Genel

İran: Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatibzade, Dağlık Karabağ'daki çatışmalarla ilgili Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

İran: Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli
05-10-2020 15:02

TAHRAN (AA) - Ä°ran DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, DışiÅŸleri Bakanlığı binasında düzenlediÄŸi basın toplantısında Ermenistan'ın DaÄŸlık KarabaÄŸ'daki iÅŸgalinden kaynaklı Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmaları deÄŸerlendirdi.

AA muhabirinin Ä°ran üzerinden Ermenistan'a silah gönderilip gönderilmediÄŸi yönündeki sorusu üzerine Hatibzade, bunları daha önce de reddettiklerine iÅŸaret ederek, "Ä°ran, Ermenistan'ın geçiÅŸ güzergahıdır. Bu güzergahın iyi komÅŸuluk iliÅŸkileri çerçevesinde Ermenistan halkı ve hükümetine sadece insani ürünlerin geçiÅŸi için kullanılması yönündeki taahhüdümüze baÄŸlıyız. Hiçbir ÅŸekilde askeri araçların geçiÅŸine izin verilmiyor." ifadelerini kullandı.

Ä°ran ile Ermenistan arasındaki güzergahın sadece insani malzemeler için kullanılmaya devam edeceÄŸini yineleyen Hatibzade, "Ä°ran ile Ermenistan arasındaki güzergahın istismar edilmesine ve askeri araçlar için kullanılmasına asla izin verilmeyecektir. Bunun Ä°ran'ın ilkesel politikasıyla çeliÅŸen hiçbir tarafı yoktur." görüÅŸlerini paylaÅŸtı.

Ermenistan'a DaÄŸlık KarabaÄŸ'daki iÅŸgali sona erdirmesi çaÄŸrısında bulunan Hatibzade, ÅŸöyle devam etti:

"Ä°ran, sorunun geçici deÄŸil kalıcı bir ÅŸekilde çözülmesini istiyor. Onlarca yıldır devam eden bu sorunun kalıcı çözümü Azerbaycan toprak bütünlüÄŸüne saygı gösterilmesi ve askeri güçlerin iÅŸgal edilen ÅŸehirlerden çekilmesine baÄŸlıdır. Azerbaycan'ın toprak bütünlüÄŸüne saygı gösterilmeli ve askeri güçler iÅŸgal edilen ÅŸehirlerden çekilmelidir. Siyasi müzakereler en kısa sürede baÅŸlamalı ve çatışmalar durmalıdır."

Hatibzade, İran'ın Karabağ'daki durumu dikkat ve hassasiyetle takip ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ä°ran, KarabaÄŸ'daki krizin çözümü için bir proje hazırladı. Çatışmanın tarafları, bölge ülkeleri ve komÅŸularla istiÅŸare içinde bu meseleyi takip edecektir. Bu yangının en kısa zamanda sönmesi için hepimiz yardımcı olmalıyız ve daha fazla sivili yakmasına izin vermemeliyiz. Ä°ki tarafa da savaÅŸtan kaçınmalarını ve sivillere saldırmazlık ilkesine riayet etmelerini bekliyoruz. Ä°ran kendi topraklarına yönelik de tacizlere tahammül etmez."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER