Genel

İdlib'de rejim ve destekçisi Rusya'nın yol açtığı yıkım büyüyor

Beşşar Esed rejimi, Rusya'nın desteğiyle İdlib'de stratejik bir köy ve tepeyi ele geçirirken, Rus hava saldırısında bir hastane hizmet dışı kaldı, 3 sivil öldü, 5 sivil yaralandı.

İdlib'de rejim ve destekçisi Rusya'nın yol açtığı yıkım büyüyor
25-11-2019 15:03

Ä°DLÄ°B(AA) - Ä°dlib son 24 saatte hem havadan hem karadan BeÅŸÅŸar Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın yoÄŸun saldırılarına maruz kaldı.

Rejim güçleri, Kefrenbil ilçesi, Keferruma beldesi, Has, Bsakla, Deyr Sünbül ve Hazarin köyleri havadan vurdu.

Muhaliflere ait uçak gözlem evine göre, Rus savaÅŸ uçakları da Maaretinuman ilçesi, Kensafra beldesi, Kefer Vadi, Maarethırme, Um Halahil, MuÅŸeyrife, Breysa, Tavil Halib, Maaretennisan köylerinde saldırı düzenledi.

Bölgedeki tek hastane hizmet dışı bırakıldı

Kensafra beldesine düzenlenen Rus saldırısında, Kivan Çocuk ve Kadın DoÄŸum Hastanesi ile Kensafra Camisi vuruldu. YoÄŸun saldırılar nedeniyle boÅŸaltılmış olan mahallerde ölen ya da yaralanan olmadı.

Hastane'nin müdürü Ali HeÅŸÅŸüm AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Dün gece hastanemiz Rusya'nın ÅŸiddetli patlayıcı roket saldırısına maruz kaldı. Hastane tamamen hizmet dışı kaldı. Genel cerrahi, üroloji, röntgen, ilk müdahale ile çocuk ve kadın doÄŸum bölümleri ücretsiz hizmet vermekteydi. Ayda 6 bin 500 sivil hastaneden yararlanıyordu." diye konuÅŸtu.

HeÅŸÅŸüm, can kaybı yaÅŸanmamasını ÅŸöyle aktardı:

"Hastane vurulmadan 7 dakika öncesinde Kefer Vadi köyü vuruldu. Bu da hastaneyi tahliye etmek için bize zaman tanıdı. Hastane kadrosunda ve hastalar arasında ölü ve yaralı olmadı. Ancak ÅŸu an 35 köyün bulunduÄŸu Cebel el Zaviye Dağı bölgesinde on binlerce sivil tıbbı hizmetten mahrum kaldı. Bu hastane söz konusu bölgedeki aktif son hastaneydi. Daha önce onlarca kez hedef alındı ancak bu kez doÄŸrudan isabet alındı."

AA'nın drone ile kaydettiÄŸi görüntülerde, hastanenin tümüyle harabeye döndüÄŸü görüldü.

Maaretennisan köyünde ise 3 sivil yaÅŸamını yitirdi, Breysa köyünde 5 sivil yaralandı.

Kara saldırıları

Öte yandan sözde Esed rejimine baÄŸlı ancak başını Rus kuvvetlerin çektiÄŸi "Kaplan Güçleri" adı verilen 5. Lejyon, Ä°ran destekli yabancı terörist gruplardan "Kudüs Tugayı", Ä°dlib'in güneydoÄŸusundan MuÅŸeyrife Tepesi'ni ele geçirdi.

Söz konusu tepe, Ä°dlib'in büyük ilçelerinden Maaretinuman'a kadar varan güzergahın ilk savunma hattı niteliÄŸinde bulunuyor.

Tepenin ardından Um Halahil köyünde de ÅŸiddetli çatışmalar yaÅŸandı ve köy rejimin eline geçti.

Rus kuvvetleri, gece boyunca söz konusu hatta ÅŸiddetli patlayıcılarla saldırılar düzenledi.

Türkiye ile Rusya arasında, 17 Eylül 2018'de imzalanan mutabakattan bu yana Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi'nde, rejim ve Rusya'nın saldırılarında 1300'den fazla sivil öldü. Saldırıların yoÄŸun olduÄŸu bölgelerden nispeten sakin yerlere ve özellikle Türkiye sınırı yakınına göç edenlerin sayısı ise son 1 yılda 1 milyonu aÅŸtı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER