Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 48’i yılda bir kez matbaa harcaması yaparken, dijital matbaacılık sektörünün de her yıl arttığını söyleyen Afşar, sektörle ilgili verileri de paylaştı. 4 yıl süre zarfında Türkiye’de hizmet vermedikleri bir il olmadığını söyleyen Afşar, 81 ilde toplam 902 ilçeye 6 milyar 294 binden fazla baskı gönderdiklerini belirtti. Afşar, dijital matbaaların, toplu gelen siparişlerde maliyeti azaltabilmesi nedeniyle kargo avantajı yakaladıklarını söyledi.
Bu rakamlar neticesinde internetin de gelişimi ile Matbuu’nun yeteneklerinin de arttığını kaydeden Afşar, sürekli olarak Matbuu için Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyerek bu sene e-ticaret anlamında büyük bir adımı da attıklarını belirtti. Türkiye’de e-ticarete kazandırdıkları W2P (Web toPrint) özelliiği sayesinde hızlı bir büyüme yakaladıklarını ve bunu sürdürdüklerini belirten Afşar, 1983’te Muhlis Afşar tarafından 20 metrekarelik bir alanda kurulan, Matbuu’nun öncüsü AFS Medya Grubu’nun serüveninin her girişimciyi heyecanlandırdığını söyledi.
Matbuu projesini internete taşımanın zorluklarını bilerek ve görerek online matbaa işine girdiklerini belirten Afşar, Matbuu’nun artık herkesin online matbaası olarak bilindiğini aktardı. Yola çıkarken geleneksel matbaacılığın da pek çok zorluğunu yaşadıklarını belirten Afşar, zaman içerisinde yaptıkları büyük yatırımlarla ve ekipleriyle birlikte bu zorlukları aştıklarını belirttiler. Ekibin de emeğinin büyük olduğunu kaydeden Afşar, iyi bir girişimci olabilmek ve başarılı bir iş çıkarmak için mutlaka bir kültür oluşturan ve işini sahiplenen bir ekibe sahip olunması gerektiğini söyledi. Yatırımları neticesinde aslında zor bir işi başaran Matbuu, kaliteli uygun fiyatla ve en pratik şekilde sunuyor. Bununla birlikte üretim de oldukça esnek bir hale getirilmiş.
2015 yılı ile birlikte dijital pazarlama çalışmalarına da ağırlık veren Matbuu’da elde edilen sonuçların da tatmin edici olduğunu ve sektördeki potansiyeli görmeye devam ettiklerini söyledi. 2016 yılının son çeyreğinde agresif bir pazarlama planlarının olduğunu kaydeden Onur Afşar, yıl sonuna kadar özellikle mağaza altyapısında binlerce mağazayı bir araya getirmek istediklerini anlattı.
Tasarım yapan, freelance ya da küçük işletme sahibi olan kişiler için kendi tasarımlarını Matbuu’ya ekleme şansı verdiklerini ve mağaza altyapısını yayına aldıklarını söyleyen Afşar, mağaza sistemi için şimdiden 1000’e yakın başvuru aldıklarını belirtti.
Bunun için Matbuu web sitesinde özel bir yazılım altyapısı geliştirdiklerini belirten Onur Afşar, tamamen mağaza açan tasarımcının veya kişilerin yöntebileceği, kendi tasarımlarını kullanabileceği, içeriklerini girebileceği esnek bir sistem oluşturduklarını kaydetti. 31 Mayıs - 10 Haziran tarihleri arasında uluslararası matbaa etkinliği Drupa’ya da katılan Matbuu, etkinlik süresince uluslararası piyasanın gözbebeği olurken, Türkiye ile ilgili istatistikleri ve verileri, iş fırsatlarını anlattı.
dikGAZETE.com