Genel

İdlib'de sağanak, yine savaş mağdurlarının sığındığı kampları vurdu

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarından kaçarak sığındıkları derme çatma çadırlarını sağanak nedeniyle su basan siviller, yiyecek, yakacak ve giyecek yardımı bekliyor.

İdlib'de sağanak, yine savaş mağdurlarının sığındığı kampları vurdu
05-11-2020 15:55

Ä°DLÄ°B (AA) - Suriye'nin kuzeybatısındaki Ä°dlib ilinde dün gece yaÄŸan saÄŸanak yaÄŸmurun ardından, savaÅŸ maÄŸduru sivillerin barındığı çadırları yine su bastı.

EÅŸyaları ve kıyafetleri su içinde kalan sivillerden Halit Ahmet Kampı'nda barınan Fatma Said, AA muhabirine yaptığı açıklamada "YaÄŸmur, çadırımızı bastı. Sobamız, çadırımız su sızdırıyor. Yer ıslak. Isınmak için odunumuz yok.'' dedi.

Saldırılarda kaybettiÄŸi oÄŸlunun 2 çocuÄŸuna bakan Said, "Çocukların giyecekleri yok. KomÅŸularım tezek yakıyor. Bende o bile yok." diye konuÅŸtu.

Ä°nsani yardımı kuruluÅŸlarına çaÄŸrıda bulunan kamp sorumlularından Ahmet Ä°brahim de "SoÄŸuk kış aylarında yakacak odunumuz yok. Gıdamız yok. Çocuklara da kıyafet yardımı çaÄŸrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Ä°dlib'deki durum

Türkiye, Rusya ve Ä°ran arasında 4-5 Mayıs 2017'de gerçekleÅŸen Astana toplantısında, Ä°dlib ve komÅŸu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, baÅŸkent Åžam'daki DoÄŸu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliÄŸi azaltma bölgesi" oluÅŸturuldu.

Ancak rejim ve Ä°ran destekli teröristler, Rusya'nın hava desteÄŸiyle 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip Ä°dlib'e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateÅŸkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı.

Rusya ve rejim güçleri, Mayıs 2019'da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara baÅŸladı ve Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi içinde çok sayıda büyük yerleÅŸimi ele geçirdi.

Son olarak Türkiye ve Rusya arasında 5 Mart'ta Moskova'da yeni bir mutabakat saÄŸlandı.

Rejim güçlerinin zaman zaman ihlal ettiÄŸi ateÅŸkes büyük ölçüde korunuyor. 2017-2020 döneminde yaklaşık 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldırılarında Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

Yerinden edilen sivillerin kendi imkanlarıyla kurduÄŸu derme çatma çadırları sık sık su basıyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlanan siviller, sel ve çamurla da mücadele etmek zorunda kalıyor.

Muhabir: Mehmet Burak KaracaoÄŸlu,Ahmet Karaahmet

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER