Izmir
Konak ilçesinde yaşayan 40 yaşındaki Pınar Dülger'in bir böbreği, 15 yaşında geçirdiği böbrek iltihabı hastalığı sonrası alındı.
Yaklaşık 10 yılı tek böbrekle geçiren Dülger'in sağlık sorunları yaşaması üzerine 2016'da annesinden nakil yapıldı.
Geçen yıl Kovid-19 hastalığı geçiren ve bu süreçte nakil yapılan böbreği işlevini yitiren Dülger'e 8 aylık diyaliz tedavisinin ardından bu kez babasından böbrek nakli yapıldı.
İlk gençlik döneminden bu yana hayatı diyaliz üniteleri ve nakil süreçleriyle geçen Dülger, edindiği deneyimleri aktarmak ve benzer hikayelere sahip insanlarla dayanışmak üzere dernek kurmaya karar verdi.
Böbrek nakli olan ve diyaliz tedavisi gören arkadaşlarıyla birlikte Organ Nakli ve Diyaliz Dayanışma Derneğini kuran Dülger, hasta ve hasta yakınlarına moral destek vermeye başladı.
Dernek Başkanı Pınar Dülger, AA muhabirine, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle çok sevdiği tıbbi sekreterlik mesleğinden emekli olmak zorunda kaldığını söyledi.
İkinci nakli olmayı beklediği 8 aylık süreçte çok hasta arkadaşının olduğunu belirten Dülger, "Diyaliz tedavisi sürecinde nakil bekleyen arkadaşlarımdan 10-12 kişiyi kaybettim. Benim için büyük yıkım oldu. O anlarda organ bağışının daha çok yaygınlaşması gerektiğini düşündüm. Arkadaşlarımla görüştüm ve dernek kurmaya karar verdik. Beklentimiz organ bağışının çok olması, diyaliz hastası sayısının azalması." dedi.
Nakil sonrası hastaların hatalar yapabildiğini, bu süreçte onlara danışmanlık yapmanın çok önemli olduğunu aktaran Dülger, bu çalışmaları dernek çatısı altında kurumsallaştırdıklarını dile getirdi.
Dülger, şunları kaydetti:
"Arkadaşlarım için mücadele etmek istiyorum. Ömür boyu bu böbrek benimle gitmeyecek, çok iyi biliyorum. Çünkü ilk nakilde yaptığım hatalarım oldu, ilaçlarımı geç içtim. Tamam ben nakil oldum kurtuldum dedim ama bu böyle değilmiş. İnsanlar nakil olup kurtulmuyorlar, hayatınız o makinaya bağlı olabiliyor. O yüzden doktorların önerilerini iyi dinlemeliler. İkinci naklimde her şeye daha çok dikkat ediyorum. İlacımı saatinde içiyorum. Düzenli uyuyorum. İlk nakilde yaptığım hataları yapmıyorum."
Dülger, derneklerini yeni kurmalarına rağmen Türkiye'nin birçok kentinde üyeleri olduğunu, organ bağışı farkındalığının artması için farklı kentlerde stantlar kurmayı planladıklarını anlattı.
Dernek üyesi Olgun Coşkun da 5 yıl önce böbrek nakli olduğunu, insanları organ bağışına davet etmek üzere dernek çatısı altında çalıştığını ifade etti.
Coşkun, "Vatandaşlarımız e-nabız üzerinden pratik bir şekilde organlarını bağışlayabilirler. Hastanelerden yapabilirler. Organlarınız toprak olmasın onları bağışa davet ediyorum." diye konuştu.
Dilek Gençyılmaz da organ nakli bekleme listesinde olduğunu ifade ederek, "Böbrekten ziyade karaciğer, kalp ve akciğer nakli bekleyen insanlar var. Bizlerin tedavileri diyalizle oluyor ama onlar tedavilere yanıt veremediklerinden dolayı hayatlarını kaybediyorlar." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com