Genel

İHH ve hattatlar ’yetimler’ için bir araya geldi

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve dünyanın önde gelen hat ve tezhip ustaları, yeni bir yetimhane yapmak için Dünya Yetimler Günü olan Ramazan ayının 15’inde ’hayır’ temalı sergi düzenlemek için bir araya geldi.İHH...

İHH ve hattatlar ’yetimler’ için bir araya geldi
04-12-2015 14:52
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve dünyanın önde gelen hat ve tezhip ustaları, yeni bir yetimhane yapmak için Dünya Yetimler Günü olan Ramazan ayının 15’inde ’hayır’ temalı sergi düzenlemek için bir araya geldi.
İHH Denetleme Kurulu Başkanı Muhammet Hanefi Kutluoğlu, İHH Başkan yardımcıları Hüseyin Oruç ve Murat Yılmaz, Türkiye’nin ve dünyanın en iyi hattatları olarak kabul edilen sanatçılar ve Geleneksel Türk İslam Eserleri Sanat Galerisi Kumbaracı4’ün sahipleri Edip Sağlık, Erhan Geyik ve Ebubekir Mete gelirinin tamamı yeni bir yetimhane inşası için kullanılacak ’Hayır’ sergisi için İHH İnsani Yardım Vakfı merkezinde geldi. Dünya Yetimler Günü olan Ramazan ayının on beşinci günü yapılmasına karar verilen sergiye, Türkiye’nin ve dünyanın en iyi hattatları ve tezhip ustaları hiç bir bedel almadan yapacakları eserlerle destek verecek.
Toplantıda, İHH’nın yetim çalışmaları hakkında bilgi veren İHH Yetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcı Murat Yılmaz, dünya üzerinde Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre 200 milyon kadar yetimin olduğunu, ancak verilen rakamın eksik olduğunu vurgulayarak, “İçinde Çin, Myanmar, Kuzey Kore gibi 52 ülke bu rakama dahil edilmemiştir. Bunları da eklediğimiz zaman sivil toplum kuruluşlarının rakamları tahmini olarak 400 milyonu bulmaktadır” dedi.

“400 MİLYON YETİM VAR, SON 30 YILDA BİR MİLYONDAN FAZLASININ ORGANLARI ÇALINDI”
400 milyon yetim çocuğun yarısının herhangi bir aile ve ya kurum koruması olmadan sokaklarda yaşadığını dile getiren Murat Yılmaz, fuhuş mafyaları tarafından bir milyon 100 bin çocuğun kaçırıldığını belirterek şunları söyledi: "Sokakta yaşayan çocukları bekleyen inanılmaz tehlikeler var. Bunların başında organ mafyaları, fuhuş mafyaları, dilenci şebekeleri ve misyoner örgütler geliyor. Özellikle organ mafyaları, çocukları tehdit ediyor.Son 30 yılda bir milyondan fazla çocuğun organları çalındı. Yine fuhuş mafyaları tarafından bir milyon 100 bin çocuk kaçırılmış ve istismar edilmiş. Maalesef çocukları ciddi bir anlamda öğüten bir sistem bu. Bunun dışında misyoner örgütler yetim çocuklar için ciddi bir tehlike ve tehdit oluşturuyor. Bu misyoner örgütler dünyanın her yerinde çalışıyorlar. Genellikle yoksulluğun ve cehaletin olduğu coğrafyalarda, Afrika gibi, Güney Doğu Asya, Orta Asya gibi fakirliğin ve cehaletin olduğu bölgelerde çalışıyorlar. Müslüman olan çocukların dinlerini birtakım faaliyetlerle değiştiriyorlar. Sadece World Vision örgütü dünya üzerinde 4 milyon 300 bin çocukla ilgileniyor. Bu çocukların yüzde 75’i İslam dünyasının çocukları. Biz kendi çocuklarımıza sahip çıkmadığımız sürece dünya üzerindeki bu misyoner yapılar bizim çocuklarımızın dinlerini değiştirmeye devam edecekler".

YILMAZ: “DEVLET DIŞI AKTÖRLERİN DE SORUMLULUKLARI VAR”
Yılmaz, yetimlerin karşı karşıya kaldığı sorunların çözümünde hem devletlere hem de devlet dışı aktörlere sorumluluk düştüğünü belirterek, "Yetimlerin korunup gözetilmeleri, haklarının güvence altına alınabilmesi için gerekli girişim ve düzenlemeler yapılmalıdır. Yetimlerin yetimhanede bakıldığı durumlarda aile sıcaklığını aratmayacak şartların oluşturulması, yetimlerin fiziksel, ruhsal, manevi ve ahlaki gelişimlerinin sağlıklı bir zeminde desteklenmesi gereklidir. Yetimliğe neden olan ve yeni yetim üreten siyasi krizlerin çözümü için devletler ve başta BM ve İİT olmak üzere çatı kurumlar gerekli adımları, atmalıdırlar. 1992 yılından beri faaliyetlerini yürütmekte olan İHH İnsani Yardım Vakfı, savaş, çatışma, doğal afet ve yoksullukların yaşandığı coğrafyalarda yetim çocukları destekliyor. Çocukların bulundukları coğrafyalarda köklerinden koparmadan üniversite tahsillerini tamamlayıncaya kadar ellerinden tutuyor. İHH 54 ülkede 70 bin çocuğa sürekli 100’den fazla ülkede 500 binin üzerinde çocuğa ise dönemsel olarak destek veriyor. İHH yetim çocuklar konusunu Türkiye ve dünyada da gündeme taşıyor" ifadelerini kullandı.

SAĞLIK: “BU ‘HAYIR’ KAZANÇLARIN EN BÜYÜĞÜ EN GÜZELİ OLACAK”
Toplantı sonrası açıklama yapan Geleneksel Türk İslam Eserleri Sanat Galerisi Kumbaracı4’ün sahiplerinden Edip Sağlık, "Şimdiye kadar bir çok sergi organize ettik fakat hiç biri bizi bu kadar heyecanlandırmadı, hiçbiri bizi bu kadar mutlu etmedi. Kumbaracı4’ü kurduğumuzdan beri söylediğimiz ’Asıl maksadımız ticaret değil geleneksel sanatlarımıza ve toplumumuza hizmettir’ düsturu bu projeyle net bir şekilde ortaya çıkacak. Hem inancımızın gereği yapacağımız hizmet, hem böyle bir konuya dikkat çekmek, hem geleneksel sanatlarımıza katkı hem sevdiklerimizle bir arada olmak bizim kazancımız olacak ve bu kazanç kazançların en güzeli olacak. Böyle bir sergiyi organize etmek bizim için büyük bir onur" dedi.
Toplantıya katılan hat ve tezhip ustaları Dünya Yetimler Günü’nde düzenleyecekleri sergiden elde edilen gelirle bir yetimhane açarak projeyi daha kalıcı hale getirmek istediklerini, serginin sadece yetimler ile sınırlanmayacağını ’Hayır’ temalı olacağını ifade ettiler.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER