TBMM
TBMM Adalet Komisyonunda, Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemelerinin İşleyişinde Ortaya Çıkan Sorunların Giderilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının ardından, İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı görüşüldü.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tasarıyla getirilen önemli bir konunun da arabuluculukla ilgili getirilen düzenlemeler olduğunu ifade eden Bozdağ, bunun son derece önemli reform olduğunu söyledi.
İş uyuşmazlığının ortalama görülme süresinin, ilk derece mahkemelerinde 434 gün Yargıtayda ise 286 gün olmak üzere toplam 2 yıla tekabül ettiğini kaydeden Bozdağ, "Bir işçilik alacağı veya işe iade nedeniyle mahkemeye başvurulduğunda, dava açma ve yargılama masraflarının da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Örneğin 10 bin TL'lik bir alacak için iş mahkemesine dava açan bir işçi, ilk etapta yaklaşık 679 TL harç ve masraf ödemek durumundadır. Dolayısıyla bir işçilik alacağı veya işe iade nedeniyle mahkemeye başvurulduğunda kanun yolları dahil olmak üzere yargılama süreci oldukça uzun sürmekte ve önemli bir masraf yapılması gerekmektedir." dedi.
Adalet Bakanı Bozdağ, arabuluculuk görüşmelerinde ödenecek masrafın, tarafların arabulucuda anlaşıp anlaşmama ihtimaline göre ayrı ayrı kurgulandığını söyledi.
Arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların anlaşamaması halinde saat esaslı olarak arabulucu ücretinin belirleneceğini kaydeden Bozdağ, "Bir saat, tarife uyarınca 120 TL olarak kabul edilecek ve ilk iki saatlik görüşme Hazineden karşılanacaktır." diye konuştu.
Bekir Bozdağ, arabuluculuk düzenlemesinde işçinin aleyhine bir durumun söz konusu olmadığını, bir ay içinde anlaşma olmadığı zaman mahkeme yolunun yine açık olduğunu söyledi.
İşçi alacakları konusunda mahkemelere açılan davalarda alınan kararların infazına bakıldığı zaman, bazı şirketlerde çalışan işçilerin açtıkları davalarda işçi aleyhine kararlar çıktığının görüleceğini kaydeden Bozdağ, "Kamuda çalışan işçilerin bu konuda bir sorunu yok. Kamu onların bütün haklarını vererek onlarla ilgili iş yapıyor. Mahkemeye gittiği zaman da zaten kamu bunları tıkır tıkır ödüyor." dedi.
Müzakerelerin ardından tasarı alt komisyona gönderildi.
Muhabir: Coşkun Ergül, Hüseyin Gazi Kaykı