Sağlık

İkinci kez ’obez’ olmayın

Uzmanlar uyardı: "Ameliyat sonrası eski yeme alışkanlıklarının sürmesi, obeziteyi yeniden ve çözümsüz olarak geri getiriyor"Kırklareli Lüleburgaz Özel Balkan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli, obezitenin, insan...

İkinci kez ’obez’ olmayın
21-09-2015 16:32
Uzmanlar uyardı: "Ameliyat sonrası eski yeme alışkanlıklarının sürmesi, obeziteyi yeniden ve çözümsüz olarak geri getiriyor"
Kırklareli Lüleburgaz Özel Balkan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli, obezitenin, insan vücudunda yağ hücrelerinde depolanan doğal enerji rezervlerinin ciddi risk oluşturacak düzeyde artması ve sonuçta ölüm oranlarının kaçınılmaz olarak yükselmesi ile karakterize bir hastalık olduğunu anımsattı. Tepeli, "Obezite tek başına bir hastalık olmakla birlikte hipertansiyon, diyabet, kısırlık, kalp yetmezliği, uyku bozukluğu, eklem hastalıkları, reflü, idrar kaçırma, depresyon ve bazı kanser türleri görülme sıklığı gibi birçok hastalığa zemin hazırlıyor" dedi.

OBEZİTE NASIL GERİ GELİYOR?
Hastalığın görülme sıklığının giderek artış gösterdiğini vurgulayan Op.Dr. Mehmet Akgün Tepeli, "Tüm dünyada ve Türkiye’de durdurulamayan bir artış hızı söz konusu. Buna karşı geliştirilen birçok tedavi yöntemi var. Daha önce mide kelepçesi, balon yöntemi gibi çeşitli cerrahi müdahaleler şimdi yerini ’tüp mide’ ameliyatlarına bıraktı. Ancak, obezitede, popüler bir tedavi yöntemi olan cerrahi müdahale kesin çözüm sağlıyor mu? Bu sorunun cevabı hastada gizli. Daha doğrusu hastadan hastaya değişebiliyor diyebiliriz. Çünkü, ameliyat sonrası eski yeme alışkanlıklarının sürmesi obeziteyi yeniden ve çözümsüz olarak geri getiriyor" ifadelerini kaydetti.

DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENMENİN ÖNEMİ
Obezite cerrahisi sonrası en önemli problemin dengeli ve sağlıklı beslenmenin öğrenilmemesi ve hastaların düzenli olarak takip edilmemesi olduğunu vurgulayan Lüleburgaz Özel Balkan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli, ameliyattan sonra sağlıklı ve dengeli beslenmenin öğrenilebilmesi için diyetisyen desteğinin mutlaka sağlanması gerektiğini belirtti. Hastaların ideal kilolarına kavuştuklarında da takiplerin aksatılması ve geriye kilo alımının önlenmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Tepeli, "Bir başka neden ise hasta ile yeterince iletişim kuramamak. Hastayı bu tedavi öncesinde ve sonrasında doğru bilgilendirmek operasyonun başarısını doğrudan etkilemektedir" dedi.

"12. AYDAN SONRA KİLO ALIMI BAŞLIYOR"
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli, "Bu durumdaki hastalar ameliyat sonrasında kabus gibi bir sonla karşılaşabiliyor. Zira, küçülmüş olan mide aşırı ve tatlı yeme tacizlerine dayanamayıp 12. ay sonrasında bu savaşı kaybetmekte ve geriye kilo alma dönemi başlamaktadır" diye konuştu.

HASTALARIN YANILGISI
Yeterli bilgi sahibi olmayan hastaların beklentisinin genellikle ameliyat olduktan sonraki 6 ay, 1 yıl gibi dönemlerde belirli kurallara uyup zayıflayıp, yine eskisi gibi her türlü gıdayı tüketmek ama zayıf kalmak olduğunu ifade eden Op. DR. Akgün Tepeli, şöyle devam etti:
"Oysaki kalıcı hayat tarzı ve beslenme alışkanlık değişimi sağlanmaz ise verilen kilolar geri alınacaktır. Obezite Cerrahisi bu noktada transplant cerrahisi gibi değerlendirilmeli, organın mevcut durumunu korumak için en başta hasta, cerrah ve diyetisyen; iyi bir ekip oluşturup zayıflamayı değil zayıf kalmayı başarmalıdır. Yani sağlıklı beslenmenin öğrenilmesi amaçlanmalıdır."

"ETKİN İLETİŞİM SAĞLANMALI"
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli, cerrahi uygulamanın ardından hekim ve hastanın sürekli iletişim halinde olması gerektiğini savunarak, "Bu durumda hasta kendini daha güvende hissetmektedir. Her ne kadar sürekli ve düzenli diyetisyen desteği alınsa da bariatrik cerrahta sık ve düzenli iletişim kurarak hastaya takip edildiğini hissettirmelidir" dedi.
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli, ekip çalışmasında etkin iletişimin obezite cerrahisi sonrasında başarıyı artırdığının unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER