Genel

İşçiler yarı otomasyonlu kaynak robotu icat etti

Türkiye Demiryolları Sanayi’nde (TÜDEMSAŞ) kaynakçı olarak çalışan İbrahim Alkan, yaptıkları işin zorluğu nedeniyle mesai arkadaşlarıyla birlikte, daha az iş gücü harcayan ve kaynak sırasında oluşabilecek hataları ortadan kaldıran yarı otomasyonlu bir kay

İşçiler yarı otomasyonlu kaynak robotu icat etti
19-08-2015 16:35

Türkiye Demiryolları Sanayi’nde (TÜDEMSAŞ) kaynakçı olarak çalışan İbrahim Alkan, yaptıkları işin zorluğu nedeniyle mesai arkadaşlarıyla birlikte, daha az iş gücü harcayan ve kaynak sırasında oluşabilecek hataları ortadan kaldıran yarı otomasyonlu bir kaynak robotu icat etti. 

TÜDEMSAŞ Metal İşleri Fabrikası Tampon İmalat Şubesi’nde çalışan evli ve 3 çocuk babası İbrahim Alkan, arkadaşlarıyla birlikte TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan’ın destekleriyle yarı otomasyonlu bir kaynak robotu icat etti. Gaz altı kaynağının insan hayatına vermiş olduğu olumsuz etkiden kurtulmak için arayışa geçen Alkan ve arkadaşları, TÜDEMSAŞ’ın bünyesinde bulunan bazı parçalardan bir kaynak robotu yapmaya karar verdi. Yarı otomasyonlu bir kaynak robotu icat eden işçiler hem fabrikada üretimi hızlandırdı, hem de gaz altı kaynağının insan hayatını verdiği olumsuz etkiden kurtuldu. Kaynak robotu ile daha az iş gücü harcayan işçiler, kaynak sırasında oluşabilecek hataları da ortadan kaldırdı.

Kaynağı artık elleriyle tutmadan yaptıklarını söyleyen Alkan, ”Biz burada yolcu tamponlarını, yük vagonlarının tamponlarını kaynak yapıyoruz. Alım plakalarını, takviye plakalarını boruya ve bunların dış kovanın flashlarını kovana kaynak yapıyoruz. Biz burada gaz altı kaynağı yapıyoruz. Biz bu kaynağı daha önce aparatlarda hazırladığımız işler birkaç operasyonda gerçekleştirdiğimiz işleri tek tezgaha düşürdük. 

Burada da kaynağı elimizde tutmadan kaynak yapabiliyoruz. Arkadaşlarımız beraber biz buna bir aparat geliştirdik. Bu işlem bize kaynakta standardı ve kaliteyi getirdi. Biz bu yaptığımız kaynakla sertifikalandırıldık. Yaptığımız kaynaklara test yapıldı. Testten olumlu sonuçlar çıktı. Otomatik olarak biz sertifikalandırılınca bu tezgahta yaptığımız işler nedeniyle otomatikman sertifikası oldu' dedi.

KAYNAK ROBOTU SAYESİNDE ZAMANDAN YÜZDE 60 TASARRUF EDİLİYOR

Robot sayesinde kaynakta insan hatasının kalmadığını ve kalitenin arttığını söyleyen Alkani, ”Biz birkaç ustamızın çalışmasıyla bunları bir araya getirdik. Böyle elimizi vurmadan alt plakayı, takviye plakayı, boruyu otomasyon olarak getiriyoruz. Burada yaslayarak merkezliyoruz. Merkezlediğimiz işi otomatik olarak başlatıp kaynağını standart bir şekilde filmlik bir kaynak çıkartabiliyoruz kaliteli bir kaynak oluyor. 

Bundan önce süre uzundu biz alt plakayı alırız elimizle taşırız, takviye plakasını alırız taşırız. Üst üste getiririz boruyu taşırız aparata yerleştiririz. Bunlara üç yerde punto atarız daha sonra tekrar taşırdık. Şuanda aynı yerde yerinde kımıldatmadan kaynağa burada başlayabiliyoruz. Biz bu robotla zamanda yüzde 60 tasarruf ediyoruz. Kalitede ise yüzde yüz bir artış oldu. Bir de yorulmuyorsun elinde kaynak yapmıyorsun” ifadelerini kullandı.Alkan, TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan’ın gayretleriyle kaynak robotunun patentini alacaklarını da sözlerine ekledi.

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER