Kültür Sanat

İrlandalı Duggan, yurt dışına kaçırılan Türk-İslam eserlerinin peşinde

Antalya'da yaşayan İrlandalı sanat tarihçisi Mikail Patrick Duggan, Anadolu'dan yurt dışına kaçırılan Türk-İslam eserlerinin bulunması için çalışmalar yapıyor.

İrlandalı Duggan, yurt dışına kaçırılan Türk-İslam eserlerinin peşinde
27-11-2017 15:57

ANTALYA - Hüseyin Kanber -

Akdeniz Uygarlıkları AraÅŸtırma Enstitüsü ÖÄŸretim Görevlisi Ä°rlandalı Duggan, tarihsel dokusundan etkilendiÄŸi için yerleÅŸtiÄŸi Antalya'da hayran kaldığı Selçuklu sanat tarihini araÅŸtırıyor.

Akdeniz Uygarlıkları AraÅŸtırma Enstitüsü ÖÄŸretim Görevlisi Ä°rlandalı sanat tarihçisi Duggan tarihi dokusundan etkilendiÄŸi Antalya'ya 27 yıl önce yerleÅŸti. Türk tarihini araÅŸtıran ve Müslüman olduktan sonra Mikail adını alan Duggan, Türkiye'de Selçuklu dönemi sanatı üzerine yoÄŸunlaÅŸtı.

Duggan, özellikle Anadolu'daki ilk dönem Ä°slam eserlerinin ortaya çıkarılması için çalışmalar yürütüyor. Duggan, yurt dışına kaçırılan Türk-Ä°slam eserlerinin ait olduÄŸu topraklara geri döndürülmesi için çalışmalar yapıyor.

Duggan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilgisi olduÄŸu için Büyük Ä°skender'in yaÅŸadığı toprakları ve Ä°slam coÄŸrafyasını incelemeye karar verdiÄŸini söyledi. Selanik'ten baÅŸlayarak Mısır, Tunus baÅŸta olmak üzere Ä°slam coÄŸrafyasının belirli ÅŸehirlerini yaklaşık 5 bin 500 kilometre yürüdüÄŸünü aktaran Duggan, Ä°slam dinini araÅŸtırırken Müslüman olduÄŸunu söyledi.

Türkiye'nin çeÅŸitli illerini gezdiÄŸini, Selçuklu sevgisiyle Antalya'ya yerleÅŸtiÄŸini belirten Duggan, Yivli Minare'yi altı saat boyunca izlediÄŸini, sonradan da bu eseri yapan uygarlığı araÅŸtırmaya baÅŸladığını ifade etti.

Duggan, 1990'dan beri Antalya'da yaÅŸadığına iÅŸaret ederek, "Resim yapmak ve sanat tarihi araÅŸtırmak ve özellikle Selçukluyu incelemek için Antalya'ya yerleÅŸtim. Selçuklu sanatını 27 yıldır inceliyorum. Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat Antalya'ya kadar gelmiÅŸ bir sultan. Onun da etkisiyle Selçuklu sanat eserlerini incelemeye karar verdim." dedi.

Duggan, Antalya'daki Selçuk dönemi eserleri arasında yer alan Ahi Yusuf Cami, Alaaddin Cami, Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Evdir Han, Kırkgöz Han, Alanya Kalesi ve tersanesi ile Aksu ilçesindeki SoÄŸucaksu Köprüsü, Serik ilçesindeki Aspendos Antik Tiyatrosu içerisindeki Sultan KöÅŸkü, Kemer ilçesindeki Av KöÅŸkü, Manavgat ilçesindeki Kargı Han baÅŸta olmak üzere çok sayıda eseri incelediÄŸini vurguladı. Duggan, Antalya dışında Konya, Erzurum, NiÄŸde, Aksaray gibi Selçuklu dönemi yapılarının yoÄŸun olarak görüldüÄŸü ÅŸehirlerde de araÅŸtırmalar yaptığına dikkati çekti.

Selçuklu'yu araÅŸtırırken kaçırılan eserleri buldu

Selçuklu sanatıyla ilgili yurt içinde ve dışında çalışmalar yaparken Anadolu'dan yurt dışına kaçırılan çok sayıda Türk-Ä°slam sanatına ait eserle karşılaÅŸtığını aktaran Duggan, son yıllarda Türkiye'den yurt dışına kaçırılan antik dönem eserlerinin kendi topraklarına getirilmesinin sevincini yaÅŸadığını ancak lahit ve heykel dışındaki kaçırılan eserlerin büyük bir çoÄŸunluÄŸunun yurt dışında olduÄŸunu bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER