Genel

İran, ABD ile yaşanan gerginlik üzerine İsviçre Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı

İran, Basra Körfezi'nde ABD donanması ile yaşanan gerginlik üzerine ABD'nin İran'daki diplomatik görevlerini yürüten İsviçre'nin Tahran Büyükelçisi'ni dışişleri bakanlığına çağırdı.

İran, ABD ile yaşanan gerginlik üzerine İsviçre Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı
23-04-2020 20:02

ANKARA (AA) - Ä°ran devlet televizyonunun haberine göre, DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ABD donanmasının Basra Körfezi'ndeki "istikrarsızlaÅŸtırıcı eylemlerine" tepki için Ä°sviçre'nin Tahran Büyükelçisi'nin bakanlığa çaÄŸrıldığını açıkladı.

Ä°sviçre Büyükelçisi'ne ABD'ye iletilmek üzere protesto notası verildiÄŸini aktaran Musevi, "Ä°ran'ın Basra Körfezi ve Umman Denizi'nde her türlü tehdide, yasa dışı ve saldırganca eyleme uygun ÅŸekilde yanıt vereceÄŸinin" Ä°sviçreli elçiye iletildiÄŸini belirtti.

Aralarında diplomatik iliÅŸki bulunmayan Tahran ile Washington arasında diplomatik meseleler, Ä°sviçre üzerinden yürütülüyor.

Basra Körfezi'nde Ä°ran-ABD gerginliÄŸi

ABD donanmasına baÄŸlı BeÅŸinci Filo, 16 Nisan'da Devrim Muhafızları Ordusu'na ait 11 sürat teknesinin, Basra Körfezi'ndeki 6 ABD gemisine tehlikeli bir ÅŸekilde yaklaÅŸarak taciz ettiÄŸini duyurmuÅŸtu.

Ä°ran Savunma Bakanı Emir Hatemi, 17 Nisan'da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Basra Körfezi'nde istikrarsızlığın asıl faktörü, dünyanın diÄŸer tarafından Ä°ran'ın sınırlarına gelen ve temelsiz iddialar ortaya atan Amerikalıların iÅŸgalci ve yasa dışı varlığıdır." ifadesini kullanmıştı.

ABD gemilerinin taciz edildiÄŸine iliÅŸkin suçlamaları reddeden Ä°ran DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi de ABD donanmasına ait savaÅŸ gemilerinin Basra Körfezi'nde devriye görevindeki Ä°ran güçlerini engelleme giriÅŸiminde bulunduÄŸunu belirterek, bunun ardından ABD savaÅŸ gemilerinin uyarıldığını açıklamıştı.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump ise dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD donanmasına, Ä°ran güçleri tarafından taciz edilmeleri halinde onları vurma emri verdiÄŸini bildirmiÅŸti.

Bunun ardından konuyla ilgili açıklama yapan Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami ise Basra Körfezi'nde Ä°ran'a ait sivil ya da askeri deniz araçlarının güvenliÄŸinin tehdit edilmesi halinde ABD'ye ait savaÅŸ gemilerinin vurulması emrini verdiÄŸini belirtmiÅŸti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER