Teknoloji

IDEF'e TÜBİTAK imzası

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ergin "13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda, BİLGEM ile SAGE'nin geliştirdiği toplam 16 proje sergilenecek ve sözleşmeleri imzalanacak." dedi. - Anadolu Ajansı

IDEF'e TÜBİTAK imzası
07-05-2017 14:27

ANKARA - MEHTAP YILMAZ

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 17) Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ile Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünün (SAGE) geliştirdiği toplam 16 projenin sergileneceğini ve sözleşmelerinin imzalanacağını bildirdi.

Ergin, TÜBİTAK BİLGEM ve SAGE tarafından geliştirilerek IDEF'te sergilenecek ve sözleşmeleri imzalanacak projelere ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

IDEF'in 9-12 Mayıs tarihlerinde, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda İstanbul'da gerçekleştirileceğini belirten Ergin, fuarın katılımcı ülkelerle savunma sanayisi şirketleri için önemli bir tanıtım merkezi ve uluslararası pazar konumunda bulunduğunu hatırlattı.

"GİS'in taliplileri ASELSAN ve TUSAŞ"

Ergin, IDEF'te TÜBİTAK BİLGEM'in geliştirdiği ve sözleşmesinin imzalanacağı 6 projeden en dikkat çekeninin, Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS) olduğunu dile getirerek, sistemin kullanımına yönelik ASELSAN ve TUSAŞ ile 5 yıllık iş birliği sözleşmesi imzalanacağını kaydetti.

Geçen yıl ASELSAN ile Savunma Sanayii Müşteşarlığı (SSM) arasında, Seyyar Havan Tespit Radarı (HTR) ve Erken İhbar Radar Sistemi (EİRS) Faz-1 projelerinin imzalandığını belirten Ergin, söz konusu projelerde BİLGEM'in ana alt yüklenici olması sebebiyle Hava Türbinleri Eleme, Kuş Sürüsü Eleme ve Hava Durumu Kestirim Algoritmaları geliştireceğini ve bu çerçevede TÜBİTAK ile ASELSAN'ın Ar-Ge iş birliği sözleşmesine de imza atacağını vurguladı.

"BİLGEM ve NETAŞ siber güvenlikte iş birliği yapacak"

Ergin, SSM ile BİLGEM'in ortaklaşa yürüttüğü Siber Güvenlik Ekosistemi Yönetimi ve Gap Analizi kapsamında, siber güvenlik ekosistem modelinin oluşturulmasına yönelik 1 yıl süreli iyi niyet anlaşması imzalanacağını söyledi.

BİLGEM ve NETAŞ Telekomünikasyon AŞ'nin, siber güvenlik alanında 5 yıl süreli iş birliği protokolü imzalayacağına değinen Ergin, "Taraflar, projelere yönelik bilgi, personel, alt yapı, proje planlama, geliştirme ve yürütme, fikri mülkiyet yönetimi, teknoloji transferi, değişik iş modelleri ile ticarileştirme, üretim, tanıtım ve pazarlama, ürün satış, saha destek alanlarında, ilgili projeye özel karşılıklı mutabakatlarla düzenlenecek alt protokol veya sözleşme çerçevesinde iş birliği yapabilecek." dedi.

Ergin, BİLGEM ve Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri AŞ iş birliği çerçevesinde, su altı telefonu, mesaj i̇şletim sistemi, su altı savaş yönetim sistemleri, modelleme ve simülasyon sistemleri konularında ortak çalışmalar yapılacağını ve bu kapsamda 5 yıl süreli iş birliği sözleşmesi imzalanacağını da aktardı.

SAGE'nin füze ve bombaları

Ergin, IDEF'te sergilenecek ve sözleşmesi imzalanacak SAGE'nin geliştirdiği 10 proje hakkında da bilgi verdi. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile SAGE arasında imzalanacak protokolün sanayiye teknoloji desteği vereceğini dile getiren Ergin, bu kapsamda 5 alternatif iş birliği modelinin imza altına alınacağını söyledi.

"SOM fuarda görülebilecek"

SAGE'nin, Türki̇ye'ni̇n i̇lk seyi̇r füzesi̇ Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmatı (SOM) geliştirdiğine dikkati çeken Ergin, SOM'un fuarda görülebileceğini belirtti. SOM milli seyir füzesi ailesinin üyesi SOM-J silah sisteminin de IDEF'te tanıtılacağına işaret eden Ergin, sistemin F-35 müşterek taarruz uçağına uyumlu modern silah sistemi olarak geliştirildiğini bildirdi. SAGE'nin hava savunma füzelerinde de önemli aşama kaydettiğinin altını çizen Ergin, kısa menzilli GÖKDOĞAN ve uzun menzilli BOZDOĞAN hava füzelerinin de ilk defa fuarda görücüye çıkacağını vurguladı.

SSM tarafından desteklenen Tendürek Projesi kapsamında, SAGE'nin Türkiye'nin ilk yerli termobarik etkili MK82 genel maksat bombasını geliştirdiğine dikkati çeken Ergin, termobarik patlayıcının fuarda görülebileceğini kaydetti. SAGE tarafından geliştirilen, ardışık delici harp başlığına sahip dünyanın ilk ve tek uçak bombası olan nüfuz edici bombanın (NEB) seri üretiminin Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tesislerinde devam etiğine değinen Ergin, bombanın IDEF'te görülebileceğini dile getirdi. 35 milimetre parçacıklı mühimmatın (ParM), füze ve insansız hava araçları gibi tehditleri imha etmek için kullanıldığına dikkati çeken Ergin, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ParM'ın da fuarda sergileneceğini söyledi.

Ergin, SAGE'nin uçaktan atılan bombalara güdüm ve uzun menzil yeteneği kazandırmak için geliştirilen hassas güdüm kiti (HGK) ile kanatlı güdüm kiti (KGK) projelerinin de IDEF'te olacağını bildirdi. Savunma sanayisinde yurt dışı bağımlılığını ortadan kaldırmak için SAGE'nin ısıl pil geliştirdiğine de değinen Ergin, bunların da fuarda sergileneceğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER