Tüm çalışanları kapsayan 6331 sayılı kanunun 1 Temmuz itibariyle kapsamı genişliyor. Daha önce özel sektörde yer alan kurumların uyguladığı, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile sağlık personeli bulundurma zorunluluğu tüm kamu kurumlarında da zorunlu hale geliyor. İş sağlığı ve güvenliği konusunda atılan bu adımlara üniversiteler de katkıda bulunuyor. Bu kapsamda İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi tarafından Türkiye’de ilk kez iş sağlığı ve güvenliği alanında açılmış 4 yıllık lisans programı bu sene ilk mezunlarını veriyor.
‘’6331’DE ESAS OLAN KAZA OLMADAN ÖNLEMLERİN ALINMASI’’
Öncelikle 1 Temmuz’da kapsamı genişleyecek 6331 sayılı kanunla ilgili konuşan bölümün öğretim görevlilerinden Aliye Kaşarcı Hakan, ‘’Haziran 2012’de yürürlüğe giren 6331 sayılı bu kanun tüm çalışanları kapsayan önemli bir kanundu. Bu kanun, sadece kamu veya özel sektör değil tüm çalışanlar, stajyerler ve çıraklarında da dahil olduğu bir çatı kanun olarak değerlendirilebilir. Temmuz 2016 itibariyle artık kamu sektöründe de 6331 sayılı kanunun tüm hükümleri geçerli olacak. Bu zamana kadar tehlikeli yerler esas alınarak kamu devam edilmişti ancak 1 Temmuz 2016 itibariyle tüm Türkiye bu kanun kapsamında olacak. Bu kanunun bize getirdiği çok önemli şeyler var. 6331 ile kaza olmadan önce önlemlerin alınmasını esas alıyoruz. Bu da gerek kazaların azaltılması gerek canların yanmaması adına çok önemli. Kazalar olduktan sonra alınmış olan önlemlerin çok da bir anlamı olmuyor. Daha önceden önlem alınırsa ne can ne de mal kaybı olur. Bu sayede de biz ülke olarak daha iyi bir raddeye gelebiliriz’’ diye konuştu.
‘’MEZUNLARA YÜZDE 100 BURSLU YÜKSEK LİSANS ŞANSI’’
İş sağlığı ve güvenliği alanındaki akademik bilgi birikimini arttırmak ve bunu seneler içinde bir tecrübe ile bilimin karması haline getirmek istedikleri için üniversitede böyle bir bölüm açamaya karar verdiklerini ifade eden İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Cüneyt Ulutin bu alanda 4 yıllık eğitim veren ilk üniversite olduklarına dikkat çekti.
Üniversite olarak bu sene uygulamaya koyacakları bir hizmetten de söz eden Ulutin, ‘’Bu alandaki lisans eğitimi sadece piyasadaki işlerin görülmesini sağlayacak ama akademisyen yetişmesi anlamında biraz daha sınırlı olacak. Biz de bu yüzden hem bu sene ilk kez bölümümüzden mezun olan öğrencilerimize hem de bundan sonra bu bölümden mezun olacak gençlerimize yüzde 100 burslu bir şekilde İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yüksek lisans yapma fırsatı sunacağız. Bu aynı zamanda iş dünyasına atıldıklarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirtmiş olduğu kurallara göre en yüksekten bir önceki B derecesinde sertifika alabilmelerini de sağlayacak. Türkiye’de A ve B sertifikalı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının sayısının azlığı düşünülürse bu öğrencilerimize bir maddi kaynak ve iş bulma olanağı sağlayacaktır’’ diyerek sözlerini noktaladı.
Bu sene 4. Sınıf öğrencisi olacak olan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü öğrencilerinden Gülşah Süne 3 yılda yaşadığı deneyimleri ve amaçlarını şu şekilde özetledi: ‘’Sahaya indiğimiz zaman bunun daha zor olduğunu görüyoruz çünkü alışkanlıkları değiştirmek gerçekten zor. Kurallara itaat etmekten çok neden kurallara uyulması gerektiğini benimsemiş bir kültür oluşturmak istiyoruz, önceliğimiz bu. Bu bölümü 4 yıl okuyup mezun olduktan sonra bu şekilde bakış açısı farklılıklarımız olacağını düşünüyorum. Umarım bu görevi hocalarımızın, okulumuzun bize kattığı değerler ve fırsatlarla başarabiliriz.’’
Â