Ekonomi

İlk çeyrekte yaklaşık 69 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatı yapıldı

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin gerçekleştirildiği Malatya'dan yılın ilk çeyreğinde 25 bin 934 tonluk ihracat karşılığında 68 milyon 924 bin dolar gelir sağlandı.

İlk çeyrekte yaklaşık 69 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatı yapıldı
06-04-2020 16:14

MALATYA (AA) - AA muhabirinin Malatya Ticaret Borsasından aldığı bilgiye göre, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı kentte ihracat hız kazandı.

Türkiye'de "Antep baklavası" ve "Aydın inciri"nden sonra Avrupa BirliÄŸinden coÄŸrafi iÅŸaret alan üçüncü ürün olan Malatya kayısısından yılın ilk çeyreÄŸinde 25 bin 934 tonluk ihracat gerçekleÅŸtirilerek, karşılığında 68 milyon 924 bin dolar gelir saÄŸlandı.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde görülen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına raÄŸmen yılın ilk çeyreÄŸindeki kuru kayısı ihracat rakamlarının sevindirici olduÄŸunu söyledi.

Geçen yılın aynı döneminde 25 bin 677 ton ihracata karşılık 63 milyon 909 bin dolar girdi saÄŸlandığını hatırlatan Özcan, ihracattaki artışın önemli olduÄŸunu ifade etti.

Özcan, ihracattaki artışın üreticilerin yüzünü güldürdüÄŸünü dile getirerek, ÅŸöyle devam etti:

"Rakamları geçen yılın ilk üç ayı ile karşılaÅŸtırdığımızda yaklaşık 5 milyon dolarılık bir fark söz konusu. Özellikle ABD, Cezayir, Brezilya ve Avustralya gibi ülkelerde ciddi anlamda ihracatta artış var. Kuru kayısı tüketiminde ciddi anlamda artış görüyoruz. Kuru kayısının antioksidan ile A vitaminin yüksek olması, bağışıklı sistemini güçlendirmek ve vücut direncini arttırma açısından kuru meyve grubunda ÅŸu an en önemli ürün olduÄŸunu tüketimde de görüyoruz."

"Nisan ayında daha da artmasını bekliyoruz"

Ramazan Özcan, Malatya kayısısının dünyadaki prestijini ve stratejik yerini koruduÄŸuna dikkati çekerek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki aylarda ihracatta artış bekliyoruz. Mart ayı sonu itibarıyla ihracatımız arttı, nisan ayında daha da artmasını bekliyoruz. Åžu an ihracatçılarımıza gelen yoÄŸun bir kuru kayısı talebi var. Burada karşılaÅŸtığımız en önemli problem üretim kapasitesini koruyacak, insan iÅŸ gücü ihtiyacımız. Fabrikalarımızda yeteri kadar insan ihtiyacı iÅŸ gücünü ihtiyacını karşılarsak, ihracatımız nisan ayında patlama noktasına gelecek çünkü çok yoÄŸun talep var. "

"Üreticilerimiz asla karamsarlığa kapılmamalı"

Kovid-19 salgınına raÄŸmen kuru kayısı ihracatının 2020 yılı sonunda çok daha iyi noktalara geleceÄŸini dile getiren Özcan, ÅŸunları kaydetti:

"Ülkede üretimin devam etmesini ve tarımsal üretimde süreklilik saÄŸlanmasını önemsiyoruz. Tüketim olduÄŸu için üretim kanadı olarak insanların tüketeceÄŸi her ürünü saÄŸlıklı ÅŸekilde onlara ulaÅŸtırmamız lazım. Hem tedbirlerimizi alacağız hem de üretimin hızlı ÅŸekilde devam etmesini isteyeceÄŸiz. Üreticilerimiz asla karamsarlığa kapılmamalı, üretimimiz devam edecek. Kuru kayısı ihracatımız hızlı ÅŸekilde devam ediyor. Bütün olumsuzluklara, sıkıntılara, pandemiye raÄŸmen kuru kayısı ihracatı 2020 yılı sonunda çok daha iyi noktalara gelecek. Hasat dönemi yaklaşıyor, çok daha iyi kaliteli üretimle kuru kayısı ihracatımızı bir çıta daha yükselteceÄŸiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER