Genel

İran heyeti, ABD vizesi bugün onaylanmazsa BM görüşmelerine katılmayacak

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve beraberindeki heyet, birkaç saat içinde ABD'nin vize onayı vermemesi halinde New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu görüşmelerinde yer almayacak.

İran heyeti, ABD vizesi bugün onaylanmazsa BM görüşmelerine katılmayacak
18-09-2019 17:21

ANKARA (AA) - Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani ve beraberindeki heyetin birkaç saat içinde ABD'nin vize onayı vermemesi halinde New York'ta düzenlenen BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Kurulu görüÅŸmelerine katılmayacağı bildirildi.

Ä°ran resmi haber ajansı IRNA, ABD'nin, dün baÅŸlayan ve 30 Eylül'de sona erecek New York'taki BM Genel Kurulu toplantılarına katılmak için vize baÅŸvurusunda bulunan Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ruhani ve DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in de aralarında olduÄŸu Ä°ran heyetine henüz vize vermediÄŸini duyurdu.

Zarif'in cuma günü, Ruhani'nin ise pazartesi günü New York'a gideceÄŸi öngörülürken bugün de vize konusunda bir geliÅŸme olmaması halinde Ä°ran'ın BM Genel Kurulu toplantılarına katılmaktan vazgeçeceÄŸi belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı, Ä°ran lideri Ayetullah Ali Hamaney adına çalıştığı gerekçesiyle, aÄŸustos ayında DışiÅŸleri Bakanı Zarif'i yaptırım listesine almıştı.

Yaptırımlar, Zarif'in ABD'deki mal varlığına eriÅŸimini engellemeyi içerirken aynı zamanda ABD vatandaÅŸlarının Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı ile herhangi bir ticari iliÅŸki kurmasını ve ABD'ye seyahat etmesini yasaklıyor. Buna karşılık BM merkezine ev sahipliÄŸi yapan ABD'nin, BM toplantılarına katılmak için New York'a gelecek diplomatlara vize verme yükümlülüÄŸü bulunuyor.

BM'de bir toplantıya katılmak için temmuz ayında ABD'ye giden Zarif'e ABD DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından sınırlı vize verilmiÅŸ, Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı'nın BM binası ve Ä°ran'ın New York konsolosluÄŸu dışına çıkmasına izin verilmemiÅŸti.

Öte yandan ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın, BM görüÅŸmeleri sırasında Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Ruhani ile bir araya gelebileceÄŸi iddia ediliyordu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER