ANKARA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ile baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenledi.
Görüşmede iki ülke ilişkilerini tüm boyutlarıyla değerlendirdiklerini ve bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, iki ülkenin ticaret hacmini 1 milyar dolara ulaştırma hedefinde emin adımlarla ilerlediklerini kaydetti.
Türkiye'nin Batı Balkanlardaki gelişmeleri, Bosna Hersek'teki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Türkiye-Bosna Hersek- Sırbistan Üçlü Danışma Mekanizmasının" bölgenin istikrarı için önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyledi.
Bosna Hersek'teki "Sırp Cumhuriyeti Günü" referandumu
Bakan Çavuşoğlu, Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) yapılan "anayasaya aykırı" referandumda 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanmasının kabul edilmesine ilişkin bir soruya, "Bosna Hersek'te yaşanan acılar hala, gerçekten içimizi yüreğimizi sızlatıyor. Ama önemli olan bu yaşananlardan ders alıp bir daha bunların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınabilmesidir. Türkiye Batı Balkanlar'da istikrar ve güvenliğin tesis edilebilmesi için yapıcı rolünü uzun zamandan beri sürdürmektedir." yanıtını verdi.
Irak Meclisinin Türkiye aleyhine kararı
Çavuşoğlu, Irak Temsilciler Meclisi’nin dün Türkiye aleyhine aldığı karara ilişkin bir soruya, "Her şeyden önce Irak Meclisi'nin TBMM'de her sene yenilenen tezkerenin tekrar kabul edilmesinden sonra yaptığı açıklamayı iyi niyetli bulmuyoruz ve Irak halkının tamamını temsil etmediğini çok iyi biliyoruz." şeklinde yanıt verdi.
Türkiye'nin Irak'tan kaynaklanan DAEŞ ve PKK gibi terör örgütlerine karşı, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanarak gereken tedbirleri almak durumunda olduğunu ancak diğer taraftan da Irak'ın terörle mücadelesine destek verdiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Başika kampı yeni kurulmadı. Başika kampı Irak yönetiminin bilgisi dahilinde kuruldu ve o bölgede DAEŞ'e karşı yerel güçlerin eğitilmesi amacıyla hayata geçirildi. Bağdat yetkilileri gelip bu kampı ziyaret ettiler hatta maddi destek de verdiler. Neden birdenbire bu böyle oldu? Biraz önce söylediğim, Irak içindeki iç siyasetteki sorunlar sebebiyle." diye konuştu.
Türkiye'nin mezhepçi bir Irak görmek istemediğini, Irak halkının tamamını kardeş olarak gördüğünü belirten Çavuşoğlu, "Irak'la olan ilişkilerimize önem veriyoruz, Irak'a her türlü desteği vermeye devam edeceğiz ve Irak'ın istikrarı güvenliği sınır bütünlüğü için üzerimize düşen görevi yapacağız ve her türlü desteği de vereceğiz. Biz bu iç siyasetten kaynaklanan bu tür alınan kararların geçici olacağını düşünüyoruz. Bu düşüncelerimizi bakanlığa davet ettiğimiz Irak'ın Ankara Büyükelçisiyle de paylaştık ve Irak'a nasıl baktığımızı, ne düşündüğümüzü bu vesileyle Irak Bağdat yönetimiyle de paylaştık." dedi.
Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Dacic
Sırbistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, ülkesinin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı net bir tavır sergilediğini belirterek, "Biz bekle gör politikası yürütmedik. Sırbistan hiçbir zaman Türkiye'ye karşı yürütülecek herhangi bir organizasyonda yer almayacaktır." dedi.
Dacic, Türkiye ve Sırbistan arasındaki yapıcı ve dostane ilişkilerin önemini vurgulayarak, bu ikili ilişkilerin bölgedeki tansiyonu düşürmek için önemli bir araç olabileceğini ifade etti.
Ülkesinin, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi karşısında net bir tutum takındığını ve bir kez daha Türkiye'nin gerçek dostu olduğunu gösterdiğini söyleyen Dacic, "Biz bekle gör politikası yürütmedik. Sırbistan hiçbir zaman Türkiye'ye karşı yürütülecek herhangi bir organizasyonda yer almayacaktır." diye konuştu.
Sırbistan Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Sırbistan arasındaki serbest ticaret ve vize serbestisi gibi iki önemli anlaşmanın da, iki ülkenin dostluğunun göstergesi olduğunu kaydetti.
Muhabir: Nazlı Yüzbaşıoğlu, Zuhal Demirci
dikGAZETE.com