Ekonomi

İngiltere konut fiyatlarında eylülde son 2 yılın en hızlı artışı görüldü

İngiltere'de ortalama konut fiyatları eylülde yıllık bazda son iki yılın en hızlı yükselişini kaydetti.

İngiltere konut fiyatlarında eylülde son 2 yılın en hızlı artışı görüldü
30-09-2024 13:47
Londra

Konut finansman kuruluşu Nationwide verilerine göre, eylülde konut fiyatları yıllık bazda 3,2 arttı.

Bu oran, ülkede ortalama konut fiyatlarında Kasım 2022'den beri görülen en hızlı yükseliş olarak kayıtlara geçti.

Ortalama konut fiyatları eylülde aylık bazda ise yüzde 0,7 artış gösterdi. Böylece, ülkede ortalama konut fiyatı 265 bin 375 sterline yükseldi. Konut fiyatları ağustosta yüzde 0,2 gerilemişti.

Nationwide Başekonomisti Robert Gardner, verilere ilişkin değerlendirmesinde, İngiltere'de ortalama konut fiyatlarının şu anda 2022 yazında görülen rekor seviyenin yüzde 2 altında seyrettiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Gelir artışı son aylarda konut fiyatlarındaki artışı geride bırakmaya devam ederken, İngiltere Merkez Bankasının önümüzdeki çeyreklerde faizi düşürmeye devam edeceği beklentisiyle borçlanma maliyetleri de düştü. Bu eğilimler, potansiyel alıcılar için satın alma durumunu iyileştirmeye yardımcı oldu ve her ikisi de tarihi standartlara göre düşük kalsa da faaliyet ve konut fiyatlarında mütevazı bir artışı destekledi."

İngiltere ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0,5 büyüdü

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı.

Buna göre, daha önce nisan-haziran dönemine ilişkin açıklanan yüzde 0,6 büyüme tahmini yüzde 0,5'e revize edildi. Bu veri, İngiliz ekonomisinin geçen yılki resesyonun ardından düşünüldüğünden daha yavaş toparlandığını gösterdi.

Yılın ikinci çeyreğinde hizmet sektörü yüzde 0,6 büyüme gösterdi. Daha önceki tahmin yüzde 0,8 olmuştu.

İmalat sektörü bu dönemde yüzde 0,3, inşaat sektörü ise yüzde 0,2 küçüldü. İnşaat sektörü böylece üst üste üç çeyrek dönemdir daralma kaydetti.

ONS ayrıca bugünkü açıklamasında, 2023'e ilişkin büyüme verisini de revize ederek yüzde 0,3'e yükseltti. Geçen yıl ülke ekonomisinin yüzde 0,1 büyüdüğü açıklanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER