Genel

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson: Suriye'de barış yolunda Esed rejimi engel oluşturuyor

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, "Suriye'de barış yolunda ilerlenmesinde Esed rejimi engel oluşturuyor. Rusya'yı, Esed rejimini müzakere masasına getirmek için bütün nüfuzunu kullanmaya çağırıyorum." dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson: Suriye'de barış yolunda Esed rejimi engel oluşturuyor
27-02-2018 02:05

LONDRA (AA) - Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Boris Johnson, Suriye'deki son geliÅŸmelerle ilgili Ä°ngiliz Parlamentosunda yaptığı konuÅŸmada, bölgedeki savaşın "dünyanın baÅŸka yerinde görülmemiÅŸ ölçekte bir insani trajediye yol açtığını" söyledi.

Suriye'de yaşanan acıların sorumlusunun Esed rejimi olduğunu, rejimin de İran ile Rusya tarafından desteklendiğini vurgulayan Johnson, şunları kaydetti:

"Acı ironiyle Rusya ve Ä°ran, DoÄŸu Guta'yı geçtiÄŸimiz mayısta gerginliÄŸi azaltma bölgesi ilan etmiÅŸ ve insani yardımların eriÅŸiminin saÄŸlanması sözünü vermiÅŸti ancak gerçek ÅŸu ki Esed rejimi bu yıl DoÄŸu Guta'ya sadece tek bir BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) konvoyunun giriÅŸine izin verdi."

DoÄŸu Guta'da sadece son bir haftada yüzlerce sivilin hayatını kaybettiÄŸine dikkati çeken Johnson, bölgede kimyasal silah kullanıldığı yönündeki geliÅŸmelerin soruÅŸturulması ve bu silahların kullanılmasından sorumlu herkesin yargılanması çaÄŸrısında bulundu.

Johnson, hafta sonu DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ve Lübnan BaÅŸbakanı Saad el-Hariri, bugün de Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile bölgedeki son geliÅŸmeleri görüÅŸtüklerini belirterek, Suriye genelinde ateÅŸkes uygulanması ve acil yardımların ihtiyaç sahiplerine bir an önce ulaÅŸtırılması noktasında Ä°ngiltere'nin müttefiklerine katıldığını aktardı.

"Ä°lerleme yolunun önünde sadece Esed rejimi duruyor"

DoÄŸu Guta'daki yüz binlerce sivilin açıkla boÄŸuÅŸtuÄŸunu hatırlatan Johnson, bölgenin gıdayla dolu Åžam'daki BM depolarından sadece birkaç kilometre ötede olduÄŸunun altını çizdi.

Johnson, "Esed rejimi, BM'nin 2401 sayılı kararı uyarınca bu kaynakların ulaÅŸtırılmasına izin vermelidir. Verdikleri sözlere uygun olarak da Rusya ve Ä°ran'dan bunun gerçekleÅŸmesini saÄŸlamalarını bekliyoruz." dedi.

Son geliÅŸmeler ışığında 2401 sayılı kararın hayata geçirilmesi planları hakkında bilgi vermesi için Rusya'nın Londra Büyükelçisini DışiÅŸleri Bakanlığına davet ettiÄŸini dile getiren Johnson, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Suriye'deki katliamı sadece siyasi bir anlaÅŸma sona erdirebilir ve böylesine bir anlaÅŸmanın da arzunun var olduÄŸu sürece mümkün olduÄŸuna inanıyorum. Uluslararası toplum, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in 2254 sayılı kararıyla ortaya koyulan bir çözüm yolunda birleÅŸti. Rusya da BM himayesinde siyasi bir çözüm bulunması arzusunu bildirdi. Bugün, ilerleme yolunun önünde sadece Esed rejimi duruyor. Bu nedenle Rusya'yı, Esed rejimini müzakere masasına getirmek için bütün nüfuzunu kullanmaya ve Suriye halkının umutsuzca ihtiyaç duyduÄŸu barış yolunda adımlar atmaya çağırıyorum."

Suriye'ye insani yardım ulaÅŸtırılabilmesi ve özellikle rejimin kuÅŸatması altında bulunan DoÄŸu Guta'dan durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesinin yapılabilmesi için cumartesi günü BM Güvenlik Konseyi toplantısında bir ay insani ateÅŸkes kararı alınmıştı.

Suriye'de Rusya ve Ä°ran destekli BeÅŸÅŸar Esed rejiminin ablukasındaki DoÄŸu Guta'daki insanlık dramıyla ilgili Suriye Ä°nsan Hakları Ağının (SNHR) yaptığı son açıklamada, 14 Kasım 2017-24 Åžubat 2018 döneminde düzenlenen saldırılarda bin 121 sivilin öldüÄŸü bildirilmiÅŸti.

Muhabir: Ä°nci GündaÄŸ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER