Genel

IOM Genel Direktörü Swing: Dünya bu kadar hızlı büyüyen mülteci krizine nadiren şahit olmuştur

IOM Genel Direktörü Swing, "Sadece bir aydan uzun sürede yarım milyondan fazla Arakanlı Müslüman Bangladeş'e geçti, dünya bu kadar hızlı büyüyen bir mülteci krizine nadiren şahit olmuştur" dedi.

IOM Genel Direktörü Swing: Dünya bu kadar hızlı büyüyen mülteci krizine nadiren şahit olmuştur
19-10-2017 00:19

ANKARA

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü William Lacy Swing, "Sadece bir aydan uzun sürede yarım milyondan fazla Arakanlı Müslüman BangladeÅŸ'e geçti, dünya bu kadar hızlı büyüyen bir mülteci krizine nadiren ÅŸahit olmuÅŸtur. Arakan'ın kuzeyi ve Cox's Bazar arasındaki sefalet, oldukça üzücü. Çok fazla insan, aldıkları çok az yardımla acı çekiyor." ifadesini kullandı.

IOM'dan yapılan açıklamada göre, Swing, Myanmar'da ordu ve fanatik Budistlerin saldırılarından kaçarak BangladeÅŸ'e geçen Arakanlı Müslümanların kaldığı kamplara ziyaretinin ardından deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Ukhia ve Teknaf bölgelerindeki derme çatma kampları ziyaret eden Swing, "Sadece birkaç günlük bebeklerini taşıyan kadınlar gördüm, bu bebeklerden bazılarını uÄŸradığı zulümden kaçan anneleri ÅŸiddetli yaÄŸmur altında dünyaya getirmiÅŸ. Sadece anne babalarını deÄŸil umutlarını da yitirmiÅŸ küçük çocuklar gördüm." diye konuÅŸtu.

Swing Arakan'da yaÅŸanan insani krize dair, "Sadece bir aydan uzun sürede yarım milyondan fazla Arakanlı Müslüman BangladeÅŸ'e geçti, dünya bu kadar hızlı büyüyen bir mülteci krizine nadiren ÅŸahit olmuÅŸtur. Arakan'ın kuzeyi ve Cox's Bazar arasındaki sefalet, oldukça üzücü. Çok fazla insan, aldıkları çok az yardımla acı çekiyor." dedi.

Dünyadaki en savunmasız bu kadınlara ve çocuklara, çektikleri acıların burada son bulacağına dair ellerinden gelen her ÅŸeyi yapacaklarına dair söz vermek zorunda olduklarını belirten Swing, ÅŸunları kaydetti:

"EÄŸer uluslararası toplum, yeterli kaynak saÄŸlamazsa, biz böyle bir söz veremeyiz. Binlerce insan gıda, barınak, saÄŸlık ve korunma imkanları olmadan acı çeker. Arakanlı Müslüman sığınmacılar için BangladeÅŸ hükümeti tüm kaynaklarını seferber etti. Ancak kriz emsalsiz bir hızda ve kapsamda büyüyor, hala sahadaki yardım kapasitesi yeterli deÄŸil. Arakanlı Müslümanlara yeterli ve hayat kurtarıcı yardımın saÄŸlanması için ek hizmetler gerekli."

Myanmar'daki krizin, BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan liderliÄŸindeki Arakan Danışma Komisyonunun tavsiyeleri doÄŸrultusunda barışçıl bir yolla çözülmesi gerektiÄŸini vurgulayan Swing, "Ä°nsani yardım, tek başına bir çözüm deÄŸildir. Bu krizin kökeni Myanmar'dadır ve kapsamlı bir kalkınma olmadan Arakan'da saÄŸlanacak barış kalıcı olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Açıklamaya göre Swing, ziyareti süresince, Arakanlı Müslüman sığınmacılara hayati yardımların saÄŸlanması için BangladeÅŸli yetkililerle de görüÅŸmeler yaptı. BangladeÅŸli yetkililer de Arakanlı Müslümanlara gereken desteÄŸin saÄŸlanmasını taahhüt etti.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere düzenlediÄŸi saldırılarda 25 AÄŸustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Bölgeye giriÅŸ çıkışlara izin verilmemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Son saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edildi.

Myanmar'da 1970'lerden bu yana sistematik saldırılarla etnik temizliÄŸe maruz kalan yaklaşık iki milyon Arakanlı Müslüman'ın yüzde 84'ü çevre ülkelere sığındı.

Muhabir: Dildar Baykan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER