Gündem

İmkan verilirse daha iyi robotlar tasarlayacak

Şanlıurfa'da atık malzemelerden güneş enerjisiyle çalışan, projeksiyon ya da şarj cihazı olarak da kullanılabilen "Urfalı" isimli robot tasarlayan 11 sınıf öğrencisi Mazlum Sürmeli'nin hedefi daha gelişmiş tasarımlar yapmak. - Anadolu Ajansı

İmkan verilirse daha iyi robotlar tasarlayacak
22-03-2017 18:57

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da atık malzemeler kullanarak güneş enerjisiyle çalışan, projeksiyon cihazı ya da şarj olarak da kullanılabilen robot tasarlayan 11. sınıf öğrencisi, imkan verilmesi halinde daha gelişmiş tasarımlar yapmayı hedefliyor.

Şanlıurfa Turgut Özal Mesleki ve Anadolu Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Mazlum Sürmeli, TÜBİTAK Bilim Fuarları Projesi kapsamında, öğretmenlerinin de desteğiyle robot tasarladı.

Robotunu atık malzemeler ile yapan Sürmeli, bir elinde tespih bir elinde kahve fincanıyla servis yapan icadına, öğretmenlerinin de desteğiyle her geçen gün yeni fonksiyonlar yükledi.

Güneş enerjisiyle kendini şarj eden ve "Urfalı" adı verilen robot, istenildiğinde projeksiyon veya şarj cihazı olarak da kullanılabiliyor.

Sürmeli, gazetecilere yaptığı açıklamada, atık malzemelerin de değerlendirilebileceğini kanıtlamak amacıyla robotu tasarladığını belirtti.

Robotunun pek çok fonksiyonu olduğunu dile getiren Sürmeli, "Telefon şarj edebiliyor, ortamı videoya alabiliyor, ses kaydı yapıyor. Ayrıca projeksiyon özelliği var. Uzaktan kumanda ve komut sistemiyle kontrol edilebiliyor, 'Gel' dediğimizde geliyor, 'git' dediğimizde gidiyor. Ortam karanlığını otomatik aydınlatma özelliği var. Kahve ikram edip, tespih çekiyor. Elektrik ve elektroniğe meraklıyım. İmkan verilirse daha iyi bir robot tasarlayabilirim." diye konuştu.

"İmkan verilince başarılı oluyorlar"

Okul Müdürü Tahir Uluç da meslek liselerini akademik başarıdan ziyade yetenekli öğrencilerin tercih ettiğini anlattı.

Her çocuğun başarılı olabileceği bir alan bulunduğunu ifade eden Uluç, atık malzemelerden robot yapan öğrencileri Sürmeli'nin, proje sayesinde kendine güveninin arttığını vurguladı.

Sürmeli ve projelerle uğraşan diğer öğrencileri için okulda özel bir alan oluşturduklarını aktaran Uluç, şöyle konuştu:

"Mazlum belki bugün çok daha iyi okulda çok daha iyi öğrencilerin yapamayacağı güzel bir robot yaptı. Bu proje bize ilk geldiğinde 3 özelliği vardı. Katkılarımızla da 13 özelliği olan bir robot haline geldi. Bu durumu görünce biz okul olarak çocuklarımıza imkan verirsek daha başarılı oluyorlar. Okulda 80 metrekarelik bir alan oluşturduk onlar için. Her türlü teknolojik gelişmeyi takip edecekleri bir mekan oldu. Mazlum derslerinin olmadığı zaman veya hafta sonu gelip oluşturduğumuz özel alanda çalışıyor. Onlara bu imkanı sununca daha büyük başarılar elde edeceğini düşünüyoruz."

Öğrencilerden İsmail Eğrik de ilk başlarda Mazlum Sürmeli'yi fazla dikkate almadıklarını ancak sonra yaptığı robot görünce şaşırdıklarını söyledi.

Muhabire: Rauf Maltaş, Mehmet Fatih Aslan

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER