Genel

INTERPOL Karadavi hakkındaki yakalama emrini kaldırdı

Mısır'ın istemi üzerine, INTERPOL tarafından kırmızı bültenle aranan Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Karadavi hakkındaki yakalama emrinin kaldırıldığı bildirildi.

INTERPOL Karadavi hakkındaki yakalama emrini kaldırdı
10-09-2017 19:23

DOHA (AA) - Mısır'ın yakalama istemi üzerine, Uluslararası Polis TeÅŸkilatı tarafından (INTERPOL) kırmızı bültenle aranan Dünya Müslüman Alimler BirliÄŸi BaÅŸkanı Yusuf el-Karadavi (91) hakkındaki yakalama emrinin kaldırıldığı bildirildi.

Ä°ngiltere merkezli Arap Ä°nsan Hakları Örgütü'nden yapılan yazılı açıklamada, "Dünya Müslüman Alimler BirliÄŸi BaÅŸkanı Åžeyh Yusuf el-Karadavi'nin ismi INTERPOL'ün kırmızı bültenle arananlar listesinden çıkarıldı." denildi.

Açıklamada, Karadavi'nin adının listeye eklenme gerekçesinin ülkedeki adam öldürme ve yaÄŸmalama gibi suçlar olduÄŸu, ancak bu suçların kendisinin ülke dışında bulunduÄŸu zamanda gerçekleÅŸmesinden dolayı dosyanın iptal edildiÄŸi ifade edildi.

INTERPOL'ün Mısır'da yaÅŸanan olaylar hakkında artık daha fazla bilgiye sahip olduÄŸu belirtilen açıklamada, kurumun Mısır'daki darbe yönetimi tarafından arananlar listesine eklenmesini istediÄŸi bütün kiÅŸilerin incelendiÄŸi ve suçsuz bulunduÄŸu, ancak bir kiÅŸinin bunun dışında kaldığı açıklandı.

Arap Ä°nsan Hakları Örgütü BaÅŸkanı Muhammed Cemil kararı memnuniyetle karşılayarak, "Bu olay, Mısırlıları katleden, suçsuz yere tutuklayan ve iÅŸkence altında sözde itirafçı yapan ve bu ÅŸekilde isimlerinin INTERPOL'e eklenmesini saÄŸlayan darbe rejimine karşı kazanılan bir zaferdir." ifadelerini kullandı.

Lyon merkezli teÅŸkilatın resmi internet sitesinde Aralık 2014'te yayımlanan kararda, Mısır ve Katar vatandaşı olan Yusuf el-Karadavi için, "kasıtlı olarak suç iÅŸlenmesine teÅŸvik ve yardım, mahkumların kaçmasına yardım, kundaklama, vandalizm ve soygun" suçlarından kırmızı bülten çıkarıldığı belirtilmiÅŸti.

Katar'da ikamet ettiÄŸi bilinen Karadavi, Mısır'da seçilmiÅŸ ilk CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılmasına karşı çıkmış ve darbenin ardından cumhurbaÅŸkanı seçilen Abdulfettah es-Sisi'yi sert dille eleÅŸtirmiÅŸti.

Mısır yargısının, Karadavi hakkındaki suçlamaları gerekçe göstererek, Aralık 2013'te Karadavi hakkında kırmızı bülten çıkarılması için INTERPOL'e baÅŸvuru yaptığı bildirilmiÅŸti.

INTERPOL, Mısır'ın talebi üzerine, Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı (Ä°hvan) yöneticisi pek çok kiÅŸi hakkında da kırmızı bültenle arama kararı çıkarmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER