Genel

İİT Genel Sekreteri Useymin: İslam ümmeti, çok şükür hep bir arada ne istediğini söyledi

İİT Genel Sekreteri Useymin, "İslam ümmeti, çok şükür hep bir arada ne istediğini söyledi. Bu, ümmetin hayır üzere olduğunu göstermektedir ve bence bu bir zaferdir. Bu zafer siyonizme karşı durduğumuzu göstermektedir" dedi.

İİT Genel Sekreteri Useymin: İslam ümmeti, çok şükür hep bir arada ne istediğini söyledi
02-08-2017 02:06

Ä°STANBUL (AA) - Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (Ä°Ä°T) Genel Sekreteri Yusuf el-Useymin, "Ä°slam ümmeti, çok ÅŸükür hep bir arada ne istediÄŸini söyledi. Bu, ümmetin hayır üzere olduÄŸunu göstermektedir ve bence bu bir zaferdir. Bu zafer, siyonizme karşı durduÄŸumuzu göstermektedir." dedi.

Useymin, Harem-i Åžerif'e iliÅŸkin son geliÅŸmeleri ele almak üzere Türkiye'nin çaÄŸrısı üzerine Ä°stanbul'da düzenlenen olaÄŸanüstü toplantının ardından DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ve Filistin DışiÅŸleri Bakanı Riyad el-Maliki ile düzenlenen ortak basın toplantısında, "Ä°slam ümmeti, çok ÅŸükür hep bir arada ne istediÄŸini söyledi. Bu, ümmetin hayır üzere olduÄŸunu göstermektedir ve bence bu bir zaferdir. Bu zafer siyonizme karşı durduÄŸumuzu göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

Ä°cra komitesi tarihinde ilk defa bu kadar bakan ve yetkilinin bir araya geldiÄŸini, bunun Kudüs’e verilen önemi gösterdiÄŸine dikkati çeken Useymin, Kudüs’ün kutsallığı ve desteÄŸe ne kadar ihtiyacı olduÄŸunun herkes için önemli olduÄŸunu söyledi.

Ä°Ä°T Genel Sekreteri Useymin, ÅŸöyle devam etti:

Ä°srail'in Mescid-i Aksa'da ilk defa dayattığı keyfi uygulamaları karşısında Ä°slam ülkeleri ortak bir tavır sergiledi. Mescid-i Aksa'daki durum Harem-i Åžerif'in egemenliÄŸiyle ilgilidir, bu da Ä°srail'in deÄŸil, Müslümanların sorumluluÄŸudur. Filistin'de yaÅŸananlar karşısında uluslararası toplumun sorumluluÄŸunu yerine getirmesinin yanı sıra Filistin halkına siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda destek vermesi gerekiyor. Kudüs tüm Müslümanlarındır, onu savunmak da herkesin görevi."

"Bu mücadeleyi biz kazandık ama mücadele devam etmekte, bu yüzden hep desteÄŸe ihtiyacımız var"

Filistin DışiÅŸleri Bakanı Riyad Maliki de öncelikle Türkiye’ye gösterdiÄŸi çalışmalar ve çabalar için teÅŸekkür ederek, "Bu toplantı Türkiye’nin Kudüs ve Filistin’e verdiÄŸi önemi göstermektedir. Burada (Filistin Devlet BaÅŸkanı) Mahmud Abbas ve bizim yanımızda duran tüm ülkelere, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Türk halkına teÅŸekkür ediyoruz. Ürdün halkı ve kralına, Kral Selman’a teÅŸekkür ederiz." diye konuÅŸtu.

Bu çabalar olmasa bu kadar hızlı sonuç alınamayacağını söyleyen Maliki, ÅŸunları kaydetti:

"Bu çabaların devam etmesi gerekiyor. Ä°srail, bu yenilgiyi muhtemelen kabul etmeyecektir. Ä°srail, Mescid-i Aksa’nın bu durumunun devam etmesi, Harem-i Åžerif üzerindeki egemenliÄŸini korumak için uÄŸraşıyor. Åžu anda iÅŸ birliÄŸi ile Aksa’nın egemenliÄŸi bizim elimizde ve biz bu desteÄŸi ve iÅŸ birliÄŸini sürdürmeliyiz. Bu mücadeleyi biz kazandık ama mücadele devam etmekte, bu yüzden hep desteÄŸe ihtiyacımız var.”

Uluslararası bir destekten bahsederken bunu yalnızca Kudüs'e deÄŸil tüm Filistin toprakları için istediklerini aktaran Maliki, “Kudüs’te oturanlar ve ayrılamayanlara da yardım ve destek vermemiz gerekiyor. Onların tüm ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Orada bizim insanlarımız, bizim çocuklarımız Kudüs’ü bekliyor." dedi.

Kapanış bildirgesinin herkesin Kudüs’e destek ve güvence vermek istediÄŸini gösterdiÄŸine dikkati çeken Maliki, "Hem Arap, hem Ä°slam ülkeleri, hem STK’lar hem hükümetler olarak bunların üzerinde çalışmamız gerek. Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığı harika çalımalar yaptı, Ä°Ä°T Genel SekreterliÄŸi çok çalıştı. Bizler de sizin çalışmalarınıza destek veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER