Genel

İnsan ticaretinin en büyük mağdurları kadın ve kız çocukları

Dünya genelinde insan ticaretinin mağdurlarının yüzde 49'unu kadınlar, yüzde 23'ünü kız çocukları, yüzde 21'ini erkekler ve yüzde 7'sini de erkek çocuklar oluşturuyor.

İnsan ticaretinin en büyük mağdurları kadın ve kız çocukları
29-07-2019 18:05

ANKARA (AA) - Dünya genelinde insan ticareti maÄŸdurlarının yüzde 49'unu kadınlar, yüzde 23'ünü kız çocukları, yüzde 21'ini erkekler ve yüzde 7'sini de erkek çocukları oluÅŸturuyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) insan ticareti maÄŸdurlarının durumuna iliÅŸkin toplumu bilinçlendirme ve söz konusu maÄŸdurların haklarının korunması amacıyla 30 Temmuz 2013'te "Dünya Ä°nsan Ticaretiyle Mücadele Günü" ilan etti.

Ä°nsan ticareti maÄŸdurlarının sayısına iliÅŸkin farklı rakamlar telaffuz edilse de siyasi istikrarsızlık ve kötü ekonomik koÅŸullar sebebiyle giderek artış gösteriyor.

BM'nin ilgili raporlarına göre, maÄŸdurlar daha çok cinsel sömürü, zorla çalıştırılma, borç köleliÄŸi, yasa dışı hizmetçilik ve yasa dışı askerlik alanlarında istismar ediliyor.

BM UyuÅŸturucu ve Suç Ofisinin "Ä°nsan Ticareti 2018 Küresel Raporu"na göre, küresel insan ticaretinin en büyük maÄŸdurlarını kadın ve kız çocukları oluÅŸturuyor.

Rapor, maÄŸdurların yüzde 59'unun cinsel sömürüye, yüzde 34'ünün zorunlu çalıştırmaya maruz bırakıldığını belirtiyor.

Toplamın yüzde 70'i kadın ve kız çocukları

Rapora göre, son 15 yılda dünya genelinde tespit edilen insan ticareti olaylarında, kadın ve kız çocukları toplam maÄŸdurların yüzde 70'ini oluÅŸturuyor.

2016'da maÄŸdur kadınların yüzde 83'ü cinsel sömürüye, yüzde 13'ü zorunlu çalıştırılmaya, aynı dönemde maÄŸdur erkeklerin yüzde 82'si zorla çalıştırılma, yüzde 10'u cinsel sömürü, yüzde 1'i de organ mafyası istismarına maruz kaldı.

Kız çocuklarının yüzde 72'si cinsel sömürü, yüzde 21'i zorunlu çalıştırılma, erkek çocuklarının ise yüzde 50'si zorunlu çalıştırılma ve yüzde 27'si cinsel sömürüye uÄŸradı.

Cinsel sömürü ve zorunlu çalıştırma

Cinsel sömürünün görüldüÄŸü bölgelerin başında yüzde 87 ile Orta Amerika ve Karayipler, yüzde 71 ile Kuzey Amerika, yüzde 70 ile GüneydoÄŸu Avrupa gelirken, yüzde 18 ile DoÄŸu Afrika ve yüzde 28 ile Kuzey Afrika en az görülen bölgeleri oluÅŸturuyor.

Zorunlu çalıştırılmanın görüldüÄŸü bölgelerin başında ise yüzde 83 ile Güney Afrika, yüzde 82 ile DoÄŸu Afrika, yüzde 66 ile Körfez ülkeleri bulunuyor. Bu konuda maÄŸduriyetin en az görüldüÄŸü bölgeler ise yüzde 3 ile Kuzey Afrika ve yüzde 5 ile Orta Amerika ve Karayipler.

Muhabir: Ahmet Furkan Mercan


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER