Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tunç Bozbura’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Intel’den nesnelerin interneti ve gömülü sistemler teknik çözüm yöneticisi Cem Vedat Işık, Netaş Bilişim Teknolojileri Ar-Ge'den sorumlu İcra Kurulu Üyesi Öner Tekin, Siemens dijital fabrika ve müşteri servisleri iş birimi yöneticisi Ergün Çetin bugün şirketlerde geliştirilen projeleri ve geleceğini tartıştı.
Öner Tekin, bilgi teknolojilerinin gelişimi kadar erişimi ile erişilen bilginin nasıl kullanılması gerektiği konusunda yönlendirilmesinin önemini belirtti. Bu yönde bilgi okur yazarlığının ilköğretimden itibaren sağlanmasında STEM eğitim sisteminden büyük yarar görülecek dedi.İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Emin Köksal, bilgi teknolojilerinin Türkiye’deki kullanımı ve dijitalleşme hızı karşılaştırmaları gibi istatistikî bilgilerle birlikte iş hayatına girecek Z kuşağının karşılaşacağı yenilikler, problemler ve yeni iş alanlarına değinerek yakın gelecekle alakalı karşılaştırmalara yer verdi. Köksal, “Ben işin sosyal kısmına vurgu yapmak istedim.
Sadece firmaların endüstri 4.0’a evrilmesi değil toplumunda bu işin içine dâhil edilip evrilmesi gerekiyor. Firmaların her anlattığından mutlaka bir şeyler öğreniyorsunuz. Endüstri 4.0 köşeleri olan, tanımı olan bir kavram değil. Henüz gerçekleşmiş kısmı oldukça az. Dolayısıyla özellikle firmalardan aldığımız bilgiler katılan herkesi ilgilendiriyor. Panelde endüstri 4.0’ın ne olduğu, firmaların bu işe nasıl entegre olacağı konuşuluyor.
Birçok panelde benzer şekilde konuşmalar oluyor. Bizde bu işin sosyal yönüne vurgu yapmaya çalışıyoruz. Eğitim yoluyla toplumu dijitalleştirmenin dönüşümü hızlandıracağını düşünüyoruz. Bizim söylediklerimiz firmalara destek olabilir. Sonuçta 4.0’ın içerisinde çalışacak bunları tasarlayacak insanlar var. Bu insanların yetiştirilmesi gerekiyor dolayısıyla ona özgü bir eğitim sisteminin dizayn edilmesi gerekli.
Aynı zamanda endüstri 4.0 ile üretilecek ürünlerinde tüketimi gerekli. Bu tüketim içinde belli bir talebin olması lazım. Bunun önemini de panelde vurguladık” açıklamalarında bulundu.Köksal, ayrıca diğer endüstri devrimlerinde olduğu gibi bu devrimin de iş gücü kayıplarını tehdit olarak görülmemesi gerektiğini, insan iş gücüyle yapılan görevlerin makinelerin devralmasının yeni iş alanları ve meslekleri doğuracağının altını çizdi.
En çok sorulan sorunun ‘endüstri 4.0 nedir?’ olduğunu söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İşletme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Tunç Bozbura ise “Endüstri 4.0’ı çok farklı şekilde tanımlamak mümkün. Bunlardan bir tanesi teknik tanımlamak, teknoloji yönünden tanımlamak. Ben bunu biraz daha farklı, sosyal bilimlerle fen bilimlerini bir araya getirerek tanımlamak istiyorum. Bugün endüstri 4.0 için söylenen şey, makinenin makine ile akıllı olarak konuşmasıdır.
Yani teknolojilerin birbirileri ile iletişim kurması sonucu insanların yararınadır. Bunun entegre bir sistem olarak tasarlanması ve bu şekilde tüm sistemlerin bir araya gelerek elde edilmek istenen sonucun daha az kaynak, daha az zaman ve daha az para harcanarak elde edilmesidir. Daha eski döneme dönersek makinenin makine ile konuşması aslında insanın insanla konuşması olarak başlamış. Dünyadaki temel sosyalleşme zaten bu şekilde başlamış. Daha sonra insan makine ile konuşmuş. Makineyi tasarlamış, bu şekilde kendisine hizmet edebilecek, etkin makineler oluşturmuş” diye konuştu.
dikGAZETE.com