Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) ile Yeni Yemen Medya Merkezi iş birliğiyle, "Yemen'in Geleceğinde Bölgesel Aktörlerin Rolü" paneli düzenlendi.
ORSAM konferans salonunda düzenlenen panele Gabri, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Dr. Selim Öztürk ve gazeteci Jonathan Fenton-Harvey konuşmacı olarak katıldı.
BaÅŸkentsiz YemenGabri, yasal bir otoriteye karşı yapılan darbe sonucu Yemen’de bugünkü duruma gelindiÄŸini ve insani krizin sürdüğünü belirtti.
Yemen halkının iki ÅŸeytanın arasında yaÅŸadığını söyleyen Gabri, “Yemen halkı Ä°ran destekli Husiler ve Emirlik destekli koalisyon arasında hayatını sürdürüyor.” dedi.
Gabri, baÅŸkenti olmayan bir ülkenin bölünme ihtimalinin arttığını kaydederek, "Biz iki ÅŸeytan arasında yaşıyoruz. Ä°ran destekli Husiler ve BAE destekli koalisyon arasında sıkışmış durumdayız. Yemen’in ÅŸu an bir baÅŸkent yok ve bölünebilme ihtimali artıyor." diye konuÅŸtu.
Asker yerine diplomasiGazeteci Fenton-Harvey ise BAE, Suudi Arabistan ve Ä°ran’ın Yemen’deki provokatif çabalarının ülkeyi istikrarsızlaÅŸtırdığını söyledi.
Çözüm için askeri yöntemleri terk edecek projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Fenton-Harvey, "Yemen'in geleceğinde uluslararası arenada hükümetler nezdinde çok taraflı çözüm çabaları artırılmalı. Askeri yollar, durumu gittikçe kötüleştiriyor bunun yerine diplomatik yollar tercih edilmeli." ifadelerini kullandı.
Fenton-Harvey, batılı güçlerin Riyad’a askeri desteÄŸini çekmesinin çözüme katkı saÄŸlayacağını kaydetti.
KolonyalizmÖztürk de, Arap Baharı'nın Yemen’i 2011’de vurduÄŸunu ve bu tarihten bu yana ülkeyi savaÅŸ alanına döndüğünü kaydederek, Suudi Arabistan, Ä°ran ve BAE’nin Yemen üzerinde etkin güç olmaya çalıştığını söyledi.
Farklı güç odaklarının mücadelesinin savaÅŸ sahasına çevirdiÄŸi Yemen’in gittikçe daha da karmaşık hale geldiÄŸini söyleyen Öztürk, “Batı kolonyalizmi, bugün Körfez ülkelerince gerçekleÅŸtiriliyor. Körfez güçleri kendi uydu devletlerini oluÅŸturmaya çalışıyorlar.” dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com