Genel

İdlib'deki bombardımandan evlerinin toprağını öpüp kaçtılar

Suriye'de Beşşar Esed rejimi, Rusya ve İran destekli yabancı terörist grupların İdlib'deki yerleşimlere yoğun saldırıları yüzünden bir milyondan fazla sivil, göç ederek evsiz kaldı.

İdlib'deki bombardımandan evlerinin toprağını öpüp kaçtılar
05-01-2020 18:33

Ä°DLÄ°B (AA) - Suriye'de BeÅŸÅŸar Esed rejimi ve destekçilerinin bombardımanından kaçan sivillerden Muhammed Hasan Nejjar, "Evimiz her ÅŸeyimizdi ama artık olmayacak. Kahrolduk, periÅŸanız. Keyfimizden kaçmadık, saldırılardan yani ölümden kaçtık." dedi.

Suriye'de BeÅŸÅŸar Esed rejimi, Rusya ve Ä°ran destekli yabancı terörist grupların Ä°dlib'deki yerleÅŸimlere yoÄŸun saldırıları yüzünden bir milyondan fazla sivil, göç ederek evsiz kaldı. -

Saldırılardan kaçanlar, Türkiye sınır hattı yakınındaki bölgelere göç etmeye devam ediyor.

Sınır hattına ulaÅŸan siviller, buradaki sığınmacı kamplarında yer bulmakta güçlük çekerken, geçici barınma merkezleri de dolmuÅŸ durumda.

Kış aylarının çetin geçtiÄŸi bölgede bulunan çadır kentlerinde altyapı olmaması nedeniyle çadırlar yağışlarda sık sık sular altında kalıyor. Çaresiz durumdakilerin yardım bekleyiÅŸi de sürüyor.

"Rejim ordusu, aniden ilerledi"

Ä°dlib'in güneyindeki Babile köyünden Muhammed Hasan Nejjar, rejimin köylerine saldırı baÅŸlatması üzerine evlerini bırakarak Türkiye sınırına doÄŸru kaçtıklarını söyledi.

Nejjar, "Rejim ordusu, aniden ilerledi. O an savaÅŸ uçakları ve helikopterler, varil bombasıyla vurmaya baÅŸladı. Evimiz hayatımızdı. Evimiz her ÅŸeyimizdi ama artık olmayacak. Kahrolduk, periÅŸanız. Keyfimizden kaçmadık, saldırılardan yani ölümden kaçtık." ifadelerini kullandı.

Köyden büyük bir korkuyla kaçtıklarını anlatan Nejjar, "Kaçarken önümüzdeki iki araç ve bir traktör vuruldu. Ä°çindekiler öldü. Bizim hayatta kalmamız mucizeydi." dedi.

Nejjar, yaÄŸmurda barınacak yer bulamadıkları ve yanlarına alabildikleri eÅŸyaları sular altında kaldığı için durumlarının çok kötü olduÄŸunu vurgulayarak, "Çocuklarım ve torunlarım hastalandı, hastanede tedavi gördü. GetirdiÄŸimiz eÅŸyaları, çatısı olmayan bir eve yerleÅŸtirdik, banyoda uyuyoruz. Kadınlar ve çocuklar vurulan eve çok aÄŸladı." diye konuÅŸtu.

"DaÄŸlanmış yüreÄŸimle evimin toprağını öpüp ayrıldım"

Nejjar, Ä°dlib'de evlerinden kaçmak zorunda kaldıktan sonra göç yolunda "ölümün nefesini" enselerinde hissettiklerini söyledi.

Kaçarken uçaklardan saklanmak için aÄŸaçların altlarına saklandıklarını dile getiren Ä°dlibli baba, ÅŸöyle devam etti:

"Onlar vurmaya ara verince yeniden yola koyuluyorduk. Yatak odası, buzdolabı, battaniyeler gibi çok eÅŸya bıraktık. Kadınlarımız üzüntüden ve korkudan aÄŸlıyordu. DaÄŸlanmış yüreÄŸimle evimin toprağını öpüp ayrıldım.

Evimiz hayatımızdır ama orada kalıp ölelim mi? Mecbur bırakıp geldik. Hep köyümü, evimi düÅŸünüyorum. Orası bizim vatanımız. Vatan güzel ÅŸey. Saldırılar sırasında çocuklar korkudan kucağımıza sığınırdı. Onları sakinleÅŸtirmeye çalışırdık. Bir sihirli deÄŸneÄŸim olsa evinden olanları geri döndürmek isterdim."

Rejim, Astana anlaÅŸmaları ve Soçi mutabakatını hiçe sayıyor

Suriye'nin kuzeybatısındaki Ä°dlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolünde bulunuyor. Ä°ç göçle nüfusu 4 milyona ulaÅŸan Ä°dlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. Ä°dlib, rejimin en yoÄŸun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve Ä°ran'ın gerçekleÅŸtirdiÄŸi 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, Ä°dlib ve komÅŸu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, baÅŸkent Åžam'daki DoÄŸu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 gerginliÄŸi azaltma bölgesi oluÅŸturuldu.


Ancak rejim ve Ä°ran destekli teröristler, ateÅŸkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesi kararlaÅŸtırılan 4 bölgeden Ä°dlib hariç kalanları, Rusya'nın hava desteÄŸi sayesinde ele geçirdi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye sınırına yakın kesimlere göç etti. 


Rusya'nın Türkiye ile 17 Eylül 2018'de vardığı Soçi mutabakatından bir süre sonra da saldırılar devam etti. Bombardımanlarda 1600'den fazla sivil can verdi.

Ä°dlib gerginliÄŸi azaltma bölgesini hedef alan Rusya, rejim ve Ä°ran destekli teröristler, yalnızca 2019 başından bu yana Türkiye sınırı yakınlarına yaklaşık 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu.

Muhabir: EÅŸref Musa,Mehmet Burak KaracaoÄŸlu,Adham Kako

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER