Politika

"İşçinin menfaatine olan düzene neden karşı çıkıyorlar!"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ocak ayı olağan toplantısında yaptığı konuşmada, “Sendikaların kıdem tazminatı fonu kurulmasına, işçinin menfaatine olan bir düzene neden karşı çıkıyorlar anlamış değilim”...

"İşçinin menfaatine olan düzene neden karşı çıkıyorlar!"
28-01-2016 22:23
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul Sanayi Odası (İSO) ocak ayı olağan toplantısında yaptığı konuşmada, “Sendikaların kıdem tazminatı fonu kurulmasına, işçinin menfaatine olan bir düzene neden karşı çıkıyorlar anlamış değilim” dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi ocak ayı olağan toplantısı, “Ekonomimiz ve Sanayimiz Açısından Yargı Sisteminin İyileştirilmesi ile Hızlı ve Etkin Bir Hukuk Sisteminin Önemi” ana gündemiyle gerçekleştirildi. Toplantıya Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konuk olarak katıldı. Toplantının açılış konuşmasını İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yaptı.
Bahçıvan’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Bakan Bozdağ, sözlerine geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Mustafa Koç’a Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Kıdem ve ihbar tazminatı konusuna değinen Bozdağ, bunun önemli bir konu olduğuna dikkat çekti. Sadece işveren için değil işçiler içinde büyük bir sorun olduğunu söyleyen Bozdağ, “Türkiye’deki sendikaların kıdem tazminatı fonu kurulmasına neden karşı çıktıklarını hala anlamış değilim. İşçinin menfaatine olan bir düzene niye karşı çıkıyorlar anlamış değilim. Kıdem tazminatı ödenmediği zaman işçiler ne yapıyor avukata gidiyor, mahkemeye gidiyor aylarca yargılamalar sürüyor. Şimdi hükümet olarak biz diyoruz ki fon kuralım, bu fona işçinin parası yatsın. İşçi de gitsin parasını hesabından çeksin. Böylesine herkesin menfaatine olan bir şeye sendikalar biz yeri göğü yıkarız diye konuşabiliyorlar” dedi.
İşçilere seslenen Bozdağ “Sendikalara sorsunlar benim menfaatim olan bir şeye niye karşı çıkıyorsun bana bir anlat desinler” şeklinde konuştu.

“TÜRK YARGISI ÇOK BÜYÜK BİR İŞ YÜKÜ ALTINDADIR”
Yargı ve yargı reformlarıyla ilgili olarak da Bozdağ, “Şu anda Türk yargısı çok büyük bir iş yükü altındadır. İş yükünün yoğunluğu adaletin zamanında tecelli etmesine engel oldu gibi adaletin doğru tecelli etmesine de büyük bir engel olmaktadır. O nedenle yargının iş yükünü azaltmak hükümetimizin, adalet bakanlığımızın en önemli politikalarından bir tanesi olacaktır” ifadelerini kullandı.
Avrupa ülkelerine bakıldığında kişi başına düşen hakim sayısında geride olduğumuzu ifade eden Bakan Bozdağ, hakim ve savcı sayılarının daha da arttırılacağını kaydederek şöyle konuştu:
“Son 12 yıl içerisinde hakim ve savcı sayımızı yüzde 50 oranında, mahkeme sayısını adli yargıda yüzde 68 oranında, idari yargıda da yüzde 41 oranında arttırmış olduk.2019 yılına kadar ülkemizde kişi balına düşen hakim sayısını 20 ye çıkarmayı hedefliyoruz.”

20 TEMMUZ 2016 İTİBARİYLE İSTİNAF YARGILAMASI FİİLEN HAYATA GEÇİYOR
Önümüzdeki dönemde yeni bir adımı hayata geçireceklerini belirten Bozdağ, “İstinaf yargı yolunun yasal alt yapısını 2004 yılında oluşturduk. Ancak 2004 yılından bugüne kadar geçen zamanda bunu fiilen hayata geçiremedik. 20 Temmuz 2016 itibariyle istinaf yargılamasını fiilen hayata geçiren tarihi adımı atıyoruz “ dedi.
"İstinaf esasında bir denetim yolu değil" diyen Bakan Bozdağ, “Bazıları Yargıtay ve Danıştay’ın önünde mini Yargıtay, mini Danıştay gibi değerlendirmeler yapılıyor ama bu doğru değil. İkinci derece yargılama yapacak bir yargı yeri” diye konuştu.
Avrupa’daki ülkelerin tamamında istinaf olduğunu dile getiren Bozdağ, bu konuda bir geri adım olmayacağını ve yargı süreci uzayacak şeklindeki eleştirilere de yanıt vererek bunun doğru olmadığını belirtti. Toplantının ardından Bakan Bozdağ İSO binasından ayrıldı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER