Genel

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Koronavirüs neredeyse bütün eyaletlerimize yayıldı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neredeyse bütün eyaletlere yayıldığını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Koronavirüs neredeyse bütün eyaletlerimize yayıldı
04-03-2020 17:51

ANKARA (AA) - Ä°ran CumhurbaÅŸkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu toplantısında konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, ülkede hızla yayılan Kovid-19 salgınıyla ilgili deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Kovid-19'un salgın bir hastalık olduÄŸuna dikkati çeken Ruhani, "Koronavirüs neredeyse bütün eyaletlerimize yayıldı. Bir anlamda bu, dünyadaki birçok ülkenin enfekte olduÄŸu küresel bir hastalıktır. Tedbir ve iÅŸ birliÄŸiyle bu sorunu en kısa zamanda aÅŸmamız gerekmektedir." dedi.

"ABD ilaç yaptırımlarını kaldırsın"

Ruhani, ülkede bazı kiÅŸilerin kar elde etmek için ihtiyaç duyulan saÄŸlık malzemelerini stoklayarak halkın endiÅŸesini artırdığını söyledi.

"Bunlar halkın canıyla oynayan gruplardır. Hükümet, halkın saÄŸlığının bekçisi olarak görevini yerine getirecektir." diyen Ruhani, ülkedeki salgının boyutunun gizlendiÄŸi iddialarına iliÅŸkin, "Virüs ülkeye girdiÄŸi günden bu yana SaÄŸlık Bakanlığına tüm verileri vatandaÅŸlarla paylaÅŸması ve hiçbir ÅŸeyin gizlenmemesi talimatı verildi." ifadelerini kullandı.

Ä°ran'a salgınla mücadelede yardımcı olan tüm ülkelere teÅŸekkür eden Ruhani, ÅŸöyle devam etti:

"Onlar (ABD) merhamet maskesi takarak 'Ä°ran halkına yardım edelim' diyorlar. Siz eÄŸer samimiyseniz en azından ilaç yaptırımlarını kaldırın. Ä°ran ulusuna karşı hata yaptığınızı, özür dilediÄŸinizi ve ilk adım olarak ilaç ithalatı için bankacılık faaliyetleri ile saÄŸlık ve gıda alanındaki taşımacılık yaptırımlarını halkın üzerinden kaldırın."

"Mümkün olan en kısa sürede ve en az kayıpla bu krizi aÅŸacağımıza söz veriyorum"

Ruhani, halka zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlardan uzak durma çaÄŸrısında bulunarak, ülkedeki eÄŸitimin, alış veriÅŸ ve bankacılık iÅŸlemlerinin de elektronik ortamlardan sürdürülmesi gerektiÄŸini belirtti.

Ülkedeki herkesin görevini yerine getirmesi gerektiÄŸini vurgulayan Ruhani, devlet televizyonundan halkın endiÅŸesini artıracak programlar yerine eÄŸlence programları yayınlamasını talep etti.

Ruhani ayrıca ülkedeki bilim insanları ve sanatçılardan da sosyal medya üzerinden halkın ruh halini deÄŸiÅŸtirecek faaliyetlerde bulunmasını istedi.

SaÄŸlık personelinin zor ÅŸartlar altında fedakarca görev yaptığını belirterek, onlara teÅŸekkür eden Ruhani, "Uzman saÄŸlık kadrolarımızın desteÄŸi ve halkımızın irade ve iÅŸ birliÄŸiyle mümkün olan en kısa süre ve en az kayıpla bu krizi aÅŸacağımıza söz veriyorum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER