Dünya

İngiltere'de Balfour Deklarasyonu'nun 107. yılında Filistin ile dayanışma yürüyüşü yapıldı

İngiltere'de on binlerce kişi, Filistin topraklarında İsrail devleti kurulmasına destek veren Balfour Deklarasyonu'nun 107. yılında Filistin ile dayanışmak için yürüdü.

İngiltere'de Balfour Deklarasyonu'nun 107. yılında Filistin ile dayanışma yürüyüşü yapıldı
02-11-2024 19:37
Londra

Başkent Londra'da toplanan on binlerce kişi, Başbakanlık Ofisi 10 Numara'nın bulunduğu Downing Sokağı girişinden başlattıkları yürüyüşü, ABD'nin Londra Büyükelçiliğinin bulunduğu Nine Elms Caddesi'nde sona erdirdi.

Balfour Deklarasyonu'nun 107. yılı dolayısıyla, Filistin Dayanışma Kampanyası, Savaşı Durdur Koalisyonu ve Nükleer Silahsızlanma Kampanyası gibi sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla düzenlenen yürüyüşe katılan eylemciler, "Özgür Filistin", "Nehirden denize Filistin özgür olacak" ve "İsrail'i silahlandırmayı bırakın" sloganları attı.

Yürüyüş güzergahında İsrail destekçisi kişi ve gruplar da karşı eylem düzenledi. Polis ve yürüyüş organizatörlerinin aldığı önlemler neticesinde gruplar karşı karşıya gelmedi.

Yaklaşık 120 bin üyesi bulunan Üniversite ve Kolejler Sendikası Genel Sekreteri Jo Grady, Nine Elms Caddesi'nde kurulan platformdan eylemcilere seslendi.

Grady, İsrail tarafından son bir yılda 43 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğünü belirterek, "10 bin 310 okul çağındaki çocuk, 650 üniversite öğrencisi ve 110 üniversite hocası öldürüldü. Bu sayılar yeterince korkutucu olsa bile biliyoruz ki tahmin edilenin bile altında." dedi.

Gazze'de verilerin sağlıklı şekilde tutulamadığına işaret eden Grady, ölü sayısının gerçekte 180 binin üzerinde olabileceğinin öne sürüldüğü araştırmaları hatırlattı.

Bu sayının tüm Gazze nüfusunun yüzde 8'ine denk geldiğini ifade eden Grady, "İsrail ayrıca Filistinlilerin yaşam araçlarını da ortadan kaldırıyor. Bizim hükümetimiz de İsrail'e silah satmayı sürdürüyor. Gazze'de soykırım yapıldığını kabul etmiyorlar. Sizden utanıyoruz." diye konuştu.

Grady, Gazze'deki 12 üniversitenin tamamen yok edildiğini belirterek, "James Baldwin'in Vietnam Savaşı'nda 'Bombalanan her köy benim köyümdür' dediği gibi Filistin'deki tüm üniversiteler bizim üniversitelerimizdir, Gazze'deki tüm sınıflar bizim sınıfımızdır." ifadesini kullandı.

İngiliz milletvekili Apsana Begum da İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) ülkedeki faaliyetlerini yasaklamasına tepki gösterdi.

Bu eylemin insan hayatına değer verilmediğinin bir diğer göstergesi olduğunu söyleyen Begum, "Bu bize Filistinlilerin hayatlarını yok etme niyetini açıkça gösteriyor. Çünkü açlıkla, hastalıkla ve ölümle karşı karşıya olan binlerce Filistinlinin ihtiyaçları karşılanmayınca ne olacağını, okulları, hastaneleri ve sivil altyapıyı bombaladıklarında ne olacağını bildikleri gibi biliyorlar." dedi.

"Tüm bunlar İngiltere'nin yakın müttefikinin eylemleri." diyen Begum, İngiltere'nin İsrail'e silah satışını sürdürmesini eleştirdi.

İngiltere'de Filistin destekçisi eylemciler ilk İsrail Cumhurbaşkanı'nın büstlerine el koydu

Palestine Action isimli gruptan yapılan açıklamaya göre, dönemin Dünya Siyonist Kongresi Başkanı Weizmann, 1900'lerin başında defalarca Arthur James Balfour'la Manchester'da bir araya geldi.

Weizmann, o dönemde bakan olmayan Balfour'u İsrail devleti fikrine ikna etti.

Balfour'un 1917'de bakan olduktan sonra Filistin topraklarında bir Yahudi yurdu kurulmasına destek verdiği deklarasyonu yayımladığı kaydedilen açıklamada, 1917-1948 arasında İngiliz güçlerinin Filistinlilere işkence ettiği ve öldürdüğü ifade edildi.

Açıklamada, İngilizlerin İsrail kurulana kadarki dönemde eğittiği Siyonist silahlı grupların 750 bin Filistinliyi yerinden ettiği, 500'den fazla köyü de yok ettiği belirtildi.

Weizmann'ın İsrail'in kurulmasıyla ilk cumhurbaşkanı olduğu da hatırlatılan açıklamada, İsrail'in hala Filistinlileri bombaladığı, evlerini, okullarını ve hastanelerini yok ettiği vurgulandı.

Grup, İsrail'in Gazze ve Lübnan saldırıları, İngiltere'nin bu saldırılara rağmen İsrail'e desteği ve Balfour Deklarasyonu'na tepki göstermek amacıyla Manchester Üniversitesinde sergilenen Weizmann'a ait iki büste el koyduğunu açıkladı.

Eyleme ilişkin sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, iki eylemcinin heykellerin sergilendiği cam muhafazayı kırıp büstleri götürdüğü yer aldı.

Balfour'un okuluna kırmızı boya püskürttüler

Balfour Deklarasyonu'nun 107. yılında Palestine Action grubu başka eylemler de yaptı.

Cambridge Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Palestine Action eylemcileri, Balfour'un okuduğu ve portresinin asılı olduğu Trinity College binasına kırmızı boya püskürttü.

Öğrenciler, aynı zamanda Cambridge'in İsrail polisi ve askerlerine eğitim verdiği, İsrail'e destek veren silah şirketleriyle işbirlikleri bulunduğunu açıklayarak üniversiteye de tepki gösterdi.

Eylemciler, lobi kuruluşu Britanya-İsrail İletişim ve Araştırma Merkezi (BICOM) ve İsrail Ulusal Fonunun (INF) Londra ofisine de kırmızı boyalar püskürttü.

Balfour Deklarasyonu

Birleşik Krallık, 2 Kasım 1917'deki Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında bir İsrail vatanı oluşturulmasını öngören projeye açıktan destek veren ilk büyük devlet olmuştu.

Dönemin Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour, bu desteği Siyonist kampanyanın önemli figürlerinden Lord Walter Rothschild'e yazdığı mektupla ilan etmişti.

Tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçen mektupta, Filistin topraklarında İsrail vatanı oluşturulmasına verilen desteğin yanında bölgedeki halkın haklarına zarar gelmemesinin de sağlanacağı belirtiliyordu.

Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER