Gündem

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel ziyaretini değerlendirdi

İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Zeytinoğlu, "İdlib'de ateşkesin desteklenmesi, sivillerin durumu ve yeni göç akınlarının engellenmesi, Türkiye ve AB'nin birlikte çalışmasını gerektiren konu başlıklarını oluşturuyor." dedi.

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel ziyaretini değerlendirdi
09-03-2020 20:42
Ä°stanbul

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'deki temaslarına ilişkin, "Bu mini zirve toplantısı, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Başta Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriyeliler olmak üzere AB ile mülteci iş birliğinin devamının yanında, durma noktasına gelen AB ile ilişkilerin nasıl canlandırılabileceği de bu mini zirvenin gündeminde olacak." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Belçika'ya gitti

ZeytinoÄŸlu, yaptığı yazılı açıklamada, göçmen ve sığınmacıların AB'ye geçiÅŸlerine izin verilmesi sonrasında göç konusunun yeniden gündemin en üst sırasına çıktığını belirterek, bugün Brüksel’de yapılacak görüşmelerin Türkiye ve AB iÅŸ birliÄŸinin geleceÄŸi açısından kritik önem taşıdığını vurguladı.

Zeytinoğlu şunları kaydetti:

"Sayın CumhurbaÅŸkanımız, bugün Brüksel’de AB Konseyi BaÅŸkanı Charles Michel ve Komisyon BaÅŸkanı Ursula Von der Leyen ile bir araya gelecek. Bu mini zirve toplantısı Türkiye-AB iliÅŸkilerinin geleceÄŸi açısından büyük önem taşıyor. BaÅŸta Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeliler olmak üzere AB ile mülteci iÅŸ birliÄŸinin devamının yanında, durma noktasına gelen AB ile iliÅŸkilerin nasıl canlandırılabileceÄŸi de bu mini zirvenin gündeminde olacak.

Ä°dlib’de ateÅŸkesin desteklenmesi, sivillerin durumu ve yeni göç akınlarının engellenmesi, Türkiye ve AB’nin birlikte çalışmasını gerektiren konu baÅŸlıklarını oluÅŸturuyor. Bu kadar ortak sorunla karşı karşıya olan AB ve Türkiye’nin çok daha sık konuÅŸması ve sürekli diyalog içinde olması gerekir. Ä°ÅŸ dünyası olarak önemli bir talebimiz de bilindiÄŸi gibi gümrük birliÄŸinin güncellenmesi. Bu alanda da yakın zamanda adım atılması AB ile iliÅŸkilere can suyu olacaktır."

"AB ülkelerine geçselerdi, yıllık 80-100 milyar avroluk bir maliyet doğacaktı"

ZeytinoÄŸlu, göç konusunda AB’nin Türkiye’yi yalnız bırakmaması gerektiÄŸini ifade ederek, "Türkiye’den AB’ye göç hareketleri hükümetin sınırları açma kararı sonrasında yeniden hızlanmıştı. Pazarkule sınır kapısına giden ve Yunanistan tarafından engellenen göçmenlerin kimliÄŸine baktığımızda çoÄŸunun Afganistan kökenli olduÄŸunu görüyoruz. Türkiye 3,7 milyonu aÅŸkın Suriyeliye ev sahipliÄŸi yapıyor ama bunun yanında Afganistan, Irak, Ä°ran gibi ülkelerden gelen göçmen ve sığınmacılar da var." bilgilerini verdi.

Dünyada en fazla sayıda sığınmacıya ev sahipliÄŸi yapan Türkiye’nin bir noktadan sonra bu yükü taşımasının mümkün görünmediÄŸini aktaran ZeytinoÄŸlu, "Göçmenlerin birçoÄŸu AB’ye gitmeyi hedefliyor. Almanya’nın 800 bin mülteci için yılda 30 milyar avro harcadığı düşünülürse, Türkiye’nin 3,5 milyonu aÅŸan Suriyeli mülteciye ev sahipliÄŸi yaparak, AB’nin yükünü aldığını söylemek mümkün. Bu mülteciler Türkiye’de kalmayıp, Almanya gibi AB ülkelerine geçselerdi, yıllık 80-100 milyar avroluk bir maliyet doÄŸacaktı. Bu açıdan bakıldığında AB’nin de Türkiye’yi yalnız bırakmaması lazım. Göç konusu daha uzun yıllar Türkiye ve AB gündeminin en üst sıralarında yer alacak gibi gözüküyor." ifadelerini kullandı.

"İlişkilerin eksiye düşürülmesi kabul edilemez"

ZeytinoÄŸlu, AB’nin tutumunu eleÅŸtirerek,18 Mart 2016 tarihli Türkiye-AB Mutabakatı’nın AB tarafından yerine getirilmediÄŸini kaydetti.

AB’nin göç konusunda iÅŸ birliÄŸinin nasıl devam edeceÄŸini öngören bir strateji belirlemekte çok geç kaldığını belirten ZeytinoÄŸlu, şöyle devam etti:

"Türkiye-AB arasındaki mülteci mutabakatının üzerinden 4 yıl geçti ve bu süre zarfında AB’nin öngördüğü fonların akışında önemli gecikmeler yaÅŸandı. Bunun yanında mutabakatta öngörülen diÄŸer alanlarda geliÅŸme şöyle dursun gerileme oldu. Vize serbestliÄŸi süreci 72 kriterden sadece 6 kriter kalmasına raÄŸmen tamamlanmadı. Gümrük birliÄŸi güncelleme görüşmeleri baÅŸlatılamadı. Ãœyelik müzakereleri fiilen durdu. AB’nin Türkiye’deki Suriyeliler arasından 72 bin kadarını üye devletlerde yerleÅŸtirme vaadi yerine getirilmedi. AB son aldığı kararlar ile DoÄŸu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım kararları aldı.

'Ãœyemiz olduÄŸu için Güney Kıbrıs’ın arkasında duruyoruz' dendi ama Türkiye’nin de aday ülke olduÄŸu hiç dikkate alınmadı. AB için güvenlik, göç ve enerji gibi alanlarda kilit bir ülke olan Türkiye’nin bu ÅŸekilde izole edilmesi ve iliÅŸkilerin eksiye düşürülmesi kabul edilemez. Bugün gerçekleÅŸecek zirvenin iliÅŸkileri onarmak için önemli bir fırsat olacağını düşünüyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER