaletinde matematik dersinden 5 alan öğrenci, Nova Scotia eyaletinde de okusa yine 5 alıyordu. Bu nedenle ülke çapında ulusal sınavlara ihtiyaç duymadılar. Dijital eğitimin hayatlarına daha çok girmesi ve genelde yaşça yüksek eğitim kadrosunun da bu zor dönemde uyum sağlaması sonrası, dijital ortamda kullanılan uygulamalar okullarda daha çok kullanılmaya başlanacak.
Bunlar hem eğitim kalitesini hem de bireysel öğrenci başarısını arttıracak. Bu tip sistemlerin kullanılması için de birçok start-up ve firma ürünler geliştirip önce Kanada’ya sonra diğer ülkelere satmaya başlayacaklar." ifadelerini kullandı.
İngiltere’nin yıllardır A level Sistemi kullandığını ve bu sistemi birçok ülkeye ihraç ettiğini kaydeden Karşit, şu bilgileri paylaştı:
"Singapur’da bile İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi tarafından Singapur için hazırlanmış farklı bir A Level sistemini görüyorsunuz. Türkiye’de de bu sınavlara hazırlanan öğrenciler mevcut.
A Level dersleri lisenin son iki yılını kapsıyor ve toplam 3 dersten girdiğiniz sınav sonuçlarını üniversiteye gönderiyorsunuz. Örneğin İngiltere’de mühendis olmak istiyorsanız, A Level matematik, kimya ve fizik derslerinden A Level sınavlarına giriyorsunuz ve sonuçları üniversiteye gönderiyorsunuz.
Üniversitede başvurunuzu bu sınavlardan aldığınız notlara göre değerlendiriyor. Ancak bu sistem yakında yerini T Level sistemine kaptıracak diye gözüküyor. T Seviyeleri, İngiltere'de 2020-2022 yılları arasında tanıtılan yeni bir teknik temelli yeterlilik olup öğrencinin kariyerine direk başlaması üzerine kuruludur.
Yeni T düzeylerinin amacı, teknik eğitimin öğretim ve yönetimini geliştirmektir. T Seviyeleri, düzenlenmiş yeterlilikler çerçevesinde üçüncü seviye bir nitelik olacaktır."
Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com
-