Dünya

İngiliz iş dünyasından 'olağanüstü hal' uyarısı

Britanya Endüstri Konfederasyonu ve Ticaret Odaları Kongresi, Başbakan Theresa May'den bir an önce Brexit stratejisini değiştirmesini talep etti.

İngiliz iş dünyasından 'olağanüstü hal' uyarısı
22-03-2019 00:02
London, City of

Ä°ngiltere’nin en büyük iÅŸ dünyasını temsil eden çatı kuruluÅŸu Britanya Endüstri Konfederasyonu (CBI) ve Ticaret Odaları Kongresi (TUC), Ä°ngiltere’nin Avrupa BirliÄŸi'nden (AB) çıkış sürecinin ulusal olaÄŸanüstü hale dönüştüğü uyarısında bulundu.

CBI ve TUC tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, İngiltere Başbakanı Theresa May'den bir an önce Brexit stratejisini değiştirmesinin talep edildiği belirtildi.

Açıklamada, Ä°ngiliz hükümetinin bir an önce “B planı” hazırlayarak 29 Mart tarihinde Avrupa BirliÄŸi'nden (AB) anlaÅŸmasız ayrılmasının önüne geçmesi çaÄŸrısında bulunuldu.

Ä°ngiltere’de çok sayıda ÅŸirketin büyük bir belirsizlikle karşı karşıya kaldığı belirtilerek, “Ãœlkemiz ulusal hal ile karşı karşıya. Son günlerde verilen kararlar Ä°ngiltere’nin AB’den anlaÅŸma olmaksızın ayrılma riskini artırdı. Åžirketler ve toplum böyle bir sonuca hazır deÄŸil. Bunun oluÅŸturacağı ÅŸok nesiller boyunca hissedilecek.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Ä°ngiltere’nin AB’den çıkış takviminde ertelemeye ihtiyaç duyduÄŸu, fakat bunun AB ile yeniden bir anlaÅŸmanın saÄŸlanmasına yetecek bir erteleme olmasının gerektiÄŸi bildirildi.

Ä°ngiltere’nin yeni bir stratejiyi ortaya koyması gerektiÄŸine dikkati çekilerek, “Bir B planı bulunmalı. AB ile müzakere edilebilecek, parlamentonun desteÄŸini alan, Ä°rlanda ile açık sınır politikasının devamını saÄŸlayan, çalışanları ve ekonomiyi koruyan bir B planı bulunmalı.” ifadeleri kullanıldı.

Ä°ngiltere 23 Haziran 2016’da yapılan referanduma yüzde 48’e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı almıştı. Ä°ngiliz hükümeti 29 Mart 2017’de Lizbon AnlaÅŸmasının üyelerin birlikten ayrılma sürecini düzenleyen 50. maddesini iÅŸleterek Brexit sürecini resmen baÅŸlatmıştı.

Avrupa Adalet Divanı aralık ayında aldığı bir kararla Ä°ngiltere’nin 50. Maddenin Brexit için yürürlüğünü tek yanlı olarak iptal edebileceÄŸine hükmetmiÅŸti.

Ä°ngiliz hükümeti, AB ile vardığı ayrılık anlaÅŸmasının parlamentoda iki kez ezici çoÄŸunlukla reddedilmesinin ardından 29 Mart’ta gerçekleÅŸmesi gereken Brexit’i 30 Haziran’a erteleme talebini AB Konseyi'ne iletmiÅŸti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER