dikGAZETE- Akdeniz Ağaç ve Orman ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, gümrüklerdeki son uygulamaların ihracatçıları endişelendirdiğini söyledi.
Zorlaşan Pazar şartlarında rekabet etmeye çalıştıklarını belirten Aymen, ihracata dayalı büyüme modelinin benimsendiği bir ortamda Gümrük Bakanlığı’nın yeni uygulamalarının ihracatçının işini zorlaştıracağını savundu.İHRACATÇI CEZALANDIRILIYOR
Son günlerde gümrüklerde yaşanan kaçakçılık olaylarının önlenmesi adına ihracatçıların zan altında kaldığına değinen Aymen, “ Yakalanan ürünler iç piyasada tüketilmek üzere getirilen ürünlerdir. İhracat ile bağlantıları yok.
Kaçakçılığı önlemek adına yüzde 100 kontrol getirilmesi, işlemlerin uzamasına neden oluyor. Tüm işlemler kırmızı hatta düşürülüyor. Konteynerler tek tek açılarak ürünler laboratuvarlarda inceleniyor. Zaten yeterli alt yapı yok. TIR lar 15 – 20 gün bekliyor. Siparişler zamanında müşteriye ulaştırılamıyor. Son iyi aydır bu yana çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Gümrüğün öyle uygulamaları var ki şu anda insan bu işten çıkmak istiyor. Ticareti engelleyici unsurlar var. ANTREPOLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ KAPANACAKGümrük Bakanlığı’nın çıkardığı yeni Antrepo Rejimi’nin ihracatı olumsuz etkileyeceğini iddia eden Bülent Aymen, “17 Aralık’tan sonra birçok antrepo kapanacak.
İhracatın yüzde 47’sinin yapıldığı İstanbul’da 649 antrepo var. Yeni antrepo rejimiyle bunların yüzde 25 – 30 kapanacak. Nerede tutulacak bu ürünler. Gümrüğün alanları yetersiz olduğu için zaten bu antrepolar kuruldu. Ayrıca Yeminli Gümrük Müşavirlikleri yılbaşından itibaren kapatılacak. Nasıl yapılacak bu işlemler. Gümrüğün zaten yeterli personeli yok. Bu işler nasıl yetişecek. İhracat pazarlarımızı kaybedeceğiz” dedi.Türkiye ihracatının 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık hedefine ulaşmak için büyük çaba sarf ettiğine değinen Aymen, sözlerini şöyle sürdürdü: “500 milyar dolar hedefi için ihracatımızın her yıl en az yüzde 12 civarında artması lazım.
11 aylık rakamlarda artış oranı yüzde 4.4 oldu. Bu şartlar da büyük başarı. Zaten bir taraftan dış etkenlerle çok zor şartlarda çalışıyoruz. AB pazarında küçülme devam ediyor. Jeopolitik risklerden dolayı en büyük ihracat pazarlarımızdan Suriye ve Libya pazarı kapandı. Irak pazarı çok kötü durumda, Mısır’a ihracat düştü. Ukrayna-Rusya sorunu ihracatımızı etkiledi. Bunlarla uğraşırken içerde deki zorlamalar sıkıntı yaratıyor. Birileri kaçakçılık yapıyor diye, tüm ihracatçıları zan altında bırakmak ve hatta cezalandırmak doğru değil. Önümüzdeki günlerde ihracat rakamlarının gerilemesiyle birlikte; istihdam, sanayi üretim rakamları da düşecektir. Büyüme azalacaktır. Bunun faturasını hepimiz ödeyeceğiz. KAFALAR KARIŞTIAKAMİB Başkanı Bülent Aymen, Son günlerin bir diğer tartışma konusu Dahilde İşleme İzin Belgeleri’nin kapama işlemlerini ihracatçı birliklerinden alınarak Ekonomi Bakanlığı’na verilmesine de açıklık getirdi. Bu işlemlerin Ekonomi Bakanlığı’nca yapılacak olmasının sanıldığı gibi ihracatçı birliklerinin güç kaybetmesi anlamına gelmediğini vurgulayan Aymen sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu işlemleri 15 – 20 senedir bizler yapıyorduk, ancak yine Ekonomi Bakanlığı’nın tasarrufundaydı. Bütün belgeler bizim tarafımızdan bakanlığa gidiyordu. Bakanlığın onayından sonra açılması ve kapama işlemleri yapılıyordu. Sayıştay’ın raporundan sonra; açma ve kapama işlemlerinin aynı yerden yapılmasının doğru olmadığına karar verildi. İhracatçı birliklerini herhangi bir suiistimali sonucu alınmış bir karar değil bu. Artık Ekonomi Bakanlığının bölge müdürlükleri bu işlemi yapacak. Bunda ihracatçı birliklerini olumsuz etkileyecek bir durum da yok. Yeter ki bürokratik işlemler uzamasın, zaman kaybı olmasın. Ayrıca bu konunun Gümrüklerdeki uygulamalar ile de bir alakası yok”