Genel

Ilımlı muhalifler İdlib'de stratejik Cebel Zaviye bölgesini geri aldı

Ilımlı muhalifler, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde 3 köyü daha rejim güçlerinden geri alarak, stratejik Cebel Zaviye bölgesinde kontrolü sağladı.

Ilımlı muhalifler İdlib'de stratejik Cebel Zaviye bölgesini geri aldı
02-03-2020 18:15

Ä°DLÄ°B (AA) - Ilımlı muhalifler, dün akÅŸam saatlerinde, Esed rejimi ordusu ve Ä°ran destekli yabancı terörist gruplardan oluÅŸan rejim güçleri ile girdikleri yoÄŸun çatışmalar neticesinde Ä°dlib’in güneyinde yer alan Hazarin, Kefermus ve Darul Kebire köylerini geri aldı. Böylece, Cebel Zaviye bölgesi, rejim güçlerinden temizlendi.

Böylece son 3 günde ılımlı muhalifler, Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi'nde toplam 12 köyü geri almış oldu.

Ä°dlib’e hakim sıralı daÄŸların bulunduÄŸu Cebel Zaviye, Halep ve Lazkiye'yi baÄŸlayan M4 karayoluna açılan kapı konumunda olmasıyla da stratejik önem taşıyor.

Ä°dlib’in güneyi, Hama kırsalı ve Halep'in batısında ÅŸiddetli çatışmalar sürüyor.

Rejim ordusu ve Ä°ran destekli teröristler Serakib'e saldırıyor

Öte yandan, sabah saatlerinden itibaren Rus savaÅŸ uçaklarının saldırılar düzenlediÄŸi Serakib ilçe merkezi çevresinde de çatışmalar yaÅŸanıyor.

Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu'nun emrindeki terörist gruplar ve rejim ordusu ile ılımlı muhalifler arasında, merkezin dış mahallelerinde çatışmalar sürüyor.

Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi'nde M4 ve M5 kara yollarının birleÅŸtiÄŸi noktada yer alan Serakib ilçesi, 27 Åžubat'ta ılımlı muhaliflerin kontrolüne geçmiÅŸti.

Astana anlaÅŸmaları ve Soçi mutabakatına uymadılar

Ä°ç göçle nüfusu 4 milyona ulaÅŸan Ä°dlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. Ülkenin kuzeybatısındaki Ä°dlib, rejimin en yoÄŸun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve Ä°ran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, Ä°dlib ve komÅŸu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, baÅŸkent Åžam'daki DoÄŸu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere dört "gerginliÄŸi azaltma bölgesi" oluÅŸturuldu. Ancak rejim ve Ä°ran destekli teröristler, ateÅŸkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaÅŸtırıldığı dört bölgeden üçünü, Rusya'nın hava desteÄŸi sayesinde ele geçirdi ve Ä°dlib'e yoÄŸunlaÅŸtı.

Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin Ä°dlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi. Ocak 2019'dan bu yana ise Suriye-Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı 1 milyon 942 bine ulaÅŸtı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 10 Mayıs 2019'da yaptığı açıklamada, rejim unsurlarının Ä°dlib’in güneyine yönelik artan saldırı ve tacizlerinin 6 Mayıs’tan itibaren kara harekatına dönüÅŸtüÄŸüne dikkati çekmiÅŸti. Rejim ve destekçileri bu tarihten itibaren, Kefrenbude, Han Åžeyhun, Maraatinüman, Serakib gibi büyük ilçelerin yanı sıra Ä°dlib'in güneyi ve güneydoÄŸusu, Hama'nın kuzey ve doÄŸu kırsalı ile Halep'in güney ve batı kırsalında çok sayıda yerleÅŸimi yoÄŸun topçu ve hava saldırıları neticesinde ele geçirmiÅŸti. 17 Eylül 2018'deki Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin Ä°dlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verirken, Ocak 2019'dan bu yana göç edenlerin sayısı 1 milyon 942 bine ulaÅŸmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER